Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
18-06-2012  

Rechters tegen plan superrechtbank Oost


ALMELO – Bij de rechtbank in Almelo wordt hard gewerkt aan de nieuwbouw van een digitale zittingszaal. De zittingszaal moet toonaangevend worden wat digitale voorzieningen betreft, zodat bodes niet meer dozen vol papieren dossiers hoeven te brengen en te halen. Dat voorkomt tevens dat dossiers spoorloos verdwijnen. Voor de advocatuur komen er eveneens voorzieningen zodat zij net als de rechters via een Ipad hun eigen dossiers kunnen raadplegen. Beeldschermen completeren het geheel en voor de pers komen er eveneens technische voorzieningen om beter verslag te kunnen doen van de zittingen. Uiteraard met de nodige veiligheidsvoorschriften omschreven.
De afdeling bestuursrecht is het verst gevorderd met de voorgenomen digitale implementering.
 

ALMELO – De ondernemingsraden van de rechtbanken in Almelo, Arnhem, Zutphen en Zwolle-Lelystad keren zich tegen het plan van het Ministerie van Justitie om de rechtbanken samen te voegen tot één grote 'bestuurlijke' rechtbank.
Schriftelijk heeft men een ‘brandbrief’ gestuurd naar de Eerste Kamer waarin wordt uiteengezet dat het plan leidt tot langere reistijden van rechters waardoor de kwaliteit van de rechtspraak zou afnemen en ook minder rechtszaken kunnen worden behandeld.

De rechtbanken trokken al eens eerder aan de bel en noemden toen ook de grotere afstand ten opzichte van burgers een probleem. Ook de gemeenten waar rechtbanken gevestigd zijn maakten bezwaar evenals advocatenkantoren die hun vestigingslocaties in gevaar zagen komen.
De toenmalig burgemeester van Almelo, Menno Knip was faliekant tegen en vreesde dat de rechtbank zou verdwijnen naar Zwolle. Nu mag hij als senator voor de VVD zijn afkeuring of instemming kenbaar maken.
De rechters in Gelderland en Overijssel kunnen wel instemmen met een opdeling in twee rechtbanken, maar dat ligt niet in het plan opgesloten. Het wordt dus ja of nee. In het laatste geval mag minister Ivo Opstelten zich opnieuw buigen over de hervorming van de rechtspraak en  haar locaties. 

Archief
Terug naar vorige pagina