Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
13-08-2015  

Ongeval N36, passagier licht gewond

 

TWENTERAND – Op de N36 tussen Aadorp en Vriezenveen is vanmiddag een 20-jarige vrouw uit Coevorden licht gewond geraakt. Ze zat als passagier in een auto die door onoplettendheid van de bestuurder op de voorganger botste, van de weg geraakte, over de kop sloeg en in het naastgelegen lager liggende maisveld op z'n neus neerkwam. Zowel de veroorzaker als de chauffeur van de aangereden auto kwamen er zonder kleerscheuren af.
Gedurende de bergingswerkzaamheden werd de N36 bij Vriezenveen (in de richting Witte Paal) afgesloten.

Fotoreportage: Alwin Winkel

Fotoreportage (8 foto's)...

 
16-08-2015  

Defensie oefent in Twente

 

HENGELO - Van 17 t/m 20 augustus is er een militaire oefening in het gebied rond Hengelo, Beckum, Delden, Borne, Oldenzaal en Haaksbergen, dat meldt de gemeente Hengelo.

 
19-08-2015  

Aantal kinderen in armoede stijgt

 

HENGELO – Het aantal kinderen dat in Nederland in armoede opgroeit blijft stijgen. Dat is ook het geval in Overijssel en de Twentse gemeenten. Onbetwiste koploper qua stijging in Overijssel is de gemeente Staphorst waar het aantal kinderen in armoedige omstandigheden met maar liefst 50 procent toenam.

In Twente zijn de gemeenten Dinkelland en Haaksbergen de koplopers qua toename met 11,1 procent. Ook in Hengelo en Almelo is de toename behoorlijk hoog met percentages van respectievelijk 7 procent en 5,1 procent.

De gemeente Enschede scoort in Twente het hoogst met 3360 kinderen in armoedige gezinssituaties. Dat is een percentage van 12,7 procent, ruim boven het landelijk gemiddelde van 6,9 procent. In Enschede nam het percentage ten opzichte van een jaar eerder met 1,7 procent toe. Ook de gemeente Almelo zit boven het landelijk gemiddelde.
Beter deden het in Twente de gemeente Oldenzaal en de plattelandsgemeenten Hellendoorn, Twenterand en Wierden waar een daling is waar te nemen. Wierden is daarbij de best scorende gemeente, volgens de berichtgeving van RTV Oost.

< De actuele percentages en de +/- afwijkingen t.o.v een jaar eerder.
 

 
20-08-2015  

Scepsis en lof over plan Aeronextlife Twente

 

ENSCHEDE – Er heerst scepsis bij Vliegtuigdemontagebedrijf Aircraft End-of-Live Solutions AELS in Woensdrecht over het plan om op de voormalige vliegbasis Twente te willen starten met het Vliegtuigdemontagebedrijf Aero Next Life. Het plan werd trots aangekondigd door de ontwikkelaars van het luchthaventerrein bij Enschede. Aeronextlife wil per 1 januari a.s. gaan starten op het vliegveld in twee bestaande hangars. Het bedrijf verwacht enkele tientallen vliegtuigen per jaar te kunnen demonteren voor hergebruik van materialen. Dat moet werkgelegenheid opleveren voor 70 personen.

AELS in Woensdrecht zet daar vraagtekens bij en herinnert er aan dat het jaren geleden juist afzag om zich in Twente te vestigen vanwege de onzekerheid over het voortbestaan van de landingsstrip. Volgens AELS zijn er wereldwijd 6 à 7 concurrenten bijgekomen en is er geen behoefte. In Woensdrecht werkt AELS sinds 10 jaar met 7 mensen om maandelijks een vliegtuig te demonteren en te recyclen.

Daarentegen noemt Peter Rem, hoogleraar Resources en Reclycling aan de TU Delft in Tubantia het plan een aanwinst. Volgens hem is het bedrijf uniek in Europa en versterkt het de positie van Nederland op het gebied van recycling-technologie in de wereld. Volgens Rem is demontage van vliegtuigen een beperkte, maar uiterst interessante markt.

