Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
03-10-2009  

Dreessingel hernoemt in Dreesweg

 

ZWOLLE - De SP afdeling in Zwolle heeft gisteren het naambordje van de Dreessingel in Zwolle Zuid vervangen door ‘Dreesweg’. De partij protesteert hiermee tegen de Kabinetsplannen om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. De SP vindt dit plan onnodig, onzinnig en ongewenst.

SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Het Kabinet is volledig de weg kwijt. Drees zei bij invoering van de AOW dat oud en arm nooit meer in één zin gebruikt hoefden te worden. Het huidige Kabinet geeft deze mooie gedachte op door het gedachtegoed van Drees weg te gooien en weg te geven. De Dreessingel kunnen we daarom beter Dreesweg noemen.”

Naschrift red.
Wij kennen ergens in Twente een Joop den Uil plantsoen en kennen ook een grote loopvogel met een kenmerkende eigenschap.

 
03-10-2009  

Tentdak op de Brink in Den Ham

 

DEN HAM – De winkeliersvereniging Hami in Den Ham wil midden in het dorp op de Brink een tentoverkapping bouwen voor festiviteiten en culturele manifestaties. De overkapping van TenTech kost een slordige 65.000 euro en als de gemeente Twenterand financieel over de brug komt en er enkele sponsoren wilt biespringn mut ’t volgns Hami luk’n.

 
05-10-2009  

Arbeidkundige UWV de weg kwijt

 

ALMELO – Arbeidsongeschikte cliënten van het UWV hebben heel wat te stellen met de herkeuringen en worden min of meer vermorzeld in de ‘ambtelijke’ molen van het UWV dat eigenlijk een afkorting is voor Uitvoering Werknemers Verzekeringen.
Volgens juridisch adviesbureau JEEJAR in Almelo worden daarbij alle wetten met voeten getreden. JEEJAR won menig proces, maar het UWV gaat dan gewoon opnieuw beginnen waarbij de uitkomst al bij voorbaat min of meer vaststaat. Brieven aan 2e Kamerleden en minister Donner lijken niet te helpen en het UWV heeft een hele lange adem.
Het meest recente voorbeeld dat JEEJAR beschrijft is een cliënte die 35-45% is afgekeurd en deels vrijwilligerswerk voor geestelijk gehandicapten uitvoert. Volgens de arbeidkundige (geen arts) van het UWV is cliënte in staat een volledige baan uit te voeren. De arbeidkundige roept cliënte herhaaldelijk op en schuwt intimiderend gedrag volgens JEEJAR niet. Reden voor JEEJAR de zaak in behandeling te nemen en aan te dringen op onafhankelijk onderzoek naar de ‘praktijken’ van het UWV.

 
05-10-2009  

Gaalman zit ook mis over opinie Luchthaven

 

OLDENZAAL – De Oldenzaalse notaris Wim Gaalman, die vorige week opstapte als toezichthouder bij Aveleijn vanwege de ophef over de bonus aan directeur van Praet, blijkt weer geen goed neusje te hebben voor de publieke opinie.
Gaalman, die in de buurtschap Volthe woont, is vierkant tegen een herstart van de luchthaven Twente en opende daarom de website vliegoptwente.nl zodat de burgerij in Twente zich kon uitspreken. Ruim 1400 bezoekers van de website sprake zich vervolgens uit. De uitslag is niet wat Gaalman gehoopt had, want 73% is voor een herstart en slechts 27% tegen. Dat wordt dus oordopjes in bij het tuinieren voor Gaalman.

 
05-10-2009  

Weerseloër Jos Bruggink plotseling overleden

 

WEERSELO – Jos Bruggink (62), de eigenaar van de gelijknamige meubelmakerij in Weerselo en vader van de springruiters Gert Jan en Marleen Bruggink, is gisteravond laat in zijn woning aan een hartstilstand overleden.
Jos Bruggink, die zelf in vroegere tijden een niet onverdienstelijk ruiter was, was samen met zijn vrouw veelvuldig op de hippische evenementen aanwezig om zoon en dochter te coachen op weg naar de top.

 
05-10-2009  

Kamervragen intimidatie thuiszorgpersoneel

 

DEN HAAG/ALMELO – De 2e Kamerfracties van de VVD en PvdA hebben vragen gesteld aan staatssecretaris Jet Bussemaker over het intimideren van personeelsleden in de zorg die overstappen naar andere werkgevers en cliënten meenemen. Bovendien zouden cliënten telefonisch worden aangesproken over hun aangekondigde vertrek bij de instellingen waar zij thuiszorgdiensten van ontvangen.

Directeur de Blok van de thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland uit Almelo openbaarde deze intimidatie in het AVRO-programma De Praktijk. Volgens De Blok worden medewerkers die aangekondigd hebben te vertrekken en de ontslaggolf niet willen afwachten zelfs op non-actief gezet omdat ze per 1 januari overstappen naar Thuiszorg Service Nederland.

