Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
19-12-2011  

Uiteenvallen werkvoorziening Soweco dreigt


2e van Links Reinier van Broekhoeven als wethouder in 2008 bij de start van de ontwikkeling van 20 ha. bedrijfsterrein van Van Merksteijn Real Estate ten noorden van het bedrijventerrein Twente Noord. Ook de gemeente Almelo heeft aanpalend ruim 20 ha. in bezit. Er is echter nog niets tot ontwikkeling gekomen.
 

ALMELO – Het sociale werkvoorzieningsschap Soweco in Almelo dreigt uiteen te vallen door onderling geruzie van de aandeelhouders. Bekend is dat Soweco moet worden omgevormd tot werkvoorzieningsschap met alleen de wettelijke taken vanwege zware bezuinigingen die worden opgelegd door het kabinet Rutte.
Nu komt daar de dreiging bij van aandeelhoudende gemeenten die uit het samenwerkingsverband van zes gemeenten (Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand, Wierden) willen stappen. In de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten wordt openlijk gerebelleerd en zijn in de gemeenteraden moties aangenomen die moeten onderzoeken wat het hen kost om uit Soweco te stappen en de wettelijke kerntaken in gezamenlijk beheer van Rijssen-Holten en Hellendoorn uit te voeren.
Openlijk wordt nu ook kritiek geleverd op de effectiviteit en doelmatigheid van de huidige bedrijfsvoering van Soweco. De Almelose ex- wethouder Drs. Reinier van Broekhoven werd in de zomer van 2009 directeur van Soweco en ontwikkelde sindsdien een range aan bedrijfsactiviteiten die nu moeten worden af gestoten vanwege de Rijksbezuinigingen. Onderzocht wordt of een deel kan worden geprivatiseerd, maar zeker is dat de aandeelhoudende gemeenten fors zullen moeten meebetalen aan geleden en te lijden verliezen. De gemeenteraden van Hellendoorn en Rijssen-Holten willen zicht op eindigheid van deze verliezen en de VVD-fractievoorzitter Rob de Koe uit de gemeenteraad van Rijssen-Holten zegt daarover; ‘Het vertrouwen in het bestuur van Soweco zijn we eerder al door herhaaldelijk falen verloren’. Het SGP-raadslid A. Scheppink betreurt het dat de motie nu al weer op tafel komt. ‘Het gaat om een kwetsbare doelgroep‘, zegt hij in TC Tubantia.

Archief
Terug naar vorige pagina