 
25-08-2015  

Big Spender MST moet 400 man ontslaan

 

ENSCHEDE – De ambities reikten ver bij het Medisch Spectrum Twente (MST). Onder aanvoering van voormalig directeur Herre Kingma werden grootse plannen ontwikkeld om het MST een absoluut ‘leading rol’ te geven in de Twentse ziekenhuiswereld. Het MST moest academische ambities uitstralen en daarvoor zou er een geheel nieuw ziekenhuis moeten worden gerealiseerd.
De concurrentie met de ZGT-ziekenhuizen in Hengelo en Almelo werd openlijk gevoerd en kwam tot uiting in harde woorden ten aanzien van de ontwikkeling van hoogwaardige klinische verloskunde voor ZGT Hengelo en daarmee een concurrentiestrijd ten opzichte van het MST. Kingma kapittelde openlijk zijn college Schmidt van de ZGT ziekenhuizen. ZGT-directeur Schmidt op zijn beurt noemde de plannen van het MST al in 2012 een financiële ramp. Het leidde zelfs tot Kamervragen aan de minister van volksgezondheid. Nu weten we dat econoom Schmidt het toen al juist had gezien.
De klinische kraamafdeling bleef uiteindelijk in Almelo door kritische vragen in de Tweede Kamer. Schmidt gooide de ontwikkelingskoers van de ZGT ziekenhuizen om omdat Almelo uiteindelijk een groter achterland heeft dan Hengelo. ZGT Hengelo ontwikkelt zich nu vooral voor planbare zorg en ZGT Almelo voor spoedeisende hoogwaardige zorg.
De ambities van MST bleven echter even hoog en dat kostte kapitalen waardoor nu de geldbodem in zicht is en de gemeente Enschede moet vrezen voor de verleende kapitaalslening. Het had nog erger kunnen zijn indien de maatschappen van specialisten in Twente geen samenwerkingsvormen wisten te realiseren, maar dat neemt niet weg dat het MST alsnog flink moet snijden in de kosten. Nog dit jaar cq volgend jaar gaat dat ten koste van 400 banen. Vooral functies in de bedrijfsvoering, zegt de directie. Tijdelijke contracten worden niet verlengd en ook is er een vacaturestop. Handen aan het bed wordt zoveel mogelijk ontzien om patiënten niet de dupe te laten worden, zo luidt de boodschap.
Een Twentse ziekenhuisfusie de oplossing? Dat zou in de huidige omstandigheden ook kunnen betekenen dat de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo de geldriem moeten aansnoeren om het MST uit de sores te helpen! 

 
25-08-2015  

Rabo Familiefietsdag telt zo’n 3.700 deelnemers

 

ALMELO - De jaarlijkse familiefietsdag van Rabobank Noord en West Twente trok afgelopen zondag bijna 3.700 fietsliefhebbers. Al jaren organiseert de Rabobank deze gezellige familiefietsdag voor de inwoners van haar werkgebied. Dit jaar konden de deelnemers voor het eerst ook starten in Den Ham, Markelo en Hellendoorn.
Het weer leende zich er helemaal voor. Volop zon en zo’n 26 graden. Dit zorgde ervoor dat een mooi aantal fietsers aan de start verschenen. In Almelo startten ongeveer 700 fietsers. Na een kopje koffie met wat lekkers gingen de fietsers, voorzien van een lunchpakketje, op pad. Er werd óf 40 kilometer, of 20 kilometer gefietst.
De Rabobank kijkt terug op een zeer geslaagde familiefietsdag en dankt alle fietsers en ieder die iets heeft bijgedragen aan de fietsdag klanten, medewerkers, vrijwilligers en een ieder die heeft bijgedragen aan het succes van de fietsdag.
 

