Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
06-05-2017  

Na kritiek nu lof over Almelo-De Haandrik


De sluis bij Aadorp - archieffoto
 

ZWOLLE/ALMELO – De miljoeneninvestering van de provincie Overijssel in het kanaal Almelo-De Haandrik zou weggegooid geld zijn kon men concluderen uit het rapport van de provinciale Rekenkamer. De Rekenkamer baseerde zich op de dalende scheepvaart van de laatste jaren waardoor het tonnage aan vracht aanmerkelijk was gedaald. Het waren ook de jaren dat bruggen werden vernieuwd en de diepgang van het kanaal werd vergroot voor schepen tot 700 ton. Een proefvaart met gekoppelde schepen beladen met containers ging er in 2009 aan vooraf op initiatief van transporteur Nijhof-Wassink uit Rijssen die er vanuit gaat dat transport over water alsmaar toeneemt, mits de tonnage per schip toereikend is.

De provincie Overijssel komt nu met spectaculaire cijfers van 40 procent groei over de eerste vier maanden van dit jaar. Daar dient de kanttekening bij dat dit percentage dus wel is berekend op basis van de lage transporten tijdens de werkzaamheden aan het kanaal. Maar toch, in de eerste vier maanden van dit jaar gingen er 287 schepen door de sluis bij Aadorp en een jaar eerder 213. De tonnage groeide van 49.000 ton naar 88.000 ton en dat heeft te maken met de wat grotere schepen die nu door het kanaal kunnen. Vooral het scheepstype Kempenaar maakt gebruik van de vaarroute met als overslagpunten Vriezenveen, Vroomshoop, Bergentheim en vooral Hardenberg.
Ondanks de kritiek van de Rekenkamer eerder dit jaar, kwam de provincie in maart met het bericht dat onderzocht gaat worden om het kanaal Almelo-De Haandrik op te waarderen voor schepen tot 1.000 ton. Een nieuwe investering die voorzichtig is berekend op 44 miljoen euro. De jongste transportcijfers moeten dat beeld ondersteunen. Het past ook in de ambities om de oostelijke ‘hotspot’ voor de binnenvaart te worden met de containerterminals van CTT in Almelo en Hengelo in verbinding met Rotterdam en Noord en Oost Europa over rails via de railterminal van CTT in het net over de grens liggende Bentheim.

Archief
Terug naar vorige pagina