Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
10-10-2011  

Stichting VROM boos op provincie


De stichting VROM verzet zich tegen de komst van megastallen.
 

Het persbericht van de stichting VROM
De provincie Overijssel heeft beroep ingesteld in de zaak tegen stichting VROM? In 2008 heeft VROM? bezwaar gemaakt omdat niet het Burgerinitiatief maar een advies van GS besproken is in de statenvergadering. Dit terwijl meer dan 7000 burgers hun handtekening hadden geplaats om een aantal landbouwontwikkelinsgebieden (LOGs) te laten boordelen op noodzaak, plaats en omvang.

Een burgerinitiatief is een middel dat de burger heeft gekregen om meer betrokken te raken met de provinciale politiek. Het is zeer beperkt, de burger krijgt bij voldoende handtekeningen (1500) het recht om een onderwerp op de agenda te plaatsen. Niet meer en niet minder. Er zijn geen garanties over de uitkomst. VROM? was in Overijssel de eerste en tot op heden de enige die een provinciaal burgerinitiatief gestart is.

Dit door de provincie ingestelde burgerrecht wordt door haar zelf niet nageleefd. In plaats van eenvoudig het onderwerp te agenderen bewandelt de provincie juridische procedures om zo het onderwerp dat de burger heeft aangedragen niet te hoeven agenderen. Daar waar de kloof tussen politiek en burger gedicht diende te worden is deze nog nooit zo groot geweest.

Stichting VROM? snapt niet waarom de provincie niet haar eigen regels naleeft maar dit wel verwacht van haar inwoners en bestuurders. Het burgerinitiatief is nu geen middel geworden waarmee de burger dichter bij de politiek komt te staan. In tegendeel, door deze opstelling bevestigd de provincie haar afstand tot de burger. Juist die burgers die het belang van de provincie begonnen in te zien worden geconfronteerd met schimmige spelletjes over duidelijke regels.

VROM? heeft daarom de provinciale staten een brief gestuurd in de hoop dat zij zich eveneens zorgen maken over de relatie met de burger, en in de hoop dat zij overgaan tot het behandelen van het burgerinitiatief.

Kijk naar ZEMBLA aflevering: ´Karbonade uit de megastal´ 


Brief stichting VROM aan Provinciale Staten
Agenda Provinciale Staten 12-10-2011

Archief
Terug naar vorige pagina