Thuiszorg Service Nederland (TSN), dat inmiddels de grootste thuiszorgaanbieder voor huishoudelijke zorg in Nederland is, wil de komende dagen in overleg met de traditionele zorgaanbieders als Reggeland, Carint, Livio en Zorgaccent & Thuiszorg om boventallig personeel over te nemen. De traditionele zorgaanbieders hebben de 12 Twentse gemeenten, die gezamenlijk een Europese aanbesteding hebben gedaan, laten weten niet voor het geboden maximum uurbedrag te kunnen werken. Dat uurbedrag ligt ruim 2 euro beneden de landelijke maximum norm van 21,50 euro per uur. Zo’n 400 personeelsleden is al ontslag aangezegd en dat kan oplopen tot 2000 alleen in Twente.

Lees ook Almelo’s Weekblad: Honderden ontslagen door aanbesteding thuiszorg.

 
06-10-2009  

TKF schrapt 50 banen, Lochem dicht

 

HAAKSBERGEN – De Twentsche Kabel Fabriek (TKF) met hoofdvestiging in Haaksbergen ontkomt niet aan krimp. Vakbonden en personeel werden maandag ingelicht dat de vestiging in Lochem sluit en de productie en betrokken 180 personeelsleden naar Haaksbergen verhuizen. Daarnaast moet het totale personeelsbestand met 50 fte’s inkrimpen.
Vakbond FNV heeft zo zijn bedenken en vraagt zich af of de sluiting in Lochem wel noodzakelijk is.

 
06-10-2009  

Tubbergen pakt drinkketen aan

 

TUBBERGEN – De gemeente Tubbergen wil het consumeren van alcohol in drinkketen bestrijden. Daarvoor heeft het een plan gemaakt waaraan drinkketen moeten voldoen. Zo wordt gelet op de brandveiligheid en geeft de gemeente voorlichting tegen overmatig alcoholgebruik door jeugdigen.
Ook is commerciële verkoop van alcohol verboden. Als stok achter de deur denkt men aan het opleggen van een dwangsom.
De gemeente Twenterand sloot onlangs een drinkkeet in de Weitemanslanden op de gemeentegrens van Twenterand-Tubbergen door met een dwangsom van 10.000 euro te dreigen.
Drinkketen vallen eveneens onder de wetgeving betreffende het rookverbod.

 
06-10-2009  

Bouwkavelverkoop tijdens Military Boekelo

 

ENSCHEDE – De gemeente Enschede maakt gebruik van de Military Boekelo om enkele bouwkavels in het gebied Vaneker bij Lonneker extra onder de aandacht te brengen en te verkopen. De drie bouwkavels en acht oude Twentse boerenerven, die variëren in prijs van 4 tot 6 euroton, gaan op zaterdag in de verkoop.

 
06-10-2009  

Laatste Losserse wethouders ook weg

 

LOSSER - De laatste twee Losserse wethouders in functie, Ter Denge en Olde Heuvel zijn dinsdagavond opgestapt.
In een vergadering over de bestuurscrisis in Losser zei een meerderheid van de gemeenteraad het vertrouwen in het functioneren van beide CDA-wethouders op. Losser zit nu helemaal zonder wethouders. De afgelopen twee jaar zijn nu in Losser zes wethouders opgestapt. Nog maar twee weken geleden pakte wethouder Knol van de PvdA zijn biezen. Mede door financiële problemen die begonnen met de organisatie van de Bundesgartenschau in 2003 - in Losser LAGA 2003 geheten - ligt politiek Losser al jaren in roerig vaarwater door het tekort dat de show met zich meebracht. Burgemeester Westendorp neemt nu in zijn eentje de honneurs waar en zal waarschijnlijk de hulp van de CdK Jansen inroepen om uit de impasse te komen en om de gemeenteraad van Losser weer enigzins bij zinnen te krijgen.

 
07-10-2009  

Frans van Vught voorzitter RvC van MST

 

ENSCHEDE - Oud rector magnificus Frans van Vught van de Universiteit Twente (UT) wordt per 1 januari 2010 voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Medisch Spectrum Twente. Hij volgt voorzitter Dick Veldman op die dan 12 jaar in de Raad van Commissarissen heeft gezeten. Veldman kwam onder vuur door de affaire Steur.

< Van Vugt was van 1997 tot 2005 rector magnificus aan de UT.

 
08-10-2009  

Justitie vervolgt neuroloog Jansen Steur

 

ALMELO – Het Openbaar Ministerie maakte woensdagavond bekend dat het de ex- neuroloog Jansen Steur van het Medisch Spectrum Twente gaat vervolgen wegens mishandeling en valsheid in geschrifte. Het OM onderzoekt eveneens of het Medisch Spectrum Twente (MST) te Enschede verantwoordelijk is voor de fouten die Jansen Steur maakte tijdens zijn werkzame periode bij het MST. Bij de bekendmaking waren 30 gedupeerde ex- patiënten aanwezig.

 
08-10-2009  

500 ontslagen bij Livio Thuiszorg

 

ENSCHEDE – Thuiszorgorganisatie Livio in Enschede heeft vanmiddag aan het verzamelde personeel bekend gemaakt dat per 1 januari aanstaande 500 personeelsleden moeten afvloeien. Livio weigerde mee te doen aan de aanbestedingsprocedure van 12 Twentse gemeenten voor de gunning van de thuiszorg omdat zij voor het geboden maximum uurtarief van 19 euro geen zorg kunnen bieden zonder in de rode cijfers te komen.
Aansluitend toog het personeel van Livio woedend naar het kantoor van de Regio Twente waar de Enschedese wethouder Wallinga vergaderde met zijn Twentse collega’s over de aanbesteding.

