Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
10-07-2012  

Overijssel en Gelderland ieder een arrondissement

 

DEN HAAG – Vorige week kondigde zich al aan dat het plan van minister Ivo Opstelten (VVD) om de vier rechtbanken Almelo, Arnhem, Zutphen en Zwolle tot één arrondissement samen te voegen, niet op veel steun in de Eerste Kamer kon rekenen. De meerderheid van de senatoren vond dat een te logge oplossing en deelde de kritiek van de rechtbankpresidenten, dat dit tot vertraging in de processen zou leiden, teveel reizende rechters met zich mee zou brengen en de burgers geografisch op afstand zou zetten.
PvdA-senator Janette Beuving, oud- rechter te Almelo, organiseerde het verzet waardoor Opstelten uiteindelijk zijn plan om in Nederland tot 10 arrondissementen te komen, wijzigde in 11 arrondissementen. Overijssel en Gelderland houden daardoor eigen arrondissementen met respectievelijk bestuurlijk samengevoegde rechtbanken in Almelo (+ kantongerecht Enschede) en Zwolle en samengevoegde rechtbanken in Arnhem en Zutphen.
De Almelose oud- burgemeester en VVD-senator Menno Knip stemde in met het aangepaste voorstel. Hij was ook tegen het oorspronkelijke plan en gunde senator Beuving vandaag de eer de aanpassing binnen te hebben gesleept.

Het plan om de politieregio's in Gelderland en Overijssel samen te voegen tot één korps met als hoofdzetel Nijmegen staat nog wel op de rol. Maar of dat nog zinnig is gelet op de nieuwe indeling van de rechtspraak?

Archief
Terug naar vorige pagina