Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
11-09-2010  

Boek over crisis in Dinkelland

 

DINKELLAND - Drie jaar nadat de politieke bom barstte in de Twentse gemeente Dinkelland, verschijnt een boek over deze ongekende bestuurscrisis. Daaruit blijkt dat de lokale samenleving de gebeurtenissen van 2007 nog steeds niet heeft verwerkt.
‘Dossier Dinkelland, hoe een bestuurscrisis een straatgevecht werd’, komt begin november 2010 uit. Het boek is meer dan een historische reconstructie. Het is een sociaal-maatschappelijk portret van een lokale gemeenschap, die verscheurd raakt door een politieke crisis. In zo’n 180 pagina’s beschrijven auteurs Willem Boverhof en Marco Krijnsen een periode van tien jaar (2000-2010) en leggen ze uit hoe en waarom het zo ver heeft kunnen komen. Het boek laat zien dat Dinkelland tot op de dag van vandaag kampt met de gevolgen van de crisis.

Even terug naar 6 november 2007. De drie wethouders van de gemeente Dinkelland zeggen het vertrouwen op in burgemeester Willeme. Wat volgt is een bestuurscrisis die uitmondt in een ordinair straatgevecht. Bestuurders beschuldigen elkaar, hun integriteit wordt in twijfel getrokken, zelfs machtsmisbruik komt aan het licht en de bevolking gaat zich ermee bemoeien. Ondanks een massale steunbetuiging aan Willeme (met ruim 7.000 handtekeningen) moet Willeme het veld ruimen. Even later gevolgd door wethouder Krouwel.
De bestuurscrisis trekt een zware wissel op de bevolking. Zelfs tijdens het carnaval staan de verhoudingen op scherp, ook nu. Tijdens de verkiezingen van maart 2010 kwam op pijnlijke wijze aan het licht dat Dinkelland de zwarte bladzijde uit zijn geschiedenis nog lang niet is vergeten.

De journalisten Willem Boverhof en Marco Krijnsen baseren zich voor hun boek op het vuistdikke dossier over Dinkelland met verslagen, rapporten, bandopnamen en ander materiaal. Verder komen alle betrokkenen aan het woord.
Het boek wordt uitgegeven in paperback (14,95 euro) en in hardcover (17,95 euro). In een groot aantal boekhandels in Twente zal het boek vanaf november te verkrijgen zijn. Ook is het boek nu al te reserveren via de website www.dossierdinkelland.nl 
Via www.twitter.com/BoekDinkelland zijn de vorderingen van het boek te volgen. Ook zullen de auteurs via Twitter af en toe een tipje van de sluier oplichten. Op de website www.dossierdinkelland.nl is al een voorpublicatie te vinden.

Archief
Terug naar vorige pagina