Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
26-06-2013  

Twenterand blokkeert ontwikkeling LOG´s

 

VRIEZENVEEN – De gemeenteraad van Twenterand heeft een voorbereidingsbesluit genomen om de ontwikkeling van aangewezen landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) binnen de gemeente gedurende 1 jaar te blokkeren.
Aanleiding is het bezwaar van de provincie en enkele ondernemers op het besluit van de gemeente om geen megastallen toe te staan in die gebieden. De gemeente had dat vastgelegd in een bestemmingsplanwijziging, maar de Raad van State veegde dat van tafel.
Om op korte termijn de vestiging van megastallen toch te voorkomen, heeft de gemeenteraad het gebied voorlopig op slot gezet.
Al jaren wil varkensfokker Schuttert uit Ommen een megastal bouwen voor 5.000 fokzeugen. Zijn milieuaanvraag ligt bij de gemeente Twenterand, maar die geeft het verzet nog niet op.
Ook nertsenfokkerij Meijer (Vriezenveen) en de maatschappen Dekker (Almelo en Veneman (Wierden) tekenden net zoals de provincie verzet aan tegen het bestemmingsplan. Mogelijk is dat de ondernemers en de provincie ook tegen het nieuwe voorbereidingsbesluit van de gemeente Twenterand in verzet komen. Feitelijk maakt Twenterand oneigenlijk gebruik van dit voorbereidingsbesluit nu de Raad van State als hoogste bestuurlijk rechtsorgaan stelt dat het bestemmingsplan 2005 weer van kracht is.

Archief
Terug naar vorige pagina