Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
20-08-2015  

Scepsis en lof over plan Aeronextlife Twente

 

ENSCHEDE – Er heerst scepsis bij Vliegtuigdemontagebedrijf Aircraft End-of-Live Solutions AELS in Woensdrecht over het plan om op de voormalige vliegbasis Twente te willen starten met het Vliegtuigdemontagebedrijf Aero Next Life. Het plan werd trots aangekondigd door de ontwikkelaars van het luchthaventerrein bij Enschede. Aeronextlife wil per 1 januari a.s. gaan starten op het vliegveld in twee bestaande hangars. Het bedrijf verwacht enkele tientallen vliegtuigen per jaar te kunnen demonteren voor hergebruik van materialen. Dat moet werkgelegenheid opleveren voor 70 personen.

AELS in Woensdrecht zet daar vraagtekens bij en herinnert er aan dat het jaren geleden juist afzag om zich in Twente te vestigen vanwege de onzekerheid over het voortbestaan van de landingsstrip. Volgens AELS zijn er wereldwijd 6 à 7 concurrenten bijgekomen en is er geen behoefte. In Woensdrecht werkt AELS sinds 10 jaar met 7 mensen om maandelijks een vliegtuig te demonteren en te recyclen.

Daarentegen noemt Peter Rem, hoogleraar Resources en Reclycling aan de TU Delft in Tubantia het plan een aanwinst. Volgens hem is het bedrijf uniek in Europa en versterkt het de positie van Nederland op het gebied van recycling-technologie in de wereld. Volgens Rem is demontage van vliegtuigen een beperkte, maar uiterst interessante markt.

Archief
Terug naar vorige pagina