Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
04-01-2017  

Afvalverwerker Twence heeft Münster als klant


Mechanische restafvalscheiding in Münster.
Glas, plastic, meubels, et cetera wordt gratis ingeleverd op een van de 11 recyclingwerven van de stad.
Het opgehaalde bio-afval wordt verwerkt tot compost dat op de 11 werven wordt verkocht.
 

HENGELO / MÜNSTER (D) – Sinds 1 januari wordt in de energie-afvalverbrandingscentrale van Twence in Hengelo ook het restafval van de stad Münster verwerkt. Münster telt zo’n 300.000 inwoners, zijnde de helft van heel Twente. De Duitse stad heeft de afvalverwerking via de 'Abfallwirtschaftsbetriebe Münster' (AWM) nog in eigen hand en zette afgelopen zomer Remondis buiten de deur dat 10 jaar de mechanische sorteerinstallatie voor huishoudelijk afval verzorgde. De stad doet dat nu eveneens zelf, waarna na het mechanische sorteren, het restafval naar Twence gaat voor verbranding en opwekken van energie zoals stoom en elektriciteit.
Münster telt in totaal 11 inzamellocaties voor het inleveren van recyclebare stoffen. De stad haalt restafval, bio-afval en oud papier (gratis) aan huis op in 14-daagse termijnen. Daarbij wordt voor woonhuizen een breed assortiment van kliko’s geboden van 35 liter inhoud tot 240 liter inhoud. Met ophaaltermijnen van 14 dagen kunnen de meeste gezinnen volstaan met respectievelijk kliko’s van 35 liter voor bioafval en 120 liter voor restafval. Dat kost een gemiddeld gezin jaarlijks 94,44 plus 204,00 euro is 298,44 euro per jaar.

Door de her-overname van de sorteerinstallatie zijn er bij Remondis Münster 30 banen verloren gegaan. Het gemeentelijke AWM heeft 12 personeelsleden aangenomen om de sorteerinstallatie te bemannen. Een mechanische sorteerinstallatie levert een hoger sorteerrendement op dan burgers ooit 'vrijwillig' kunnen benaderen.

Archief
Terug naar vorige pagina