Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-10-2017  

Investeerder Sanderink pusht Twentse research

 

ALMELO – Grootondernemer Gerard Sanderink kondigde drie jaar geleden al aan zijn imperium in een stichting onder te brengen voor toekomstige continuïteit en daarnaast het Sanderink Research Center voor toegepast technisch onderzoek van de grond te willen tillen voor ‘toppers’ van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion. De in Almelo woonachtige Sanderink wil dat plan nu in een stroomversnelling brengen door in de buurt van de UT te zoeken naar passende huisvesting. Volgens visie moet het Sanderink Research Center zich bij de start concentreren op sensortechnologie, aandrijfsystemen en asset management voor preventief onderhoud aan bijvoorbeeld spoorlijnen en spoorwissels. Met zijn bedrijven Strukton, Antea Group (v/h Oranjewoud) en Centric zorgt Sanderink tevens voor de eerste onderzoekopdrachten maar moeten er in de toekomst ook opdrachten komen van andere bedrijven. Sanderink gaat ook de activiteiten van Strukton Rolling Stock en Strukton Systems samenvoegen en wil dat team met 30 afgestudeerde ‘toppers’ in de techniek uitbreiden, waardoor het team engineers bij de gecentraliseerde nieuwe vestiging in Enschede groeit naar zo’n 80 man.
De geboortige Weerseloër en vrijgezel (69) geeft zichzelf nog anderhalf jaar als CEO van zijn bedrijven en wil voor die tijd het Sanderink Research Center draaiende hebben om in bestuurlijke zin meer de rol van toezichthouder in zijn bedrijven op zich te kunnen nemen, een rol die hij bij Centric al vervuld.

 
02-10-2017  

Internationale allure Glasrijk Tubbergen

 

TUBBERGEN – Jaarlijks trekt de kunstmanifestatie Glasrijk Tubbergen zo’n 20.000 bezoekers naar het kerkdorp. De oorsprong van Glasrijk is ontstaan uit de aanwezigheid van de fraaie glas in lood ramen in de St. Pancratius Basiliek, een serie van 35 ramen uit het atelier van de familie F. Nicholas en Zonen uit Roermond.

Ook dit jaar van woensdag 27 september t/m zondag 1 oktober ‘overstroomde’ Tubbergen weer met vele bezoekers uit binnen- en buitenland voor een kijkje bij Glasrijk Tubbergen dat dit jaar de naam ‘Vers Glas’ als thema droeg. En zoals dat in Tubbergen gebruikelijk is, kon al dat schoons op diverse locaties in en om het centrum van Tubbergen worden bewonderd.
Fotograaf Jan Bril maakte derhalve de bijgaande fotoreportage.

Fotoreportage (90 foto's)...

 
05-10-2017  

Wierden zet streep door hondenbelasting

 

WIERDEN – De gemeente Wierden heeft een sluitende begroting gepresenteerd voor 2018 zonder extra lastenstijging voor de burger. Wel wordt de inflatiecorrectie toegepast. Een van de meevallers zit in de lagere kosten die afvalverwerker Twence berekend voor de verwerking van huishoudelijk afval. Twence hoeft namelijk geen rekening meer te houden met de verkapte miljoenenfinanciering voor de investeringen van de Twentse gemeenten voor de Agenda van Twente. 

Hondenbezitters in de gemeente Wierden zijn echter de grote ‘winnaars’ met het direct stoppen van het opleggen van de hondenbelasting. De huidige coalitie had al in het coalitieakkoord vastgelegd de hondenbelasting over een termijn van drie jaar af te bouwen, maar dat gebeurd nu in één keer. De reden is simpel. Met een afbouwperiode blijven de handhavingskosten wel bestaan terwijl de inkomsten afnemen.
De hondenbelasting werd in Nederland als gemeentelijke heffing in de middeleeuwen ingevoerd als economische belasting voor werkhonden, maar ook om hondsdolheid te bestrijden door het verminderen van zwerfhonden. In Wierden  vindt men dat inmiddels achterhaald, mede ook omdat de opbrengsten grotendeels in de algemene middelen werden gestort. Veel gemeenten gingen Wierden al voor met de afschaffing van hondenbelasting. In Twente waren dat o.a. Dinkelland en Tubbergen. (overzicht)
Wierden staat er gezond voor, zo blijkt uit de begroting. Er komt zelfs geld vrij voor grotere investeringen zoals het vernieuwen van rioleringen, verbeteren van bermkanten en vernieuwende ontwikkeling in het buitengebied.

