Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
23-10-2012  

Tubbergen en Dinkelland samen in AWBZ


Toekomstbeeld:
In een rijke gemeente nog wel en in een arme gemeente niet meer?
 

Veel keuzes moeten nog worden uitgewerkt en voor de invulling van de plannen zijn nog slechts contouren geschetst. Toch definiëren de 14 gemeenten een ambitieuze agenda, waarbij zij vrijwillig samenwerken, maar niet vrijblijvend. Het uitgangspunt is daarbij steeds: “Lokaal wat lokaal kan, regionaal wat regionaal moet!”. Zo bepalen gemeenten ieder voor zich in welke mate inwoners kunnen kiezen voor bepaalde vormen van ondersteuning. Ook de manier waarop gemeenten inwoners toegang geven tot ondersteuning is een keuze die gemeenten lokaal maken. De gemeente Tubbergen werkt samen met de gemeente Dinkelland aan één ‘lokaal' actieplan voor de uitvoering van de AWBZ. Beide gemeenten staan voor dezelfde uitdaging en keuzes en hebben vergelijkbare lokale gemeenschappen.

Wethouder Tom Vleerbos licht toe: ”Door samen te kijken naar mogelijkheden en oplossingen die passen bij de persoonlijke situatie van onze inwoners, stellen we hen in staat om uit te gaan van hun eigen kracht. Als iemand problemen ervaart, waar hij samen met zijn omgeving niet uit komt, dan is de gemeente voortaan zijn of haar eerste gesprekspartner. Door de situatie goed te bespreken komen we samen tot een passende oplossing. Vraagt u bijvoorbeeld een scootmobiel aan, dan bekijkt de gemeente samen met u of u hiermee ook echt geholpen bent. Of dat een andere oplossing misschien meer uitkomst biedt. Zo zorgen we ervoor dat er maximaal rekening wordt gehouden met de mogelijkheden die iemand (nog) heeft. Zorg wordt dus meer maatwerk.”

Wethouder Annette Zwiep (Dinkelland): “Mensen worden ouder, de kosten voor zorg stijgen en de overheid krijgt steeds minder geld om deze kosten te betalen. Er gaat veel veranderen in de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dat moet ook, want alleen zo zorgen we er samen voor dat mensen die dat echt nodig hebben ondersteuning krijgen. Nieuwe taken voor gemeenten en veranderingen in de Wmo bieden ook kansen.”

Het wetsvoorstel decentralisatie begeleiding AWBZ is nog niet vastgesteld door de 2e en 1e kamer en door de val van het kabinet is dit opgeschort. De vaststelling van het wetsvoorstel vindt plaats na de vorming van het nieuwe kabinet. Uitgaande van het meest reële scenario, dat de decentralisatie AWBZ alsnog uitgevoerd wordt, is er geen reden om de voorbereidingen in Twents verband en lokaal stop te zetten. De 14 Twentse gemeenten gaan ervan uit dat achteraf slechts sprake is van een vertraging van de invoering.

Meer informatie: Zie www.wmotwente.nl

Archief
Terug naar vorige pagina