Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
20-11-2012  

Rekenkamer O.N. onderzoekt grondaankopen

 

ZWOLLE/ARNHEM – De Rekenkamer Oost Nederland gaat het grondbeleid van de provincies Overijssel, Gelderland en van de gemeenten in beide provincies onderzoeken. De gemeenten behoren eveneens tot het onderzoek, omdat de provincies toezichthouders zijn over de financiële huishouding van gemeenten. Veel gemeenten moeten noodgedwongen vele miljoenen euro’s afschrijven op hun grondexploitaties, omdat men maar grond bleef aankopen voor zeer grootse plannen. Apeldoorn, Almelo en Enschede zijn bijvoorbeeld gemeenten waar het grondbeleid desastreuze gevolgen heeft voor de financiële huishouding en noodgedwongen fors moet worden bezuinigd op de uitgaven.
In Almelo bijvoorbeeld wordt OZB de komende 3 jaar met 5 procent extra boven de inflatie verhoogd. Ook de basissporten moeten in twee jaar tijd 1 miljoen euro extra aan huur betalen voor gemeentelijke accommodaties en de bibliotheek moet noodgedwongen twee filialen sluiten.
Desondanks wil het Almelose college van B&W en de coalitiepartijen VVD/CDA/PvdA wel 56 miljoen euro ‘uittrekken’ voor de bouw van een nieuw ‘stadspaleis’ om de ambtenaren te huisvesten.
De uitkomst van het onderzoek van de Rekenkamer Oost wordt medio april 2013 verwacht.

Archief
Terug naar vorige pagina