 
08-10-2017  

Formidabele inhaalrace Red Shift Down Under

 

DARWIN – Na de pech tijdens de kwalificatie van de Bridgestone World Solar Challenge, waarbij de GPS-tracker van de organisatie stoorde op de elektronica van de Red Shift, moest het Twentse team starten op plek 32, meer dan anderhalf uur achter op de eerste starter en ook ruim achter de Nuna9 van de UT Delft die als vierde van start ging op de eerste racedag van Darwin naar Adelaïde over 3.000 km dwars door de Outback van Australië.
Maar het Twentse team had een topdag en haalde keer op keer concurrenten in om als vierde te eindigen achter het Australische Western team, het Japanse Tokay University en de Nuna9 uit Delft dat nog maar een kwartiertje voor staat. Kortom een topdag voor de Nederlandse teams want ook het team van de UT Eindhoven staat op een in haar klasse voor de meerpersoons voertuigen. Een van de ontwikkelde voertuigen heeft inmiddels ook en RWD-licentie voor in het verkeer op de weg.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-10-2017  

Intercity Twente- Zwolle start in december

Stops in Hengelo, Almelo, Nijverdal en Raalte

De FLIRT III hier geprojecteerd op het station Nijverdal
 

ZWOLLE – Vervoersmaatschappij Keolis (v/h Syntus) start op 10 december met de nieuwe FLIRT-trein als intercity tussen Enschede en Zwolle. Voorlopig is Raalte dan nog  tot medio 2018 het eindstation vanwege noodzakelijke werkzaamheden aan het perron in Zwolle. In Raalte kan worden overgestapt op de stoptrein of bus. Toch levert de inzet van de intercity, op het inmiddels ge-elektrificeerde baanvak, een reistijdbesparing op van zo’n 18 minuten tussen Enschede en Zwolle.

Wifi
De nieuwe ‘FLIRT’ III van fabrikant Stadler beschikt over Wifi en aansluitpunten voor stroom en usb en rijdt op werkdagen van maandag t/m vrijdag tussen 06.30 uur en 19.30 uur. Ook beschikt de ‘FLIRT’ over een rolstoel-toegankelijk toilet en zien camera’s toe op veilig reizen.

 
17-10-2017  

Schouten stopt als burgemeester Oldenzaal

 

OLDENZAAL – Burgemeester  Theo Schouten ziet af van een nieuwe ambtstermijn in Oldenzaal. Zijn bestuurstermijn loopt op 1 juli 2018 af. Schouten wordt volgend jaar juli 65 en kiest daarom voor zijn gezin, kleinkinderen en hobby’s. Wel is Schouten bereid om nog een poosje als waarnemer te fungeren, gelet op de sollicitatieprocedure die pas na de gemeenteraadsverkiezing in maart 2018 start.

De geboortige Heinoër werkte na zijn studie bestuurskunde aan de Universiteit Nijmegen als ambtenaar bij het Rijk en de provincie Overijssel waar hij kabinetschef werd van GS, werd waarnemend burgemeester van Goor in 1996, burgemeester van Haaksbergen in 1999 waar hij stopte vanwege de woonverplichting, werd in januari 2002 secretaris-directeur van de Netwerkstad Twente en wethouder in Almelo in 2006 voordat hij op 1 juli 2012 tot burgemeester werd benoemd van Oldenzaal.

 
17-10-2017  

Enschede doneert 350 laptops minima-kids

 

ENSCHEDE – In tegenstelling tot Almelo waar de extra Rijksbijdrage voor kinderen uit minimagezinnen dreigt in de algemene middelen te verdwijnen,  besteedt de gemeente Enschede dat wel voor de doelgroep. Voorlopig kunnen 350 kinderen uit minimagezinnen een laptop tegemoet zien, om de kinderen gelijke ontwikkelingskansen op school te geven. De gemeenteraad reserveerde daarvoor een bedrag van 142.000 euro. Het is een eerste fase waarbij anderen op een wachtlijst komen.
De laptop-regeling komt naast de tegemoetkomingen om lidmaatschappen van sport- en cultuur te bevorderen.

 
17-10-2017  

Moeder en Kind Centrum ZGT geopend

 

ALMELO – Na een flinke periode van verbouwen, is maandag jl. in het ZGT Ziekenhuis te Almelo het Moeder en Kind Centrum officieel in gebruik genomen. Het realiseren van het ‘MeKC’ is de afrondende fase van concentreren van klinisch geboortecentrum tot kinderzorg van de ZGT Ziekenhuizen in Almelo en Hengelo.

Het ‘MeKC’ van ZGT Almelo biedt het Twentse achterland hoogwaardige zorg voor moeder en kind, ruime gezinskamers en regie van de ouders in de zorg voor hun pasgeborenen waarbij alles draait om de samenwerking tussen moeder, baby(‘s), gezin  en zorgverleners van verloskundige tot gynaecoloog en kinderarts. Het 'Meck' sluit bovendien pal aan op de OK-afdeling van ZGT Almelo. In het ‘MeKC’ worden jaarlijks zo’n 2.000 kinderen geboren. Ook de geboortaangifte kan in het ziekenhuis.
 