Reggeland Thuiszorg kondigde vorige week al bijna 400 ontslagen aan.

 
09-10-2009  

60 tips inzake Oldenzaalse moord

 

OLDENZAAL - Bij de politie Twente zijn tot nu toe 60 tips binnengekomen naar aanleiding van het televisieprogramma Het Zesde Zintuig van RTL4. Het Team Grootschalige Opsporing werd begin september benaderd door de programmamakers van het Zesde Zintuig. Omdat het onderzoek naar de moord op Diana Winkel nog in volle gang is besloot de politie mee te werken. Deze extra media-aandacht leverde gisteravond 60 tips op. Bij deze tips zitten enkele interessante suggesties die nader onderzocht worden. Het wapen, waar in de uitzending op aanwijzing van de paragnost naar gezocht werd, is niet aangetroffen. De dag na de opnamen is het betreffende gebied afgebakend en doorzocht door het Team Grootschalige Opsporing. Wie informatie heeft over dit misdrijf kan contact opnemen met de plaatselijke politie of bellen met: 0900-8844. Anoniem informatie verstrekken kan met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Zie voor meer informatie over dit misdrijf op www.politie.nl/twente 

 
10-10-2009  

Citymarketing levert niets op

 

ENSCHEDE – De Enschedese hoogleraar Gert-Jan Hospers stelt dat Citymarketing als lokker om zich als bewoner of bedrijf in een stad te vestigen nagenoeg niets oplevert en door gemeentebesturen fors wordt overschat. Hospers schreef daarover het boek ‘Citymarketing in perspectief’.
Volgens Hospers is regionale beïnvloeding pas mogelijk indien het Rijk belangrijke diensten vanuit de Randstad naar regiogebieden verplaatst. Als voorbeeld noemt hij het vestigen van het CBS in Heerlen in de jaren zeventig als compensatie voor het sluiten van de mijnen.
Burgers verhuizen volgens Hospers slechts bij het accepteren van een nieuwe baan of het vinden van een nieuwe liefde en dan meestal alleen wanneer men nog niet gesetteld is.
Gert-Jan Hospers wordt donderdag a.s. benoemd tot bijzonder hoogleraar city- en regiomarketing aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

 
11-10-2009  

Drankrijders vrijuit door fouten OM

 

ALMELO – Een tiental ‘drankrijders’ gingen vrijdag vrijuit bij de rechtbank in Almelo. De rechter vond dat het OM de digitale aanlevering niet goed voor elkaar had zodat niet getoetst kon worden of de controle op overmatig consumeren volgens voorschriften was uitgevoerd en of rijbewijzen waren ingenomen of teruggegeven. Het besluit van de rechtbank kan grote gevolgen hebben voor de nieuwe werkwijze van het OM in Nederland. De invoering van een digitale aanlevering is bedoeld om zaken sneller te kunnen afhandelen. Dat is dus in deze zitting in ieder geval gelukt!

 
12-10-2009  

Fietsstalling NS Wierden wordt groter

 

WIERDEN – De fietsstalling bij het NS-station Wierden wordt uitgebreid. Volgens de gemeente Wierden is dat nodig omdat het nu maar een rommeltje is en de fietsen noodgedwongen overal worden neergezet. Wierden wil ook camerabewaking om dieven te traceren.

In Almelo doet men dat anders. Ook daar is een groot capaciteitsgebrek. De gemeente lost dat op met een parkeerverbod op het stationsplein en laat de dienst Stadstoezicht de ‘fout’ geparkeerde fietsen in beslag nemen zodat een boete kan worden geïnd.

 
12-10-2009  

NOP weer bij Overijssel?

 

EMMELOORD – Als het aan de nieuwe politieke Partij van Vrije Poldermensen (PVVP) ligt, komt de Noordoostpolder weer onder de vlag van de provincie Overijssel. Volgens de PVVP wordt het belang van de Noordoostpolder door de provincie Flevoland te weinig onderkend en hebben de inwoners van de Noordoostpolder van oudsher meer met Overijssel. De PVVP wil eveneens dat er meer wordt samengewerkt met de gemeenten Kampen en Steenwijkerland.

 
13-10-2009  

Wallinga: Ontslaggolf thuiszorg eigen schuld

 

ENSCHEDE – De ontslaggolf in de thuiszorg is volgens de Enschedese wethouder Wallinga eigen schuld dikke bult. Instellingen als Livio, Carint en andere laten volgens hem hun cliënten en personeel zelf in de kou staan.
De traditionele instellingen weigeren mee te doen aan de aanbesteding omdat volgens hen het geboden maximum uurbedrag te laag is. Twaalf Twentse gemeenten bieden een uurprijs die ruim twee euro onder de uurprijs ligt die het Rijk als maximum heeft gesteld. Wallinga leidt namens de deelnemende gemeenten de Europese aanbesteding. Volgens Wallinga is het feit dat negen andere instellingen wel hebben ingeschreven, het bewijs dat de geboden prijs voldoende is.


