Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
30-12-2008  

Oprichter Weerselose Markt is overleden


copyright foto: Marianne Grondel
 

WEERSELO - In zijn woonboerderij op de terreinen van de Weerselose Markt is Hendrik Busscher afgelopen zaterdag op zijn manier strijdbaar ingeslapen. Enkele uren later overleed hij in het ziekenhuis in Hengelo. Hij werd begin deze maand 87 jaar.

Hendrik Busscher is de oprichter van onder meer de Weerselose Markt. Een evenement dat bijna veertig jaar ieder zaterdag duizenden bezoekers trekt. Busscher kwakkelde reeds een aantal jaren met zijn gezondheid. De altijd strijdbare Weerseloër, vechter voor levensbehoud en rechtvaardigheid, bleef tot het laatste moment de ontwikkelingen op zijn markt volgen. Tweede Kerstdag genoot hij nog van het optreden van midwinterhoornblazers op de extra markt.

Hij werd geboren in 1921 in Geesteren. Hendrik was de op een na jongste van twaalf kinderen, waarvan er slechts acht 'groot' mochten worden. Om te voorkomen dat hij te werk werd gesteld in een Duitse munitiefabriek, dook hij in de oorlogsjaren onder. In de veengrond niet ver van de boerderij van zijn ouders trok hij zich terug in een zelf gegraven hol. Van daaruit ontdekte hij letterlijk de mogelijkheden van de veengrond en begon met turfsteken. Hij maakte er een ruilhandel van en daaruit ontstond na de oorlog de turfhandel, die hem bekend zou maken in heel Twente. De komst van aardgas maakte echter radicaal een einde aan de toenmalige activiteiten van Busscher. Er is slechts één kleine troost: het laatste gat dat hij samen met zijn toenmalig personeel groef in Kloosterhaar, heet voor altijd 'Busschersgat'.
Kort na de sanering startte Hendrik Busscher met een nieuw handelsbedrijf in zand en grind. Daarnaast begon hij in 1968 met de eerste marktactiviteiten: iedere vrijdagavond en op zaterdag organiseerde hij een automarkt. De basis voor de huidige Weerselose Markt werd gelegd in 1970. Busscher kocht tien marktkramen en hield eens per maand naast de automarkt een warenmarkt. Zijn pioniersgeest stimuleerde hem om nog meer activiteiten op te zetten. De goederenmarkten op de zaterdagen verliepen steeds beter. Daarom besloot hij de, wat toen nog 'Boerenmarkt' heette inclusief de handel in kleinvee, vaker dan eens per maand te houden en deze groeide langzaam uit tot de huidige zeer bekende en moderne wekelijkse Weerselose Markt. De diverse initiatieven van Hendrik Bussscher groeiden alle uit tot zelfstandige bedrijven, waarin al zijn vijf zonen, dochter, hun aanhang en vele nazaten mede een functie vervullen. Hendrik Busscher wordt komende vrijdag in zijn woonplaats Weerselo begraven.

Tekst: Bureau De Planthof - Jan Hammink 

Archief
Terug naar vorige pagina