Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
21-02-2011  

Verloskundigen tegen plannen ZGT

 

ALMELO – Sprak vorige week de Tweede Kamer zich uit tegen het plan de klinische verloskunde van ZGT Almelo naar het ZGT Hengelo te verhuizen in afwachting van nieuwe richtlijnen van het ministerie, ook de verloskundigen in de regio Almelo zijn mordicus tegen. Ook wordt het alternatief van de ZGT-directie om tweede lijnszorg in Almelo overeind te houden en eerste lijnszorg in Hengelo te concentreren vierkant afgewezen.
Kringvoorzitter Lidewij van Maanen: “Dat gaat niet gebeuren. Het gevaar bestaat dan dat zwangere vrouwen eerst naar het ziekenhuis in Almelo moeten en bij complicaties alsnog doorgestuurd moeten worden naar Hengelo.”
De ook aanwezige kinderarts Renske Rijlaarsdam reageerde niet inhoudelijk op een oproep om zich gezamenlijk met haar collega’s tegen het voornemen tot concentratie te verzetten: “Er zijn een hoop interne discussies momenteel, en daar wil ik het bij laten op dit moment.”
Volgens ingewijden werd ook zorgverzekeraar Menzis volkomen verrast over het voornemen de klinische verloskunde in Almelo te sluiten. Menzis en de directie van ZGT lieten het echter afweten bij het debat in de Almelose bibliotheek.
Woensdagavond is er in het Almelose stadhuis een informatieve raadsbijeenkomst, maar de Raad van Bestuur van de ZGT-ziekenhuizen schittert dan door afwezigheid en wil alleen in een besloten zetting zonder publiek meer informatie verstrekken. Dan is ook verloskundige drs. Greta C. Rijninks-van Driel aanwezig. Zij is medeopsteller van het rapport over de relatie van kindersterfte en reistijden bij bevallingen en commissielid van de Stuurgroep Modernisering Verloskunde.
De fractie van het CDA in de Tweede Kamer drong bij de minister aan op een terughoudend beleid bij de ziekenhuizen. Een motie van de SP over Almelo en Meppel werd eveneens aangenomen.

Archief
Terug naar vorige pagina