Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
05-01-2012  

Nieuwe bio-energie van Cogas en Twence

 

Investeren in duurzame energie
Cogas en Twence ondertekenden vorig jaar in september al een intentieovereenkomst voor de investering in installaties voor de productie en opwerking van biogas en een leidingnetwerk om het gas te transporteren. Met het zetten van de laatste handtekeningen op 2 januari is het bedrijf een feit. Volgens directeur Michiel Kirch van Cogas ligt deze samenwerking voor de hand.”Beide bedrijven vullen elkaar aan. Samen investeren wij in de opwekking van duurzame energie. Zo kunnen wij de krachten bundelen en onze expertise koppelen.”

Lokale initiatieven
Door het ontstaan van een centraal en grootschalig biogasnetwerk wordt de kans groter dat er meer lokale initiatieven voor biogasopwekking worden gerealiseerd, doordat zij kunnen aansluiten op de infrastructuur. Directeur Jan Rooijakkers van Twence: “Het bedrijf dat wij nu samen hebben opgericht zal naar ik verwacht, ook voor veel boeren interessant zijn. Via de open structuur kan men invoeden op het netwerk, mits dit in de buurt ligt natuurlijk. We hopen daardoor mede een bijdrage te leveren aan de oplossing van de mestproblematiek en de verduurzaming van het platteland.”

Mestvergisting
Het gaat hierbij in eerste instantie om de nuttige toepassing van (afval)reststromen, en de productie en distributie van duurzame energie.
Twents Bio-energiebedrijf draagt bij aan het zelfvoorzienend maken van onze regio op het gebied van elektriciteit en warmte. Het gevolg daarvan is een substantiële vermindering van CO2-uitstoot en minder verbruik van fossiele brandstoffen.

Het bio-energienetwerk is niet alleen een fysieke en technische inrichting. Het kan ook bijdragen aan de vorming van een gebruikerscommunity, waarin het delen van kennis over duurzaamheid en energie centraal staat. In die zin zorgt het netwerk ook voor een regionale technologische spin off.
 
Maatschappelijk belang
Cogas en Twence zijn nutsbedrijven in Overijssel met grotendeels dezelfde gemeentelijke aandeelhouders. Het zijn maatschappelijk opererende organisaties, die onder andere meehelpen de duurzaamheiddoelstellingen van de provincie en gemeenten te realiseren. Een infrastructuur voor biogas sluit aan bij de ontwikkelingen om netwerken op te zetten voor duurzame energievoorzieningen, de zogenoemde Smart Grids.
 

Archief
Terug naar vorige pagina