Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
15-12-2014  

Koopzondagen moeten middenstand redden

 

ALMELO – In heel Nederland loopt het aantal bezoekers in de kernwinkelgebieden van de vijftig grootste gemeenten terug, blijkt uit een onderzoek van City Traffic voor RTLz. Maastricht als regionale metropool heeft te kampen met een daling van 41 procent op de koopavond. Emmen scoort maar liefst een daling van 66 procent. Amersfoort 63 procent. Zij zijn daarmee de negatieve leiders onder de vijftig grootste gemeenten. Ook gaat de daling niet voorbij aan steden als Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Zwolle en Enschede met meerdere tientallen procenten. Ook Almelo scoort zeer hoog met 61 procent. Een bijzonder gunstige uitzondering vormt Dordrecht met slechts een daling van 3 procent op de donderdagse koopavond. Amsterdam houdt met een daling van 11 procent de broek nog redelijk omhoog. Als reden van dalende bezoeken wordt in het algemeen de stijging van detailhandelsartikelenverkoop via internet gezien. Maar waarom in Dordrecht dan slechts 3 procent? Wat maakt het verschil?
De middenstand breekt zich er het hoofd over. Gemeentebesturen zien oplossing in ruimere openingstijden. De gemeente Almelo bijvoorbeeld wil volgend jaar naar 26 koopzondagen. Een deel van de middenstand wil elke zondag open. Valt dat te rijmen met het succes van de wijkwinkelcentra Schelfhorst, Eskerplein en Vincent van Goghplein en de ‘vlucht’ van consumenten naar buurgemeenten of is er meer aan de hand? Parkeerbeleid en kosten bijvoorbeeld die men in buurgemeenten als Wierden en Tubbergen structureel niet heeft, ondanks een eenmalige kleine tegemoetkoming in Almelo op de koopzondag voor kerst met gratis parkeren.
Ook elders in Twente worden oplossingen gezocht in ruimere openingstijden. Hengelo wil koopavonden op zaterdag, Enschede en Oldenzaal willen de zaterdagopenstelling verlengen tot 18.00 cq 19.00 uur. Of het gaat helpen? De consument die iets te besteden heeft, kiest voor het gemak via internet of kiest voor buurgemeenten en wijkwinkelcentra waar het parkeren van de ‘heilige koe’ geen geld kost. Alleen gemeenteraden lopen nog achter besluiteloze colleges van B&W aan, te bang om de parkeeropbrengsten kwijt te raken!

Archief
Terug naar vorige pagina