Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
09-01-2017  

Oprichting Stichting Urgente Noden Twente

 

ALMELO -  Je zou het anno 2017 niet durven denken nu in Den Haag van de daken wordt geschreeuwd dat het goed gaat met ons land, maar op donderdag 18 januari a.s. wordt in het stadhuis van Almelo de Stichting Urgente Noden Twente opgericht, zijnde de 23-tigste stichting fungerend onder de paraplu van Stichting Urgente Noden Nederland.

De Twentse stichting moet à la de crisisjaren voor en na de Tweede Wereldoorlog, de eerste sociaal/financiële noden ledigen bij huishoudens die in de problemen komen en klem komen te zitten met de te trage sociale voorzieningen vanwege regel- en wetgeving in de Participatiewet.

Het initiatief komt uit de koker van een vijftiental professionals in het maatschappelijke veld van gemeentelijke sociale diensten, thuiszorg en jeugdzorg in de gemeenten Almelo, Dinkelland, Tubbergen en Twenterand. De nog te formaliseren Twentse stichting werkt met alle officiële instanties samen, waaronder kerken en fondsen om de ergste nood te ledigen. 

Achtergrond
Uit landelijke cijfers blijkt dat, naar voorzichtige schatting, 1 tot 2 procent van de huishoudens jaarlijks in een financiële noodsituatie terechtkomt terwijl niet (tijdig of voldoende) een beroep kan worden gedaan op (wettelijke) voorzieningen. Vaak ook gaat het om calamiteiten bij lage inkomensgroepen, zoals ziekte, handicaps, echtscheiding, werkloosheid, tegenvallers bij alleenstaande ouders, etc. Er blijken altijd mensen tussen wal en schip te geraken. De initiatiefnemers zijn van mening dat hulp dan niet van toeval afhankelijk mag zijn. Daarvoor is brede samenwerking nodig van in het bijzonder de gemeente, hulpverlening, fondsen en kerken. Uit een verkenning naar “nut en wenselijkheid” van een noodhulpbureau is gebleken dat van de rond 850 kwetsbare huishoudens die jaarlijks in de knel komen, rond 50%  niet of niet tijdig wordt bereikt. Met de samenwerking wordt beoogd dat bereik te vergroten en snelle on-bureaucratische hulp te organiseren.

Het oprichtingssymposium onder de titel: “ Geld –t) bij nood” zal plaats vinden op 18 januari aanstaande vanaf 11.00 uur op het gemeentehuis in Almelo. De heer Javier Cornelissen, wethouder en mede initiator zal daarbij het woord voeren, evenals Jan Cees van Hasselt van de Ridderlijke Duitsche Orde, Andries de Jong van SUNNederland en verantwoordelijk voor de voorbereiding en uiteraard de nieuwe voorzitter de heer Peter van Kesteren.

Centraal adres
De stichting onder voorzitterschap van mr. Peter van Kesteren, zal functioneren als een centraal adres voor hulpverleners inde voornoemde Twentse gemeenten. Het helpt hulpverleners te helpen, zo nodig binnen 24 uur. Om dat te kunnen zorgen meewerkende fondsen en kerken en andere donateurs voor het giftenbudget. Uiteraard blijven alle partners ook zelf actief op dit terrein. De gemeente stelt voor de uitvoerende werkzaamheden faciliteiten beschikbaar. Enkele fondsen en kerken hebben reeds aangegeven dat zij deze samenwerkingsorganisatie willen ondersteunen. Het beschikbaar gestelde giftenbudget van donateurs gaat voor 100% naar de noodhulp.
SUN Twente is de 23e samenwerkingsorganisatie voor noodhulp (zie www.sunnederland.nl) in Nederland. In Enschede fungeert al sinds 1998 een soortgelijke organisatie. Gezamenlijk hebben zij een bereik van rond 100 gemeenten in Nederland.

Meer info: www.sunnederland.nl
 

Archief
Terug naar vorige pagina