Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
13-10-2014  

COA zoekt ruimte voor asielopvang in Overijssel


Het AZC in Almelo. In september 2012 werd de sluiting nog aangekondigd voor april 2013. Het kwam er niet van. De toenmalige krimp is omgezet in een massale instroom van asielzoekers in Nederland.
 

DEN HAAG – COA (Centrale Opvang Asielzoekers) heeft bij diverse gemeenten in Overijssel verzoeken neergelegd voor de opvang van de alsmaar toenemende instroom van asielzoekers. In Zwolle worden de IJsselhallen als tijdelijke noodopvang gebruikt maar COA zoekt naarstig naar betere accommodaties.
Ook bij de gemeente Almelo werd een verzoek neergelegd om naast het bestaande AZC aan de Vriezenveensestraat een tweede onderkomen te realiseren in het aanpalende leegstaande Huize Alexandra. De voormalige justitiële inrichting stond op de nominatie om gesloopt te worden. Na het verzoek van COA koos de gemeente er echter voor om Huize Alexandra voor een periode van 10 jaar te verhuren aan het bedrijf Marquette Detachering voor de huisvesting van ± 75 Poolse werknemers.
Die deal is voor de gemeente niet alleen lucratiever, maar brengt naar verwachting ook minder overlast en sociale druk met zich mee.
Met de gemeente Borne onderhandeld het COA over het heropenen van de voormalige AZC Azelo. Het internaat van weleer moet echter eerst opgeknapt worden.

Verzoeken werden ook neergelegd bij de volgende gemeenten:
Enschede – Zuidkamp (vliegbasis Twente).
Hardenberg – er wordt gekeken naar mogelijkheden.
Hof van Twente – heropenen AZC camping Klompjan – gemeente onwillig.
Ommen – inmiddels 370 asielzoekers op een recreatiepark.

De gemeenten Rijssen/Holten, Staphorst en Wierden geven op voorhand aan niet mee te willen werken. Wierden beweert zelfs dat er geen geschikt vastgoed leeg staat. Wel had Wierden vanaf 1997 een aantal jaren een AZC in Villapark Lageveld. Dat park is nu van Marquette Detachering, die er tijdelijke huisvesting van Poolse werknemers heeft gerealiseerd.
COA wil zo’n 2000 asielzoekers in de provincie onderbrengen en kijkt ook in andere Overijsselse gemeenten rond.
 

Archief
Terug naar vorige pagina