Open Brief Wallinga - thuiszorg

 
14-10-2009  

Kampen bezuinigt, wethouder minder

 

KAMPEN – Ook de gemeente Kampen moet fors bezuinigen om een jaarlijks tekort van 1,3 miljoen euro weg te werken. Kampen bezuinigt o.a. door na de raadsverkiezing in maart 2010 het aantal wethouders met één terug te brengen van 6 naar 5. Voor een gemeente als Kampen is dat nog rijkelijk maar belangrijker is de omslag in het denken.
Verder bezuinigt Kampen door de herinrichting van het Stadspark en de nieuwbouw van de gemeentewerf uit te stellen.

 
14-10-2009  

Regio Twente blij met tracébesluit van minister


De N18 is een belangrijke verkeersader voor Twente en de Achterhoek.
  ENSCHEDE - Duurzame en toekomstgerichte oplossing. Regio Twente, het samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten, is tevreden met het tracébesluit van minister Eurlings over de N18. “Door dit besluit worden de bereikbaarheid, de leefbaarheid en de veiligheid in de regio sterk verbeterd. Een opgewaardeerde N18 is bovendien van groot belang voor de economische ontwikkeling van Oost-Nederland en Twente. Na decennia van discussie kunnen we eindelijk aan de slag met de N18”, aldus de heer Goudt, lid van het dagelijks bestuur van Regio Twente en portefeuillehouder mobiliteit.
Lees verder...

 
14-10-2009  

Koningin opent ROC van Twente Hengelo

 

HENGELO – In de monumentale hal van de oude ijzergieterij van Stork verrichtte koningin Beatrix de nieuwe huisvesting van het ROC van Twente Hengelo. De gerestaureerde hal vormt het hart van het schoolgebouw.
Het Orkest van het Oosten speelde ter gelegenheid een speciaal gecomponeerd muziekstuk. De koningin onthulde twee kunstwerken van kunstenares Hester Oerlemans waaronder een enorme klapklok die elke minuut een cijfer omslaat.
Koningin Beatrix kreeg het fotoboek 'IJzer en Lef' aangeboden van fotografe Agnes Booijink. De fotografe legde in het boek de laatste vijf jaar van reformatie van de ijzergieterij in aula vast terwijl Marco Krijnsen tekende voor de tekst. In het boek is een selectie uit meer dan 8000 foto's opgenomen en het boek is verkrijgbaar via boekhandel Broekhuis.
In het nieuwe ROC-gebouw werken 1800 mensen en volgen 30.000 mensen een opleiding. 

< AlmeloNieuws.nl was er bij. Kijk naar de fotoreportage.

Fotoreportage (49 foto's)...

 
15-10-2009  

Aandeelhouder Twence mag verkopen

  ENSCHEDE - De regioraad van Regio Twente heeft 14 november jl. bepaald dat de collectieve aandelen in afvalverwerker Twence worden omgezet naar individuele aandelen van de 14 Twentse regiogemeenten.
De gemeente Almelo was daar groot voorstander van maar krijgt slechts gedeeltelijk zijn zin. Almelo wilde zelf kunnen beslissen of zij de aandelen in Twence wil behouden of mogelijk verkopen. De regioraad heeft bepaald dat de afvalstromen uit de 14 gemeenten een publieke zaak is en daarom onder invloed van de lokale overheden moeten blijven. Aandelen in Twence kunnen daardoor alleen aan andere gemeenten worden verkocht en niet via de vrije markt.
Lees verder...

 
16-10-2009  

Ontslag voor directeur Van Praet bij Aveleijn


(Uit: Jaarverslag)
 

BORNE – De poging zich met een bonus te verrijken via een lening van 550.000 euro is algemeen directeur Van Praet duur te staan gekomen. Nadat staatssecretaris Jet Bussemaker en kamerleden zich negatief hadden uitgelaten over de lening en rentebonus vanwege het onttrekken van kapitaal uit de zorg, werd de Raad van Toezicht met de rug tegen de muur gezet door de ondernemingsraad. Die verklaarde dat de directeur geen vertrouwen meer kreeg en moest opstappen evenals de Raad van Toezicht zelf.
In een gesprek tussen ondernemingsraad en de Raad van Toezicht vroeg de laatste om enige tijd om tot een oplossing te komen dat nu resulteert in het ontslag voor Van Praet.
Van Praet kwam al eerder negatief in de publiciteit door zijn ‘moraalridderschap’ bij het ontslag van drie medewerksters die stiekem onder een afdakje van het fietsenhok stonden te roken. Ook zouden medewerkers van AveleijnDST niet op een terrasje in hun vrije tijd een alcohol houdend drankje mogen consumeren. Van Praet heeft zich inmiddels ziek gemeld.

Lees ook TC Tubantia: Van Praet en Raad van Toezicht moeten opstappen en Dagen Van Praet lijken nu geteld

 
17-10-2009  

Thiemsbrugplan Hengelo in ijskast

 

HENGELO – De gemeente Hengelo moet zijn zegeningen tellen en heeft vanwege financiële krapte het ambitieuze plan Thiemsbrug in de ijskast gezet. Wel wordt nog onderzocht of delen uit het plan, zoals het stadskantoor en de nieuwbouw aan het Burgemeester Jansenplein volgens planning door kunnen gaan. Voor de rest wordt in 2012 een nieuwe afweging gemaakt.
 

