Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
22-09-2016  

Herman Finkers Ereburger van Overijssel


Finkers knoopt nog snel even een stropdas om en krijgt daarmee de lachers op zijn hand.
Foto: Provincie Overijssel
 

ZWOLLE – Cabaretier Herman Finkers is donderdagavond benoemd tot Ereburger van Overijssel. De geboortige Almeloër (1954) is de vijfde persoon die die eer ten deel valt. Het was een complete verrassing voor Finkers die in Theater Odeon te Zwolle was tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs om daar de Oeuvre Award te ontvangen. Commissaris der Koning Ank Bijleveld roemde Finkers tevens voor zijn maatschappelijke betrokkenheid bij Twente, zoals het uitdragen van de Twentse taal, de betrokkenheid bij de samenleving en het aanzwengelen van het maatschappelijk debat zoals de toekomst voor de voormalige vliegbasis Twenthe en de openlijke afkeer tegen het lozen van afvalwater in Twentse bodem door de NAM. Volgens Bijleveld is Finkers meer dan cabaretier, schrijver, liedjesmaker en dichter. Finkers was totaal overdonderd en voelde zich ‘zeer vereerd’.

Oeuvre Cultuur Prijs Overijssel
De Oeuvre Cultuur Prijs, die Finkers tevens ontving, sneeuwde een beetje onder bij de benoeming tot Ereburger van Overijssel. Maar ook de toekenning van de Oeuvreprijs werd in ‘nederigheid dankbaar aanvaard’, zoals Finkers zich uitdrukte. Volgens Finkers was het nooit de bedoeling om cabaretier te worden. Hij kwam er min of meer bij toeval achter dat hij een zaal kon laten lachen met zijn gedichten, terwijl hij toen niet wist wat hij in godsnaam moest gaan doen. Bij een optreden werd hij plotsklaps als cabaretier aangekondigd en zo begon zijn carrière. Finkers riep jongelui die niet weten wat ze moeten doen, dan ook op: ‘Blijf maar zoeken, er komt vanzelf iets.’ Finkers is de eerste burger van Overijssel die de Oeuvre Cultuur Prijs ten deel valt.

Cultuurprijs Overijssel 2016
De Cultuurprijs Overijssel is dit jaar voor de Deventer schrijver Özcan Akyol. Zangeres en de geboortige Enschedese dichter Johanneke ter Stege kreeg de Talentprijs. Beide prijzen werden uitgereikt door juryvoorzitter Ank Bijleveld. De jury ziet Özcan Akyol als een levenskunstenaar, die zich in een onvoorstelbaar tempo tot opiniemaker ontwikkelt en die ondertussen van de geborgenheid van het Oosten houdt. Hij schrijft op een intrigerende manier en spreekt daarbij bovendien ook een jonge doelgroep aan. Het leverde hem, naast de titel, ook een cheque van duizend euro op.
Juryvoorzitter Bijleveld prees ook het talent van Johanneke ter Stege. Volgens haar is de jury enorm gecharmeerd van Johanneke en wordt verwacht dat ze nog veel meer in haar mars heeft. Bijleveld: ‘Het is een talentprijs voor cultuur en kunst in de meest brede zin van het woord. Inspirerend, van belang voor onze regio.’
 

Archief
Terug naar vorige pagina