Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
15-03-2011  

Minister Kamp op oorlogspad

 

DEN HAAG – Dagelijks komt de Rijksoverheid met persberichten over bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Zo ook weer minister Kamp van Sociale Zaken, die 5 à 6 duizend banen wil opheffen bij het UWV en enkele honderden bij de Sociale Verzekerings Bank (SVB). De minister wil 410 miljoen euro minder uitgeven per 2015. Dit in de jacht om het streefbedrag van 18 miljard euro aan bezuinigingen door het kabinet te halen.
Minister Kamp (VVD) vindt het zoeken van een baan een verantwoordelijkheid van de burgers zelf. Volgens hem biedt internet daar alle mogelijkheid toe en zal het UWV de beschikbare banen op internet verzamelen.

Enkele dagen geleden kondigde Kamp nieuwe maatregelen aan om steunfraude te voorkomen en hij wil ook hardere maatregelen voor bedrijven die de arbeidsregels overtreden.
Voor bedrijven komen er hogere dwangsommen tot zelfs het stilleggen van een bedrijf bij herhalingsovertredingen.
‘Zwartverdieners’ raken het recht op een uitkering voor vijf jaar kwijt en zitten ze toevallig in de bijstand, wordt de uitkering met 3 maanden gekort en wordt het ‘genoten’ voordeel altijd verhaald.

Kamp wil ook wat doen aan de gemiddeld 100.000 mensen in de Ziektewet. Volgens Kamp zijn dat in verhouding veel zieke uitzendkrachten, zieke werknemers met een tijdelijk dienstverband en zieke werklozen. Dat het bedrijfsleven steeds minder personeel heeft met een vaste aanstelling en de werknemers met een ‘gezondheidssmetje’ steeds eerder lozen schijnt niet in de afweging te zitten.
Wel wil minister Kamp na een jaar van ziekte de regels voor ‘passend’ werk verruimen. Het eerdere plan om de Ziektewet en de Werkloosheidswet op één hoop te gooien behaalde toen geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Archief
Terug naar vorige pagina