 
17-10-2009  

Één week geen treinen naar Deventer

 

ZWOLLE - Met ingang van vandaag rijden er tot maandag 26 oktober geen treinen van Twente naar Deventer. Prorail gaat in deze week meerdere technische werkzaamheden uitvoeren waaronder het vervangen van seinen en wissels. Prorail koos voor de week van de herfstvakantie omdat dan minder reizigers verwacht worden. Via de website van de NS worden alternatieve reismogelijkheden bekend gemaakt.

 
17-10-2009  

Stichting naar rechter over vaccin H1N1

 

ZWOLLE – De stichting StarlingsArm Nederland stapt op 22 oktober naar de rechter om in kort geding inzage te krijgen over de stoffen die in het vaccin zitten tegen de Mexicaanse griep. Volgens de stichting bevat het vaccin kwik en aluminiumverbindingen. Deze stoffen kunnen volgens StralingsArm Nederland onder bepaalde omstandigheden schade aanrichten aan het zenumweefsel. Minister Klink van het ministerie van Volksgezondheid weigert inzage in de rapporten en wil niet vertellen wat in de vaccins zit.
De stichting StralingsArm Nederland uit Raalte houdt zich ook bezig met straling van zendmasten.

 
17-10-2009  

Tegenstanders Airport naar de rechter

 

ENSCHEDE - Omwonenden van de luchthaven Twente zijn vrijdag naar de rechter gestapt om inzage te krijgen in het ondernemingsplan. Ze willen weten waarop de overheid het besluit baseert dat het goed is voor de economie dat er op de voormalige vliegbases een commerciële burgerluchthaven zou moeten komen.

 
19-10-2009  

Werkloket Zwolle onder vuur door discriminatie

 

ZWOLLE – Raadsfracties GroenLinks/de Groenen en SP hebben stevige kritiek op het Werkloket in Zwolle. Volgens de partijen wordt er bij het Werkloket gediscrimineerd op basis van leeftijd en ras. De commissie gelijke behandeling sprak dat al in mei jl uit, maar sindsdien is er volgens de raadsfracties niets veranderd. In het Werkloket Zwolle werken UWV/CWI en de gemeentelijke Sociale Diensten van Zwolle, Zwartewaterland en Hattum samen.

 
19-10-2009  

NAM stopt tijdelijk werkzaamheden Oldenzaal

 

OLDENZAAL - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft de ombouw van een oude gaswin-locatie bij Oldenzaal tijdelijk stilgelegd. Bij de ombouw wordt tevens licht vervuild water de grond in gepompt.
Door klachten over stank van bewoners aan de Oude Ootmarsumsestraat werd de gemeente Oldenzaal geattendeerd waardoor de NAM nu de werkzaamheden opschort. De ‘vieze’ lucht die vrij kwam was geen gas, maar de geurstof die aan aardgas wordt toegevoegd. Pas als dit euvel verholpen is, herneemt de NAM de werkzaamheden.

Blijft de vraag: ‘Waarom wordt in hemelsnaam licht verontreinigd water in de bodem ingebracht? Goedkoper dan zuiveren?

 
20-10-2009  

Drie euroton voor parkdak combitunnel

 

NIJVERDAL – Minister Cramer (VROM) stelt drie euroton beschikbaar voor de aanleg van een park op het dak van de nieuwe combitunnel in Nijverdal. Het park moet na de aanleg van de treinspoor- en autotunnel het centrum van Nijverdal en de Wilhelminawijk verbinden. Het parkplan is eveneens genomineerd voor de Mooi Nederland Prijs.
In Almelo heeft men die kans gemist door uit bezuinigingsgrond het verdiepte spoor door het hart van de stad minder diep aan te leggen dan eerst beoogd.

 
20-10-2009  

Overijsselaars in de top van overgewicht

 

HENGELO – Volgens internist Van Berkum - Previtaskliniek Hengelo - behoren de Overijsselaars tot de dikste mensen van Nederland. Alleen in Groningen en Friesland zijn procentueel meer inwoners. Doel van Previtas is natuurlijk aandacht voor het dieet dat de kliniek heeft ontwikkeld op basis van meer eiwitten en minder koolhydraten.

 
20-10-2009  

Krijgt ‘Klazien ut Zalk´ een straatnaam?

 

KAMPEN – In de gemeente Kampen gaan stemmen op om een straat te vernoemen naar het kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk. De voorstanders vinden dat zij het kerkdorp Zalk uit de vergetelheid heeft gerukt en nationaal bekend heeft gemaakt met haar levensfilosofieën en gezondheidstips op basis van historische overlevering.
De Nederlandse Vereniging tegen Kwakzalverij is vierkant tegen en heeft dat per brief aan het gemeentebestuur van Kampen - waar Zalk onder valt - laten weten. Klazien die regelmatig met haar ‘wijsheden’ op de televisie kwam, overleed op 5 juni 1997.