 
25-08-2015  

Bert Waninge Twente´s Meester-ijsbereider

 

HENGELO – Van professie patissier en chocolatier en nu geslaagd voor de Meesterproef SVH Meester-ijsbereider. We hebben het over Bert Waninge (1973), hoofd-ijsbereider bij IJssalon Van der Poel in Hengelo waar hij sinds 2002 het vak leerde van Peter van der Poel, die eind vorig jaar overleed. Waninge: “Van hem heb ik veel mogen leren, zoals niet te snel tevreden zijn en blijven zoeken naar perfectie.” Waninge is bij Van der Poel de drijvende kracht achter een aantal mooie ijsprijzen zoals de IJssalon van het jaar 2014 en de Gouden IJscreatie 2014. Nu mag hij zichzelf ook Meester noemen. De proef werd afgenomen door SVH Meester-ijsbereiders Joep Biemans, Walter Goemans (Goemans IJscafé in Zaandam), Jacqueline Hilders (IJscafé Da Benito in Haarlem) en SVH-vertegenwoordiger Hanneke Westland die Waninge in twee dagen de nodige opdrachten gaven voor een prachtig ijsbuffet met als thema trouwen.
Het behalen van de Meestertitel ijsbereider van SVH is niet voor velen weggelegd. Waninge is de eerste sinds drie jaar die slaagde voor de zware test. De SVH Meestertitel is voor Bert Waninge een kans om zijn kennis te delen, verbreden en verdiepen. Waninge: “Het bereiden van ijs is een vak van pure passie en toewijding om mensen blij te maken en een goed gevoel te geven. Deze passie en kennis over mijn vak deel ik graag met gasten, collega’s en iedereen die een voorliefde heeft voor lekker en eerlijk eten. Zo zorg je ervoor dat je blijft innoveren en evolueren. Dat is in ons vak heel belangrijk, want de ijsmarkt is heel trendgevoelig.”

SVH Meestertitels
SVH beheert namens de horecabranche sinds 1980 de vijf SVH Meestertitels (SVH Meesterkok, Wijnmeester, Meestergastheer, Meesterschenker en Meesterijsbereider). Het is de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het betreffende vak en stimuleren professionals om het beste uit zichzelf te halen. De Meestertitels zijn inmiddels een keurmerk geworden, een begrip dat niet meer is weg te denken uit de Nederlandse horeca.

 
28-08-2015  

Bijstandsuitkering in Overijssel blijft stijgen

 

ALMELO – Het aantal bijstandsuitkeringen in Nederland is gestegen naar 472.000 meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Oorzaak langdurige werkloosheid waarbij vooral ouderen boven de 45 jaar problemen hebben bij het vinden van een baan. Boven de 55 jaar is het vinden van een baan steeds meer een utopie terwijl de pensioengerechtigde leeftijd versneld wordt verhoogd.
Het landelijke gemiddelde voor een bijstandsuitkering ligt op 43 per 1.000 personen. In alle grote gemeenten van Overijssel is dat aantal hoger. De gemeente Enschede spant de kroon met 78 uitkeringen per 1.000 personen. Almelo volgt met 70, Hengelo met 51, Deventer met 49 en Zwolle met 45. Het totale aantal in Overijssel bedraagt 23.510 bijstandsuitkeringen een stijging van 15,8 procent vergeleken met 2013 toen er 20.300 geregistreerd stonden.

 
30-08-2015  

TSN ontslaat toch personeel in Berkelland

 

BORCULO – Terwijl de aangetekende brieven met de aankondiging van, ontslag vrijdag onderweg waren voor bezorging, beweerde wethouder Marijke van Haaren van de gemeente Berkelland ’s morgens nog dat de thuishulpen van het Almelose concern TSN hun baan zouden behouden. Het ontslag zou eerder al per 1 juli vallen maar omdat de gemeente de invoering van het zorgvouchersysteem uitstelde. Nu dat alsnog is ingevoerd, werd de medewerkers door TSN ontslag aangezegd per 31 december dit jaar. Met de invoering moet een bezuiniging bewerkstelligd worden en dat pikt TSN niet.

Archief
Terug naar vorige pagina