Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
21-09-2014  

Wilmink Prijs kinderlied '14 voor Floor Schoevaart

 

ENSCHEDE – Vandaag ontving Floortje Schoevaart de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2014. Zij kreeg deze prijs voor haar kinderlied Op de markt. De muziek is hiervoor geschreven door Henny Vrienten. Tijdens de familievoorstelling Luister even wat ik vraag in het Wilminktheater, werd het lied ten gehore gebracht door Patricia van Haastrecht.

Winnaar
Op de markt is het beste lied omdat het een eenvoudig verhaaltje lijkt, maar werkelijk veel emoties betreft. Het verhaal dat in dit lied verteld wordt, geschreven in de gewoonste woorden: een kind denkt dat het oma op de markt ziet, rent naar haar toe, roept haar aan, ziet dat het haar oma niet is en bedenkt dan: ‘kon ook helemaal niet / want mijn oma die is dood.’ Dit is ons allemaal wel eens overkomen. De stad krioelt soms van de doden. Niks bijzonders. Maar ondertussen komen in de paar minuten die het liedje duurt een hele rits emoties langs: geluk, schaamte, verdriet, troost, en uiteindelijk weer geluk – emoties die niet worden benoemd. Daardoor, en door de luchtige toon, voel je ze als luisteraar des te intenser. Dat is de kracht van dit lied. De muziek van Henny Vrienten draagt daar aan bij. De opbouw van het nummer is heerlijk helder. En nog belangrijker: je komt door het muzikale beeld terecht in de belevingswereld van het kind, je bent direct zelf dat kind – een ervaring die je ook ondergaat als je de teksten van Wilmink leest.

Floortje Schoevaart
Floortje Schoevaart is schrijver voor o.a. Sesamstraat, dagvoorzitter, sneldichter en columnist. Zij werd al tweemaal eerder genomineerd voor de Willem Wilminkprijs In 2010 met haar lied ‘Merel’ en in 2012 met haar lied ‘Springen’. Voor beide liedjes werd de muziek geschreven door Henny Vrienten

Henny Vrienten
Henny Vrienten is zanger, bassist en componist. Bij het grote publiek werd hij bekend als zanger van de band Doe Maar. Bijzonder te vermelden is dat hij na het overlijden van Harry Banning in 1999 diens taak overnam als componist van liedjes voor Het Klokhuis en Sesamstraat.

Willem Wilmink Prijs voor het Beste Kinderlied
De prijs bestaat uit een beeldje vervaardigd door de Enschedese beeldend kunstenaar Helga Kock am Brink, een geldbedrag van € 5.000,-- (€ 4.000,-- voor de tekstschrijver en € 1.000,-- voor de componist) en een oorkonde. Het is de derde keer dat deze landelijke prijs is uitgereikt. De Willem Wilmink Prijs voor het Beste Kinderlied wordt één keer in de twee jaar uitgereikt aan diegene die in de afgelopen twee jaar het beste kinderlied heeft geschreven. De prijs is een initiatief van Stichting Willem Wilminkfestival en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en wordt mogelijk gemaakt door Buma Cultuur, het Nationaal Muziekkwartier, de gemeente Enschede en Enschede Promotie.
 

Archief
Terug naar vorige pagina