 
20-10-2009  

Verzet in de wereld tegen H1N1 vaccin neemt toe

 

ZWOLLE - Moet de bestuursrechter in Zwolle zich binnenkort buigen over de vraag of minister Klink inzage moet geven in de samenstelling van het vaccin tegen de Mexicaanse griep - vermoed wordt dat er kwik en aluminiumverbingen inzitten en deze zijn schadelijke voor het zenuwstelsel - ook elders in de wereld groeit het verzet.
Een rechter van het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat New York heeft de autoriteiten voorlopig verboden om het controversiële vaccin tegen de Mexicaanse griep - op straffe van ontslag - gedwongen toe te dienen aan iedereen die in de gezondheidszorg werkt.

Aan onze kant van de oceaan is er eveneens opvallend 'griepnieuws' te melden. Volgens het bekende Duitse blad Spiegel krijgen bondskanselier Angela Merkel en de Duitse ministers een ander vaccin toegediend dan de rest van de Duitse bevolking. Het speciaal voor de politici bedoelde vaccin bevat niet de omstreden adjuvanten, die volgens veel experts permanent ernstige schade aan de gezondheid zullen toebrengen. Lees verder.

 
21-10-2009  

Ontmanteling arbeidsrecht TNT gaat voort

 

ALMELO – In speciale personeelsbijeenkomsten van TNT Post is de medewerkers medegedeeld dat zij alle na 2013 worden ontslagen. Na 2013 komen de regionale sorteercentra alle te vervallen en wordt alleen nog gesorteerd in de grote postsorteercentra. Voor Oost-Nederland is dat het sorteercentrum in Zwolle. Vanuit dit centrum wordt de te bezorgen post dan uitgeleverd naar afleverpunten in de wijken en dorpen, waarna goedkope arbeidskrachten de bezorging moeten uitvoeren.
Van de eens ambtelijke status van postbezorgers blijft dan niets anders over dan een folderbezorger zonder rechten. Alleen een goed sociaal plan in overleg met de vakbonden kan het proces van afbraak van arbeidsrechten nog met twee jaar vertragen.

 
22-10-2009  

Nordmann kerstboom fors duurder

 

ALMELO – In de kerstbomenhandel begint zich al af te tekenen dat de Nordmann spar dit jaar fors duurder wordt door zijn populariteit. De Abies Nordmanniana komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en kenmerkt zich door zijn stevige naalden. Een Nordmann kan dus wel een maand binnen staan voor de naalden beginnen te vallen.

De prijs voor een Nordmann kan oplopen naar 60 euro. Op pot gekweekt kan de Nordmann ook goed – na bewezen dienst – in de tuin geplant worden. Maar misschien is gelijk in de tuin zetten wel het voordeligst in een reeks van jaren.

 
23-10-2009  

RTV Oost onderzoekt onrecht in Overijssel

 

HENGELO - TV Oost komt met een nieuw programma waarin onrecht in Overijssel aan de kaak wordt gesteld. Het programma wordt samen gemaakt met Noordkaap TV-producties van Alberto Stegeman uit Steenwijk. Volgende week donderdag is de eerste aflevering van 'Recht wat Krom is!' Daarin wordt een man ontmaskert die twee vrouwen financieel heeft kaalgeplukt. Door zijn handelen zitten de vrouwen met torenhoge schulden. Een zit in de schuldsanering en de ander woont noodgedwongen in een caravan.

 
24-10-2009  

Van der Noordt stapt uit PvdA-fractie Enschede

 

ENSCHEDE – Het Enschedese raadslid Wim van der Noordt is donderdag jl. per direct uit de fractie van de PvdA gestapt meldt TC Tubantia. Van der Noordt haalt nogal eens het nieuws met zijn vele bedrijven die hij oprichtte en naar grote hoogtes dreef maar meestal ook naar de afgrond.
Voor van der Noordt is de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar de druppel die hem dreef om na 30 jaar zijn lidmaatschap op te zeggen. Hij gaat als eenmansfractie door en wil in maart 2010 meedoen aan de gemeenteraadverkiezing onder de naam Enschede Solidair.

 
25-10-2009  

Klok terug in Europa

 

ALMELO - In Europa gaat dit weekeinde de wintertijd in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat om 03.00 uur de klok een uur terug naar 02.00 uur. Op zondagmorgen is het dus weer ietsje vroeger licht.
De nacht waarin de klok wordt teruggezet, is de Nacht van de Nacht. De bedenkers van de Nacht van de Nacht willen wijzen op de steeds schaarser wordende echt donkere plekken in Nederland. ,,Nederland wordt elk jaar zeker 3 procent lichter. In de Nacht van de Nacht wordt in tal van steden de openbare verlichting zoveel mogelijk uitgezet en ook het bedrijfsleven wordt gevraagd om dat zoveel mogelijk te doen.
Het XL Business Park Twente langs de A35 bij Bornerbroek gaf aan dat verzoek in ieder geval geen gehoor zo liet men weten. Ten eerste omdat de extra kosten niet opwegen tegen de besparing en ten tweede uit oogpunt van veiligheid.

