Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
11-06-2012  

Veel meer banenverlies door faillissementen

 

Vooral grotere bedrijven vallen nu om.
Klappen voor bouw en industrie De afgelopen drie jaren werden vooral de bouw, de groothandel en de industrie door faillissementen getroffen. Hierdoor gingen met name in de industrie, de bouw en de vervoersector veel banen verloren. In het vervoer gingen relatief veel grotere bedrijven failliet. Dit jaar zijn het opnieuw de bouw (+ 54%) en de industrie (+ 20%) waar het aantal opheffingen door faillissement in de eerste maanden toenam. Voor de groothandel zag het er iets gunstiger uit: hier liep het aantal faillissementen met 25% terug.

Diensten en vervoer nu op kop bij banenverlies
Het verlies aan banen als gevolg van faillissementen loopt flink op. Opvallend is dat nu vooral de algemene diensten (met 429 banen) en het vervoer (met 404 banen) getroffen zijn. Ook hier is er een aantal grote bedrijven dat omviel. Van de ‘traditionele’ sectoren spant de industrie de kroon met 392 verloren banen, gevolgd door de bouw met 389 en de groothandel met 362 banen.
Ook in de andere dienstverlenende sectoren neemt het aantal faillissementen nu toe. Op het moment zijn dit met name branches met veel kleinschalige bedrijven. In de komende tijd zullen faillissementen waarschijnlijk voor nog meer verlies van werkgelegenheid zorgen.

Verwachtingen
De verwachtingen voor de tweede helft van het jaar zijn dan ook niet rooskleurig. Het herstel van de vraag naar producten en diensten laat waarschijnlijk nog langer op zich wachten. Bedrijven raken daardoor steeds vaker door hun reserves heen. Het aantal faillissementen zal dit jaar dan ook zeker hoger uitvallen dan vorig jaar, het aantal banen dat hierdoor verloren gaat zelfs aanzienlijk hoger. In de eerste vijf maanden van dit jaar is dit namelijk nu al 80% van het totale aantal over heel 2011.

Archief
Terug naar vorige pagina