Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
11-01-2017  

Münster koopt aandeel Twence met recht op meer

 

HENGELO – Afvalverwerker en energieproducent Twence in Hengelo komt voor 2 procent in handen van de Duitse gemeente Münster, dit onder voorwaarde dat de gemeenteraad van de ruim 300.000 inwoners tellende gemeente er een klap op geeft. Het bedrag van 20.000 euro dat Münster neertelt is bescheiden maar het geeft de Duitse gemeente het recht om aan te sluiten bij de aandeelhoudersvergadering. Het doel van Münster is een substantieel aandeel te verwerven omdat men ook invloed wil op het beleid van Twence waarin verder de 14 Twentse gemeenten,  de gemeente Berkelland en het Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen participeren. Münster sloot onlangs een contract met Twence voor de verwerking van huishoudelijk restafval.
De stap van de universiteitsstad Münster betekent een verdergaande samenwerking in het Euregionale grensgebied. Het is bovendien opmerkelijk, omdat de 14 Twentse gemeenten juist debatteren om alle aandelen van Twence te verkopen of slechts een deel. Die uitkomst kan dus per Twentse gemeente verschillen. Die opties worden op 16 februari besproken in een gezamenlijke vergadering van alle Twentse raadsleden. Daarna op 20 april a.s. moet elke gemeenteraad afzonderlijk een besluit nemen.
Opmerkelijk is ook dat de belangen van een zevental Twentse gemeenten  als aandeelhouder van afvalverwerker en ‘concurrent’ Twente Milieu niet worden gewogen in dit vernieuwingsproces van Euregionaal afvalbeleid, temeer daar het inbrengen van Twente Milieu in Twence ook synergie kan betekenen ten gunste van de betalende Twentse burgers!
 

Archief
Terug naar vorige pagina