Voorafgaand aan de feestelijke opening werd een programma georganiseerd met diverse sprekers. De inleiding werd verzorgd door kinderarts Jacko Bakker en gynaecologe Karin Dekker. Laurens Jan Stam vertelde op inspirerende wijze zijn verhaal over de bevalling van zijn dochter in ZGT en nam Erna Nijkamp, projectcoördinator verloskunde en kindergeneeskunde, de gasten mee in het verloop van de verbouwing en de achterliggende visie. Na de officiële opening was er een Open Huis voor alle collega’s in ZGT.
 
“Tot voor kort zaten de verschillende afdelingen nog op diverse plekken verspreid door het ziekenhuis. Naast de polikliniek verloskunde zijn de klinische afdelingen geboorte en moeder en kind nu samengevoegd op één vernieuwde locatie. En daar mogen we best trots op zijn”, aldus Ton Ruikes, voorzitter Raad van Bestuur, die samen met patiënte Anouk Blokhuis-Schrameijer , een aanstaande moeder,  de officiële opening verrichtte.
 
Met de opening van het Moeder Kind Centrum zijn alle afdelingen die een belangrijke rol spelen samengevoegd op een fysieke locatie. Naast een nieuwe fysieke locatie is de laatste tijd ingezet in de ontwikkeling van gezinsgerichte zorg. Er zijn scholingsprogramma’s aangeboden over deskundigheidsbevordering en coachend verplegen. Ook zijn er trainingen geweest rondom gastvrijheid en weerbaarheid.
 
Uiteindelijk heeft deze inzet ertoe geleid dat ZGT hoogwaardige zorg voor zowel moeder als kind kan aanbieden op de afdelingen binnen het Moeder Kind Centrum.

 
17-10-2017  

Bijstand en ondernemen in Rijssen-Holten mag

 

RIJSSEN-HOLTEN – Vanuit de bijstand gaan ondernemen mag van de gemeente Rijssen-Holten. Doel is wel om dan binnen een jaar uit de bijstand te komen. In ieder geval vult de gemeente het inkomen gedurende het startjaar aan tot bijstandsniveau. Het nieuwe beleid is wel aan bepaalde concurrentie-eisen verbonden. Met het gewijzigde beleid wil Rijssen-Holten meer inspelen op de maatschappij in vergelijk met flexwerken. De ondernemende uitkeringsgerechtigde krijgt zo ook de gelegenheid tot het opbouwen van een zakelijk netwerk.

 
20-10-2017  

WorldSkills Medals voor Nederlandse vaklieden


Brent Koekkoek mag zich de tiende lasser van de wereld noemen
 

ABU DHABI – Liefst 28 jonge vaklieden omvatte het Nederlands team dat deelnam aan de WorldSkills in Abu Dhabi om zich te meten met de beste jonge vaklieden van de wereld. Onder hen vijf Tukkers waaronder de regerend Nederlandse kampioen timmeren en tegelzetten Rick Lammerink en Wilhelm Scholten die hun vakopleiding genoten bij Bouwmensen in Almelo en in de theorie werden geschoold door het ROC van Twente. Wilhelm Scholten, werkzaam bij Tegelzetbedrijf Rietmeijer in Almelo greep net naast het brons met zijn vierde plek maar was wel de beste Tukker. Nederland behaalde goud voor het vak etaleren. Pien Hoveling (21) uit Koog aan de Zaan mag zich in het vak wereldkampioen noemen. Het Nederlands team behaalde in totaal acht ´Medals of Excellance´ waarvan er drie in Twente terecht kwamen.

De resultaten van de 5 Tukkers

Tegelzetten
4e en medal of excellence: Wilhelm Scholten (ROC van Twente / Bouwmensen Twente Almelo / Rietmeijer Tegelzetbedrijf)
Lassen
10e en medal of excellence: Brent Koekkoek (ROC van Twente / Smeot Hengelo / Machinefabriek Westerhof)
Bouwtimmeren
10e en medal of excellence: Rick Lammerink (ROC van Twente / Bouwmensen Almelo)
CNC frezen
12e Marco Quené (ROC van Twente / STODT Hengelo / Voestalpine Polynorm)
Autotechniek
31e Rico Nieuwkoop (ROC van Twente / autobedrijf Bennie Wilmink)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-10-2017  

CTT Almelo uitvalsbasis transport windmolens

 

ALMELO – De nieuwe overslagterminal van CTT op op het Twentse XL Businesspark bij Bornerbroek krijgt er naast de overslag van containers een taak bij. Bolk Transport uit Almelo, een van de aandeelhouders van CTT, gaat de terminal ook gebruiken voor de overslag van windmolens. Bolk vervoert in heel Europa windmolens naar de plek van bestemming en meestal zijn dat stalen masten, maar via Almelo worden betonpanelen van betonnen windmolenmasten overgeslagen. De betonnen mastdelen, tot een doorsnee van 5 meter, worden over water aangevoerd en bij CTT met een speciale kraan van het schip geladen om verder door Bolk Transport over de weg te worden vervoerd naar de eindbestemming Emlichheim (D), dat hemelsbreed 29 km van Almelo ligt.

Archief
Terug naar vorige pagina