Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
31-01-2013  

Laad en Loskade XL Park heeft meerwaarde

 

ALMELO – De in het plan van het XL Businesspark Twente bij Bornerbroek opgenomen Laad- en Loskade heeft wel degelijk meerwaarde voor de exploitatie. Dat is de conclusie van onderzoekers Ecorys en Stec Groep BV. De economische crisis is een belemmerende factor voor de verliesgevende exploitatie en gronduitgifte van het Twentse gezamenlijke bedrijventerrein en wethouder Jan van Marle stelde in 2011 al voor om de Laad- en Loskade te schrappen, omdat dit een miljoenenbesparing zou zijn. Daarvoor kreeg hij in de eigen Almelose gemeenteraad al niet de handen op elkaar, laat staan dat medepartners Borne, Hengelo, Enschede en de provincie Overijssel daarover ook nog een stem in het kapittel hebben en dat niet zagen zitten.
Volgens onderzoeker Stec is er wel degelijk behoefte aan bedrijventerrein met Laad- en Loskade in Twente en zou aanleg een zuigende werking hebben voor het XL Businesspark Twente. Vooral voor zand en grint is momenteel weinig kaderuimte beschikbaar. Aan bijvoorbeeld de Almelose Buitenhaven is dat geheel verdwenen en wordt de kade volledig gebruikt voor de overslag van schroot door Riwald Recycling.
Daar komt bij dat de Almelose haven en de Twentekanalen zijn opgenomen in het Europees vaarnetwerk en daarvoor heeft de Europese Unie een bedrag van 350 miljoen euro voor gereserveerd. Voorwaarde is dat de kanalen worden verdiept en sluizen worden vergroot. De capaciteit van de sluis bij Eefde wordt al vergroot met de aanleg van een tweede sluis zo heeft het eerste kabinet Rutte al toegezegd. Dit naar aanleiding van de maandenlange stremming bij het afbreken van de kettingen van de tonnen zware sluisdeur begin 2012.
De Twentse Natuurorganisatie NAT is tegen de aanleg en stelt dat in Almelo en elders in Twente nog voldoende ruimte is om bedrijven een ligging aan te bieden waar aan water kan worden geladen en gelost.
De partners in XL Businesspark zitten echter ook met toezeggingen in de maag aan bedrijven als Buiting Staalbouw en het Europese distributiecentrum van Timberland, die zich mede om die reden op het XL Businesspark Twente hebben gevestigd. Het definitief schrappen kan dus wel eens grote financiële claims tot gevolg hebben.

Archief
Terug naar vorige pagina