Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
30-05-2014  

Bevolkingskrimp in Twente

 

ALMELO – Volgens onderzoeksbureau Envita/Invisor uit Almelo is er in Twente een begin van bevolkingskrimp op gang gekomen. In 2012 was het vertrek voor het eerst groter dan vestiging. Vooral jongeren verlaten de regio. De krimp wordt nog enig sinds gecamoufleerd door de komst van ouderen die terugkeren naar hun geboortestreek. In 2012 vertrokken er 600 mensen meer uit Twente dan er voor terugkwamen en ook in 2013 zette dat zich voort.
Volgens Envita/Invisor is het vertrekoverschot nog niet dramatisch maar kan het in de komende 10 jaar wel voor de eerste problemen zorgen. De onderzoeker noemt lagere geboortes, legere scholen en hogere woningprijzen waardoor er problemen ontstaan voor starters op de woningmarkt. De gemeenten in Twente die nu al het meest getroffen worden zijn Losser en Twenterand waardoor de kans op versnelling ontstaat doordat voorzieningen minder worden en de ouderen volgen met ‘uitwaartse migratie’.
Volgens Envita/Invisor kunnen alleen economische impulsen het tij doen keren om werkgelegenheid voor jongeren te ontwikkelen.
Wierden blijkt het rijkst qua inkomen per inwoner en Enschede het armst. Van de grote steden in Twente doet Almelo het redelijk goed met 0,99 procent baan per productieve inwoner. Alleen Oldenzaal ligt hoger terwijl Enschede maar op 0,81 procent ligt, ruim onder de norm van 1,00 procent.
 

Archief
Terug naar vorige pagina