Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
03-08-2014  

Stille tocht voor christenen in Syrië en Irak

 

ENSCHEDE – De Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland organiseert vanmiddag in Enschede een stille tocht uit protest tegen de situatie waarin christenen verkeren in landen in het MiddenOosten, zoals Syrië en Irak. Na afloop is er een dienst in de Jacobuskerk in Enschede. Daar spreekt onder andere CDA-Kamerlid Pieter Omzigt.
De Syrisch-Orthodoxe patriarch heeft alle kerkleiders in de wereld opgeroepen om vandaag zo'n tocht te organiseren omdat de christenen in het Midden-Oosten steeds meer onder vuur komen te liggen van radicale moslims, zoals o.a. Isis. De Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland telt ongeveer 15.000 volgers, waarvan vele in Twente. De Nederlandse kerkleiding zetelt in Glane, gemeente Enschede.

<< In Mosul (Irak) worden huizen van christenen inmiddels aangeduid met de arabische letter N, dat staat voor Nasrani, de naam die moslims gebruiken voor christenen. Al meer dan 500.000 inwoners zijn op de vlucht geslagen voor Isis.

 
05-08-2014  

In Overijssel is Almelo koploper in OZB-verhoging

 

ALMELO – Veel gemeenten in Overijssel houden zich niet aan de rijksnorm voor de stijging van de Onroerend Zaak-Belasting (OZB). Van de 24 gemeenten hebben er veertien de OZB-opbrengst met meer dan het voorgeschreven maximum van 2,45 procent laten toenemen. Dat constateert MKB-Nederland Oost op basis van de cijfers van onderzoeksinstituut COELO.
Lees verder in De Roskam.

 
09-08-2014  

Annie Schreijer wil Europees noodfonds

 

BRUSSEL– Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde wil dat er een Europees noodfonds komt voor ondernemers die worden getroffen door de Russische handelsboycot. Een dergelijke steun volgens de huidige regels lijkt onhaalbaar maar ze wil desnoods een versoepeling van de regels bewerkstelligen. Annie Schreijer-Pierik vreest dat de Russische handelsboycot voor Nederland op meer dan de berekende 1,5 miljard euro uitloopt.
Het noodfonds moet ook gebruikt kunnen worden om nieuwe afzetgebieden in andere landen te bewerkstelligen.
 

 
10-08-2014  

Bertha teistert Twente en Salland

 

ALMELO – De restanten van orkaan Bertha hebben zondag de brandweer en politie in Twente en Salland flink wat werk bezorgd. In de regio Hellendoorn waaide het dak van een varkensschuur in Haarle waarbij 10 varkens het leven lieten. Tal van wegen raakten gesperd door omgewaaide bomen en heel wat kelders moesten worden leeg gepompt door de overtollige regenval die soms zelfs zeer plaatselijk was zoals in midden-Twente waar Hengelo, Borne en Goor met wateroverlast te maken kregen.
 

 
10-08-2014  

Spoedbevallingen alleen in Almelo en Enschede

 

ALMELO – De Twentse ziekenhuizen MST en ZGT hebben een coöperatief akkoord over de klinische bevallingen in Twente. De laatste jaren bestond er veel ophef vanwege een aangekondigde sluiting van de klinische verloskunde in ZGT Almelo en het openhouden van de post Hengelo. Dat leidde zelfs tot Kamervragen en verwijten over en weer van ziekenhuisdirecties. Ook de landelijke stuurgroep Zwangerschap en Geboorte sprak zich uit voor een betere geografische spreiding en dat advies werd door de Twentse gynaecologen en de Kring Twentse Verloskundigen omarmt. Het resultaat is dat met ingang van 1 januari 2015 de klinische verloskunde wordt geconcentreerd in ZGT Almelo en MST Enschede.
De zorgwinst is dat de klinische verloskunde in Twente 24 uur per dag is bemand door specialisten zoals een gynaecoloog en kinderarts, waardoor het risico op complicaties en sterfte wordt verkleind.
Achteraf komt het ook de ZGT-ziekenhuizen in Hengelo en Almelo beter uit. De noodzakelijke kostenreductie leidt er toe dat de acute zorg in ZGT Almelo wordt geconcentreerd en de planbare zorg in ZGT Hengelo.

Lees ook: ZGT krijgt er flink van langs in verloskunde debat

 
13-08-2014  

Scootmobieler rijdt Almelo-Nordhorn kanaal in

 

ALBERGEN – De bestuurder van een scootmobiel is vanmiddag met zijn voertuig het Almelo-Nordhorn kanaal bij Albergen ingereden. Duikers van de brandweer verleenden assistentie om de man uit het kanaal te krijgen, waarna hij met onbekend letsel werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Fotoreportage: Jan Bril
Fotoreportage: 9 foto's

 
18-08-2014  

Kabinet vergadert op Havezathe Nijenhuis

 

DEN HAAG/DIEPENHEIM – Het kabinet vergadert dinsdag niet in De Haag maar in Diepenheim (gem. Hof van Twente). De Havezathe Nijenhuis is de locatie waar het kabinet de voorbereidende besprekingen voert over het kabinetsbeleid voor het komende jaar. Het aanzwengelen van de economie, maar ook de hand aan de knip zijn zo de uitgangspunten, waarbij rekening gehouden moet worden met de politieke ontwikkelingen in Europa en elders in de wereld. Al dat heeft zijn effecten op het te voeren financieel beleid en de rijksbegroting.
Voor minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Economische zaken dinsdag dus geen lange rit naar Den Haag, waar normaliter dit soort kabinetsvergaderingen in het Catshuis plaatsvinden.

