Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
28-08-2014  

Regge vroeger kilometer breed


Het infocentrum over de Doorbraak bij Bornerbroek.
 

ALMELO - In de maanden juli en augustus brengt waterschap Vechtstromen uit Almelo elke week een project of route in het werkgebied onder de aandacht. Neem een picknickmandje mee en ga eens in het gras zitten langs de waterkant. Er zijn prachtige fietsroutes en wandelroutes door alle projecten. En vergeet niet: smeer de krentenbollen, neem de frisbee mee, kinderen achterop, hond aan de lijn en strijk neer langs het water voor een speelse middag of een zwoele avond ….

Dit jaar duiken we in het water naar het verleden en wel de Regge, gelegen tussen Ommen en Diepenheim. De naam ‘Regge’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘rigare’ dat overstromen betekent. Dat is iets wat dit meanderende riviertje in het verleden vaak deed. Grote oppervlakten in het Reggedal stonden dan onder water. Op sommige plaatsen was de Regge in de winter wel een kilometer breed. Tot halverwege de 19e eeuw meanderde de laaglandrivier vrij door het landschap. Daarna is de rivier gekanaliseerd totdat klimaatveranderingen waterschappen dwingen om opnieuw het water de ruimte te geven anders zoekt het zelf de grenzen op.

De Doorbraak ligt in het Reggebeekdal en is een nieuwe 13 km lange beek die van de oostkant van Almelo naar de Midden-Regge stroomt. Dit voorkomt dat de laaggelegen delen van het stedelijk gebied van Twente bij wateroverlast onderlopen en helpt verdroging van de bodem te voorkomen. Daarnaast heeft de beek een belangrijke natuurlijke en landschappelijke functie als ecologische verbindingszone voor flora en fauna tussen Noordoost Twente en de Sallandse Heuvelrug. De rivier ontspringt ten zuiden van Diepenheim en mondt bij Ommen uit in de Vecht.

Meer weten over de Doorbraak: www.dedoorbraak.info/

Dit was de laatste Watertour Vechtstromen 2014. Volgend jaar juli gaan we weer verder. Het thema voor 2015: water in de stad en in het dorp.

Deel belevenissen en foto’s via twitter @vechtstroment#watertour. Wij horen of lezen graag hoe het gras ligt en hoe het water kabbelt.

Archief
Terug naar vorige pagina