Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
09-11-2012  

Rimpels in vijver vliegveld Twente

 

ALMELO/ENSCHEDE – De Bestuursrechter in Almelo heeft vrijdag voor flinke rimpels gezorgd in de vijver van het vliegveld Twente. Het ministerie van defensie had de militaire status van de voormalige vliegbasis gehandhaafd om de start van een burgerluchtvaarthaven te vergemakkelijken, maar de rechtbank in Almelo vindt dat niet redelijk omdat de voormalige vliegbasis geen enkel e militaire functie meer heeft. De Bestuursrechter maakt daarom een eind aan die status over een termijn van nu nog één jaar. Met die uitspraak vervalt dan ook de geluidscontour van 38 km2 die nu nog als beperking van grootschalige bebouwing geldt. Zo geldt voor Enschede bijvoorbeeld ook een maximale hoogte van bouwwerken i.v.m. radar-lijnen.
De uitspraak is juichend ontvangen bij VOLT-Twente die tegen een burgerluchtvaarthaven vecht. De uitspraak wordt betreurd door de Nederlandse Academie vaoor Verkeersvliegers (NAV), de vliegclub en de zweefvliegclub op de voormalige basis. Voor de start van burgerluchtvaart is de uitspraak eveneens een flinke domper. De provincie Overijssel en de gemeente Enschede vechten al jaren om burgerluchtvaart van de grond te krijgen en hebben daar al vele miljoenen euro’s aan besteed. Zij riepen ook de ADT in het leven die zorg moet dragen om exploitanten te vergaren.
Bij het ministerie van defensie en bij het ministerie van infrastructuur wordt de uitspraak van de Bestuursrechter naarstig bestudeerd. Het is niet ondenkbaar dat zij in beroep gaan bij de Raad van State.

Archief
Terug naar vorige pagina