Het Nijenhuis
Het Nijenhuis wordt rond 1380 voor het eerst genoemd in een lijst van leenmannen van de bisschop van Utrecht. In 1799 kwam het in handen van de familie Schimmelpennincks en ook nu zijn de nazaten nog eigenaar.
Op dit prachtige kasteel is een maasdak van Spaanse natuurleien vervaardigd. Ook zijn er zinken goten en loden pironnen vervaardigd en gemonteerd tijdens de laatste renovatie door het leidekkersbedrijf Koenders uit Neede.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-08-2014  

Weerman Piet laat 8x gratis tanken in Zenderen

 

ZENDEREN – Weerman Piet Paulusma toog donderdag naar Zenderen om acht klanten van het tankstation Firezone gratis de benzinetank van hun voertuig vol te laten gooien. De actie werd gehouden om het nieuwe tankstation, waar altijd een fikse korting is op de benzineprijs, onder de aandacht te brengen. Daarvoor moest wel een dubbel worden gegooid met twee kanjers van dobbelstenen die de Friese weerman had meegenomen.
AlmeloNieuws-fotograaf Jan Bril waagde vergeefs ook een gokje en maakte bijgaande fotoreportage. “Oant moarn!”
 

Fotoreportage (50 foto's)...

 
27-08-2014  

Cateraar Huuskes gaat maaltijden ZGT verzorgen

 

ALMELO/HENGELO – Cateraar Huuskes uit Enschede gaat per medio oktober de maaltijden verzorgen in de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. Patiënten krijgen daardoor meer keuzes in maaltijden en kunnen ook familie en/of bezoekers tegen betaling laten mee eten op de kamer, mits op tijd is besteld.
De diepvriesmaaltijden worden in regenereerwagens in etappes binnen 50 minuten op temperatuur gebracht.
Voor de koks van ZGT betekent de overstap dat voor hen een andere baan moet worden gezocht of mogelijk omscholing naar een andere functie binnen de ZGT-ziekenhuizen.

 
27-08-2014  

Bouw terminal XL Businesspark vertraagd


Alleen al de daghuur van een mobiele kraan om de onderdelen voor de containerkraan aan wal te brengen, kostte 20.000 euro.
 

ALMELO – De bouw van een containerterminal op het XL Businesspark bij Bornerbroek heeft vertraging opgelopen. Aanleiding bezwaar van buren tegen de opbouw van een laad- en loskraan en de verlichtingsmasten die het terminalcomplex van CTT moeten verlichten.
De kade en bestrating is klaar en deels de omheining en dat met vergunning van de gemeente Almelo. Maar kennelijk moet voor elke stap opnieuw een vergunning worden bevochten.
De gemeente Almelo nam wel een gedoogbesluit voor het plaatsen van lichtmasten, maar moet vanwege het bezwaar deze gedoogvergunning weer intrekken in afwachting van een uitspraak in de bezwaarprocedure. Mogelijk dat ook nog een bezwaar wordt ingediend tegen de bouw van een kantoor voor de terminal. Ook dat kan dan vertraging opleveren over de rug van de investeerders. De verwachting is dat die vergunningen uiteindelijk geen probleem gaan vormen. Mocht dat wel zo zijn, zit niet alleen CTT uit Hengelo met een probleem maar ook de provincie Overijssel en de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo en Enschede als aandeelhouders van het XL Businesspark.
De toekomstige containeroverslag op het XL Businesspark moet de groei van transport over water opvangen. Daarvoor investeert het Rijk miljoenen in capaciteitsvergroting van de Twentekanalen en de sluis bij Eefde. Grote klanten als Timberland, Vivochem, Buiting Staalbouw en Looms Transport zijn al op het XL Businesspark gevestigd en wachten met smart op de start van de overslag. Ook Eurol uit Nijverdal gaat zich daar vestigen en zal van transport over water gebruik maken. Mogelijk dat deze bedrijven het geduld verliezen en met schadeclaims komen richting de aandeelhoudende gemeenten en de provincie.

Lees ook:
Aanleg laatste fase laad- en loskade XL Businesspark.
 

 
28-08-2014  

Regge vroeger kilometer breed


Het infocentrum over de Doorbraak bij Bornerbroek.
  ALMELO - In de maanden juli en augustus brengt waterschap Vechtstromen uit Almelo elke week een project of route in het werkgebied onder de aandacht. Neem een picknickmandje mee en ga eens in het gras zitten langs de waterkant. Er zijn prachtige fietsroutes en wandelroutes door alle projecten. En vergeet niet: smeer de krentenbollen, neem de frisbee mee, kinderen achterop, hond aan de lijn en strijk neer langs het water voor een speelse middag of een zwoele avond ….
Lees verder...

 
28-08-2014  

Brand op het spoor tussen Almelo en Hengelo

 

ALMELO – De brandweer moest er donderdagmiddag aan te pas komen om smeulende spoorbielzen en bermbrandjes te blussen op het baanvak Almelo-Hengelo. Ook bij Holten kwam de brandweer in actie.
De oorzaak was een goederenwagon met aanlopende remmen, waardoor vonken ontstonden. Met schuimblussers en herhaaldelijk verplaatsen van voertuig en slangen wist de brandweer de klus na anderhalf uur te klaren. Het treinverkeer liep ondertussen met aangepaste snelheid gewoon door. Spoorbeheerder ProRail zette de defecte trein in Oldenzaal op een zijspoor, waarna na reparatie de goederentrein de reis kon vervolgen.

Fotoreportage: Patrick Weegink (klik hier)

 

Archief
Terug naar vorige pagina