 
25-10-2009  

Eetcafé De West te Geesteren uitgebrand

 

GEESTEREN – Eetcafé De West te Geesteren aan de Vinckenweg - bij De Pollen - is in de nacht van zaterdag op zondag volledig uitgebrand. De brandweer die om 02.25 uur werd gealarmeerd, voorkwam het overslaan van de brand naar een achtergelegen schuur. Bij de brand is niemand gewond geraakt.
Het vroegere café De West werd in augustus 2007 nieuw leven ingeblazen door de compagnons H. Webbink en M. Slot. Enkele activiteiten die naast de horeca-exploitatie werden geboden was het spelletje boerengolf en linedancing. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Kijk naar de fotoreportage
van Alwin Winkel

 

 
25-10-2009  

Springendal donkerste plekje Overijssel

  OOTMARSUM - De donkerste plek van Overijssel ligt dit jaar in het natuurgebied 't Springendal tussen Vasse en Ootmarsum. Gedeputeerde Jansen trok er namens het provinciebestuur naar toe in de Nach van de Nacht en toaste met wethouder Oude Geerdink van de gemeente Tubbergen op het behaalde succes voor de gemeente. De wethouders van buurgemeente Dinkelland waren door de duisternis niet te zien.
Lees verder...

 
27-10-2009  

Gaan postsorteerders staken met kerst?

 

ZWOLLE – Mogelijk komt rond kerst de postbezorging stil te liggen. De werknemers van TNT zijn woedend, omdat zij of fors salaris moeten inleveren of grote aantallen ontslagen tegemoet kunnen zien.
TNT denkt aan ruim 10.000 ontslagen mede omdat het personeel niet bereid is salaris in te leveren. De vakbonden erkennen dat TNT onder druk staat door de mindere postverzending maar denkt dat het aantal ontslagen tot 7000 personeelsleden beperkt kan worden. Op de werkvloer denkt men daar geheel anders over. Het actiecomité ‘Red de postbode’ wil actie en overweegt het postsorteercentrum Zwolle rond kerst lam te leggen met of zonder steun van de bonden.

 
27-10-2009  

Winst Scania onder druk, toch productieverhoging

 

ZWOLLE – De winst van Scania staat fors onder druk door een verkoopdaling met een derde. Ruim 1100 personeelsleden worden bij de productie in Zwolle aan het werk gehouden door deeltijd-WW en de fabrikant zag de winst met 85% dalen.
Toch zijn er tekenen van hoop door het afvlakken van de verkoopdaling. Ook wordt de productie van de nieuwste truck verhoogd.
 

 
27-10-2009  

Rabobank NW Twente gefuseerd met Tubbergen

 

ALMELO – Maandagavond stemden de leden van de Rabobank NoordWest Twente en Rabobank Tubbergen in met een fusie. Rabobank NoordWest Twente was al een gefuseerde bank tussen de Rabobanken Almelo, Vriezenveen en Wierden. Door de fusie met Rabobank Tubbergen ontstaat een krachtige bank met een grotere balans en kapitale reserve. Ook kan door de fusie efficiënter worden gewerkt. De huidige vestigingen blijven geopend en de fusie heeft geen gevolgen voor het personeelsbestand. De nieuwe naam wordt Rabobank Noord Twente. Rabobank Noord Twente is een coöperatieve bank die is aangesloten bij Rabobank Nederland.

 
27-10-2009  

Wim Meijer wordt informateur in Losser

 

DEN HAAG – Oud- staatssecretaris Wim Meijer moet het pad gaan effenen om de bestuurlijke perikelen in de gemeente Losser te gaan oplossen. Losser zit zonder wethouders en in een diepe bestuurscrisis. Meijer moet bekijken of er mogelijkheden zijn om een college te vormen tot de aanstaande raadsverkiezing in maart 2010.
De PvdA’er Wim Meijer, die in Holten woont, was staatssecretaris, commissaris der Koningin in Drente en van 1993 tot 2002 voorzitter van de Raad van Beheer bij Rabobank Nederland.

< Foto: Wim Meijer - UT Twente

 
27-10-2009  

Verdachte aangehouden Oldenzaalse moordzaak

 

OLDENZAAL - Voor de moord op de Oldenzaalse lerares Diana Winkel op 24 oktober 2008 heeft de recherche vanmorgen om 07.00 uur een 48-jarige Oldenzaler aangehouden in zijn woning. De man die in verzekering is gesteld, wordt er van verdacht betrokken te zijn bij de gewelddadige door van Diana Winkel. Het team Grootschalige Opsporing van het politiekorps Twente dat al een jaar met het onderzoek is belast, kreeg meerdere tips door de media-aandacht. Het opsporingsteam onderzoekt momenteel meerdere locaties in Oldenzaal.

 
28-10-2009  

Nationale Distributiedag in 2010 in Twente

  ALMELO - XL Businesspark Twente en Oost NV halen Nederlandse distributeurs naar TwenteTwente is op 3 juni 2010 de gastheer van de Nederlandse bedrijven uit de sectoren logistiek en distributie. De bedrijven bezoeken Twente in het kader van de Nationale . Distributiedag, een jaarlijks terugkerend evenement.
Lees verder...

