Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
05-09-2016  

Dump van afval in Twente groeit

 

REGIO – Rond inzamelpunten van huishoudelijk afval bij winkelcentra en centrale punten in de wijken is de illegale dump een toenemende zorg en kostenpost. Containers zijn vaak overvol en dan wordt het afval er maar naast gezet tot ergernis van omwonenden en winkeliers.
Aanleiding is het gewijzigde inzamelbeleid dat o.a. Twente Milieu toepast voor meerdere gemeenten in Twente. Doel meer afval scheiden voor recycling (verdienmodel) en minder restafval (kosten) en dan afgedwongen door het aantal ritten voor restafval, papier en gft te verminderen naar één keer per maand. Glas, plastic en verpakkingen moet de burger zelf naar de inzamelpunten brengen waar containers vaak overvol zijn door te weinig legingen. Goedkoper wordt het echter niet voor de burger.

De burger dumpt dus meer afval. Niet alleen naast overvolle containers bij inzamelpunten maar ook in het buitengebied. De kosten worden doorberekend in de huishoudelijke tarieven. Maar ook het bedrijfsleven dumpt meer afval. Ook voor hen wordt het bedrijfsmatig inzamelen een grote kostenpost. Zo ontdekten handhavers in Enschede en Hengelo recent een berg gedumpt oud brood en gedumpte tomaten. De daders onbekend en als zij niet gevonden worden, komen die opruimkosten ook voor rekening van de burger net zoals die voor de illegale dump van restafval door wietkwekers en ‘pillendraaiers’. 

<< Handhavers troffen dit aan in het buitengebied van Enschede en Hengelo.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina