Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
17-12-2018  

Contactloos 'zakkenrollen', het nieuwe dieven

 

DEVENTER – zakkenrollen is al sinds jaar en dag een geliefde bezigheid van het dievengilde op drukke locaties en bij evenementen. In Deventer tijdens het jaarlijkse Dickens Festijn in het Middeleeuwse Bergkwartier weet men daar al sinds de start van het festijn in 1991 over mee te praten. 

Draadloos digitaal dieven
Dit jaar maakten bezoekers van het festijn kennis met een nieuwe methode van zakkenrollen. Niet een greep in tas of binnenzak, maar dicht tegen een beoogd slachtoffer aan gaan staan waardoor ongemerkt 25 euro van uw bankrekening wordt  afgeschreven middels uw pinpas die contactloos geactiveerd is voor het doen van betalingen tot 25 euro.
Pas later bemerkten slachtoffers deze afschrijving maar u raadt het al, dat geld is allang door de digitale dieven cash geïnd.
Het is dat de politie in Deventer tijdens het festijn verscherpt toezicht op de volksmenigte toepaste en verdachten in beeld kwamen wegens hun gedrag. Enkelen werden opgepakt, allen uit Bulgarije. Over welke apparatuur de daders beschikten, houdt de politie in Deventer nog even voor zich in verband met verder onderzoek.

UPDATE
De politie in Deventer heeft de opgepakte verdachten later op de dag laten gaan. De verdachten hadden geen speciale apparatuur op zak en dus ook geen bewijs.


Vast staat dat bankpassen met NFC chip contactloos gelezen kunnen worden door een NFC-lezer zoals het apparaat dat in winkels gebruikt wordt. Maar ook de modernere mobiele telefoons beschikken over een NFC functie via het zenden van een signaaltje dat circa 10 cm afstand overbrugd naar de ontvanger. Maar technisch is het al jaren mogelijk die afstand te vergroten middels een gerichte NFC antenne.
Een oplossing is er ook. Het contactloos passaldo van 25 euro door uw bank op o euro laten zetten en weer gewoon intoetsen van uw pincode bij betalingen met uw pas en de betaalapp weer van uw mobieltje deleten!
Zo bericht ook de Consumentenbond over de nieuwe vorm van 'zakkenrollen'.

Archief
Terug naar vorige pagina