 
30-10-2009  

Werkstraf voor dreiging tot moord

 

DEVENTER - Twee mannen uit Deventer zijn veroordeeld tot werkstraffen van 100 en 200 uur. In februari hebben ze hun zwager met benzine overgoten en dreigden hem in brand te steken, omdat hij leugens over hen zou verspreiden. Ze zochten de man op in zijn woning in Deventer en overgoten hem met benzine die ze speciaal voor de gelegenheid gekocht hadden. Het slachtoffer droeg al de littekens van vroegere brandwonden en zei twee weken geleden dat hij doodsbang was. De rechtbank bepaalde ook dat de twee hun slachtoffer een schadevergoeding van 1300 euro moeten betalen.

bron: RTV Oost

 
30-10-2009  

Stabilisatie aantal werklozen in september

  Het aantal NWW’ers (niet werkende werkzoekenden) in Twente is in september gestabiliseerd. Dit blijkt uit de nieuwe editie van de arbeidsmarktmonitor van Regio Twente. In augustus was het aantal NWW’ers als percentage van de beroepsbevolking 8,26%, in september bedroeg dit 8,29%. Opvallend hierbij is dat in Enschede in juli, augustus en september het aantal NWW’ers daalde. In Hengelo is in dezelfde periode een lichte stijging te zien. Van de landelijke gemeenten kent Hof van Twente sinds juli de grootste stijging in het aantal NWW’ers.
Lees verder...

 
30-10-2009  

Vanaf 1 november reizen met OV-chipkaart


Een oude TET-bus uit vroegere tijden
  ENSCHEDE - In Twente én in West-Overijssel, Gelderland en Flevoland kan vanaf 1 november in de bussen van Twents (Connexxion), Arriva, en Veolia worden gereisd met de OV-chipkaart. In Twente kan dit op alle Twents buslijnen, behalve op de buurtbus. Op de trein Almelo-Marienberg en Oldenzaal-Hengelo-Zutphen kan nog niet met de OV-chipkaart worden gereisd. Op de busdiensten van Syntus kan vanaf begin 2010 de OV-chipkaart worden gebruikt.
Vervoerbedrijven, provincies en regio’s willen de reizigers stap voor stap laten wennen aan het nieuwe systeem. Reizigers kunnen daarom voorlopig nog met hun strippenkaarten en abonnementen blijven reizen, maar wie dat wil kan al reizen met de OV-chipkaart. Dit geldt overigens alleen voor reizen op saldo per kilometer, de vervanger van de strippenkaart.
Lees verder...

 
30-10-2009  

Losser krijgt twee interim-wethouders

 

LOSSER – Informateur Meijer stelt de gemeenteraad van Losser a.s. dinsdag voor om Joop Hassink (ex- wethouder van Enschede) en Ria Holsheimer (Oldenzaal en ex- waarnemend watergraaf waterschap Regge & Dinkel) als interim-wethouders te benoemen tot de gemeenteraadsverkiezing van maart 2010. Beide moeten als waarnemers fungeren omdat Losser begin oktober zonder wethouders kwam te zitten na het opstappen de wethouders Knol, ter Denge en Olde Heuvel.

 
30-10-2009  

TSN suggereert thuiszorgakkoord ABVAKABO

 

ALMELO – Thuiszorgorganisatie TSN uit Almelo berichtte via een persbericht dat TSN een akkoord zou hebben met ABVAKABO FNV over de overname van personeel dat bij andere thuiszorgorganisaties in Twente wordt ontslagen vanwege het niet inschrijven of het verliezen van de aanbesteding voor de thuiszorg in 14 Twentse gemeenten. Volgens TSN krijgen de werknemers die overstappen naar TSN een inkomensgarantie op basis van de arbeidsovereenkomst met hun huidige werkgever.
Onderhandelaar Kramer van ABVAKABO FNV laat echter weten zich zwaar genomen te voelen door TSN, omdat er absoluut geen akkoord is. “Alleen een collectief akkoord is voor de ABVAKABO FNV bespreekbaar en het wordt tijd dat Torny ons serieus neemt”, zei Kramer.

Lees ook TC Tubantia


De tekst van het TSN-persbericht

 
30-10-2009  

Inhoud griepvaccin H1N1 niet openbaar

bron: RTV Oost
 

ZWOLLE/HENGELO - De Huisartsenkring Twente gaat geen dwingend beroep doen op mensen met een verhoogd risico om zich te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Dat zegt de huisartsenkring naar aanleiding van de onrust die is ontstaan over de bijwerkingen van het vaccin.
Vrijdag werd bekend dat het ministerie van Volksgezondheid de ingrediënten in het vaccin niet volledig openbaar hoeft te maken. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald. De zaak was aangespannen door Stichting StralingsArm uit Raalte die zegt dat bepaalde ingrediënten schadelijk kunnen zijn voor het zenuwstelsel. Volgens de rechter is er op internet voldoende informatie te vinden over het vaccin.

 
31-10-2009  

Belasting slaat slag bij verkeerscontrole

 

OLDENZAAL – Tijdens een grote gecombineerde verkeerscontrole donderdag jl. bij Oldenzaal sloeg de belastingdienst een grote slag door voor een totaal van ruim 6 euroton aan openstaande posten te innen. In totaal betaalden tien bestuurders contant 3000 euro en werden 22 auto’s in beslag genomen.
De politie deed ook een duit in het zakje door 500 bonnen uit te schrijven voor te hard rijden.

Archief
Terug naar vorige pagina