Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
15-08-2016  

Regio Twente beëindigt milieusamenwerking


Foto: Twence
 

ENSCHEDE – Per 31 december a.s. wordt de gemeentelijke Twentse milieusamenwerking onder de paraplu van Regio Twente beëindigd. Het bezuinigingsbesluit zet een aantal Twentse gemeenten in dubio om toch een andere vorm van samenwerking te vinden om niet telkens opnieuw het wiel te moeten uitvinden. Die samenwerking moet een 'coalitions of the willing' worden, schrijft De Roskam.
Ook staat het aandeelhouderschap van Twentse gemeenten in het vuilverwerkings-en energieopwekkingsbedrijf Twence te Hengelo al jaren onder druk. In 2008 werd besloten Twence niet te verkopen. De jaarlijkse winstduitkering van Twence vormt de  financiering van de ‘Agenda van Twente’, een investeringsagenda waarbinnen de aandeelhoudende gemeenten afspraken maken. Voorbeelden zijn o.a. de overdekte ijsbaan in Enschede, de topsporthal IISPA in Almelo en de Indoorzwemaccommodatie in Nijverdal.
Sommige gemeenten willen van Twence af omdat de financiering van de ‘Agenda van Twente’ de kostprijs van afvalverwerking kunstmatig hoog houdt. Andere gemeenten willen geld zien om de eigen begroting op te poetsen, zoals Almelo en Rijssen/Holten. De vraag blijft echter hoe de ‘Agenda van Twente’ na verkoop van Twence gefinancierd moet worden in het algemeen Twents belang? In het najaar zal hierover een besluit moeten vallen.

Archief
Terug naar vorige pagina