Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
07-06-2012  

Cogas wil samen graafschade voorkomen

 

ALMELO - In Nederland, met een oppervlakte die minder is dan een 1/1.000 deel van de wereld, ligt ruim 400.000 kilometer aan elektriciteitskabels en gasleidingen. Dat is tien keer de wereld rond. De kans dat onzorgvuldig graven tot problemen leidt, is dus groot. Elk jaar veroorzaakt graafschade landelijk ruim 10.000 stroomstoringen en vinden als gevolg van graafschade 10 gasongevallen plaats. In de afgelopen tien jaar vielen daarbij 47 gewonden. Cogas heeft te maken met ongeveer 250 graafschades per jaar. Veilig werken is voor Cogas erg belangrijk. Daarom sluit Cogas zich aan bij de landelijke campagne ‘License to dig’ om zogenaamde ‘grondroerders’ te wijzen op de risico’s van onzorgvuldig graven en het aantal graafschades in de toekomst omlaag te brengen.

Bewustwordingscampagne
De campagne ‘License to dig’ is een roadshow om grondroerders meer bewust te maken van het belang van zorgvuldig graven. Bij machinaal graafwerk is het wettelijk verplicht om gebruik te maken van kaarten waarop de ondergrondse infrastructuur staat (de zogenoemde KLIC meldingen). Maar nog te vaak worden deze kaarten voorafgaand aan de graafwerkzaamheden niet opgevraagd of worden de beschikbare kaarten niet goed gebruikt. Ook worden niet altijd proefsleuven gegraven, terwijl dit wel noodzakelijk is.

License to dig
Grondroerders krijgen op 12 en 13 juni a.s. de gelegenheid om een niet te missen American Truck te bezoeken. Hierin is een audiovisuele presentatie te zien over de risico’s en de gevolgen van graafschade en de mogelijkheden om graafschade te voorkomen. Na de presentatie gaat iedereen weg als beëdigd grondroerder en ontvangen de grondroerders als herinnering een “license to dig”. Cogas plaatst die dagen de truck op centrale plaatsen in Hardenberg, Almelo, Oldenzaal en Goor.

- Dinsdag 12 juni 9.00-10.30 uur Parkeerplaats bij sporthal de Meet (M. Hzn. Trompstraat 42), Hardenberg
- Dindag 12 juni 13.30-15.00 uur Koornmarkt (centrum), Almelo
- Woensdag 13 juni 9.00-10.30 uur De Markt (centrum), Oldenzaal
- Woensdag 13 juni 13.30-15.00 uur Parkeerplaats achter oude C1000 (ingang via Schoolstraat), Goor

Kijk ook op: Graafschade?

Over Cogas
Cogas (www.cogas.nl) is een innovatieve, veelzijdige organisatie met meer dan 40 jaar ervaring in de kabel- en energiesector. Met onze vier hoofdactiviteiten bieden we vooruitstrevende, kostenbesparende en milieuvriendelijke oplossingen. Wij houden ons bezig met het aanleggen en onderhouden van infrastructuur voor gas- en elektriciteit in Oost Nederland, waarop ruim 135.000 huishoudens zijn aangesloten. Ditzelfde doen wij voor de (glasvezel)infrastructuur van ons kabelnetwerk waarmee wij 80.000 consumenten en bedrijven voorzien van radio, televisie, internet en telecommunicatie. Daarnaast zijn wij in heel Nederland actief door fors te investeren in de toepassing van duurzame energievoorziening, onder andere door middel van ondergrondse warmte- en koudeopslag. Ons landelijk opererend meetbedrijf verzorgt het uitlezen van meterstanden en het in kaart brengen van het energieverbruik.


Archief
Terug naar vorige pagina