Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
10-07-2015  

Deventer laat burgers onnodig afval scheiden


Geautomatiseerd sorteren bij Suez Environnement (v/h SITA) geeft volgens de eigen website absoluut het hoogste rendement op.
 

DEVENTER – Bijna alle gemeente drijven hun burgers tot waanzin bij het scheiden van huishoudelijk afval. Zo ook in Deventer waar burgers zinloos hun energie steken in het scheiden van kunststof, blik en drankpakken (pmd-afval). Afvalinzamelaar Circulus Berkel haalt in Deventer het gescheiden huisvuil op net zoals in de andere aandeelhoudende gemeenten Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Doesburg, Epe, Lochem en Zutphen. Maar wat schetste de verbazing bij de journalisten van dagblad De Stentor?
Circulus Berkel gooit het door burgers in de betrokken gemeenten gescheiden pmd-afval op de verzamellocaties in Apeldoorn, Deventer en Zutphen weer op een grote hoop voordat het in bulktransport naar de grote sorteerhal van Suez Environnement (v/h SITA) in de Rotterdamse Waalhaven wordt vervoerd. In de sorteerhal van SITA is het sorteren volledig mechanisch geregeld met enkele ‘handpickers’ aan het eind van de lopende band. Het sorteerresultaat is dan beter dan de gesorteerde aanlevering door de burger.
De burgers in betrokken gemeenten worden zo in feite voor het lapje gehouden door de eis van de gemeenten om huishoudelijk afval te sorteren. Bovendien wordt altijd beweerd dat het rendement op herbruikbare reststoffen daardoor hoger is en de burgers dus minder hoeven te betalen voor het inzamelen van huishoudelijk afval.
Een wassen neus blijkt uit onderzoek van De Stentor. Daar komt bij dat de gemeente Deventer totaal overbodig tientallen extra mensen van van Sallcon en Cambio inzet om het gescheiden pmd-afval op te halen. Bij Circulus-Berkel werken in totaal zelfs 185 mensen van de sociale werkplaats Sallcon en het gemeentelijk buurtbeheerbedrijf Cambio om de huishoudelijke afvalstromen te verwerken.

 
15-07-2015  

Weijzig Automotive naar Westermaat

 

ALMELO/BORNE - Weijzig Automotive gaat haar handelsactiviteit in jonge exclusieve automobielen verplaatsen van Almelo naar Borne. De handelsonderneming gaat nieuw bouwen op het bedrijvenpark Westermaat/De Veldkamp van de gemeenten Borne en Hengelo. Volgens de Bornse wethouder Kotteman is het ontwerp voor de nieuwbouw, afkomstig van architect Tim Versteegh, een ‘landmark’ voor het bedrijvenpark op het snijvlak van de A1/A35.
Weijzig Automotive kocht van de gemeente Borne 2.000 m2 grond en wil nog dit jaar beginnen met de bouw van een showroom en onderhoudswerkplaats.

Eerder al koos dealer-truckbedrijf Nijwa voor nieuwbouw op Westermaat. De dochter van de Nijhof Wassink Groep uit Rijssen kocht 2,6 ha grond en bereikte onlangs het hoogste punt van de nieuwbouw.

Bron: De Roskam

 
20-07-2015  

FNV met klacht naar de SER over TSN

 

ALMELO – Het opsplitsen van Neerlands grootste thuiszorgorganisatie TSN Thuiszorg in meerdere bv’s, is aanleiding voor FNV Zorg & Welzijn om een klacht in te dienen bij de geschillencommissie van de Sociaal Economische Raad (SER). TSN Thuiszorg is de grootste aanbieder van thuiszorg in Nederland en behoort tot de ADG dienstengroep SE, een Europese Vennootschap waaronder nu al 336 bv’s vallen. Onder het in Almelo gevestigde ADG behoren o.a. Asito, Gul, AAFM Facility Management, Timing, Persoonality, TSN Thuiszorg, Zorgwerk en Iemand.

Volgens FNV Zorg & Welzijn valt de opsplitsing van bedrijfsonderdelen onder de SER-fusiegedragsregels en moeten de vakbonden hierover worden geïnformeerd. FNV Z&W vreest dat met de opsplitsing van TSN Thuiszorg in meerdere bv’s een sterfhuisconstructie wordt neergezet voor mogelijk verliesgevende opdrachten waardoor werknemers rechteloos worden bij het omvallen van de BV en er dan geen geld is voor een sociaal plan.
TSN Thuiszorg werkt na aanbesteding voor zo’n 300 gemeenten bij de uitvoering van huishoudelijke hulp en kondigde eerder al salarisverlaging aan voor 4300 werknemers. Met ingang van juli krijgen zij 10 tot 30 procent minder loon.

 
21-07-2015  

COA wil groter AZC Azelo


Het voormalige RK Jongensinternaat van de Fraters Maristen in Azelo nu voor de twee keer in gebruik als AZC. Vorig jaar bestonden er nog plannen voor het vestigen van een kuuroord.
 

BORNE – Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Borne verzocht om capaciteitsuitbreiding van het AZC Azelo. Het vroegere internaat heeft een capaciteit van 375 bewoners en huisvest er momenteel 340. Met de vergroting naar de volle capaciteit heeft de gemeente Borne geen bezwaren, hoewel de gemeente dit eerst met omwonenden en de gemeenteraad wil bespreken.
Dat ligt anders ten aanzien van het mogelijk plaatsen van tijdelijke units voor nog eens 120 tot 160 asielzoekers. Het Bornse college van B&W heeft dat verzoek in eerst instantie van de hand gewezen omdat dit niet past binnen de gemaakte afspraken met COA.
De toenemende vluchtelingenstroom noopt COA echter tot snel handelen om de opvang te kunnen uitbreiden. Zo werd vorige week al de noodopvang in de IJsselhallen in Zwolle geopend en zoekt COA capaciteitsuitbreiding bij bestaande centra en nieuwe locaties.
In Almelo heeft de gemeente bezwaren geuit tegen het stopzetten van gezinsopvang in AZC Almelo. Ook hier wil COA de maximum-capaciteit benutten waardoor gezinnen naar andere centra in het land moeten verhuizen. Kinderen van asielzoekers moeten daardoor naar een andere school terwijl de gemeente juist het onderwijs  als speerpunt ziet voor de toekomst.

 
23-07-2015  

Heracles populair, run op kaarten en skyboxen

 

ALMELO - Het aantal verkochte jaarkaarten bij Heracles Almelo is al met zo’n 1000 gestegen naar plus 5500. Doel is het halen van 7500 jaarkaarten in het nieuwe stadion dat een capaciteit heeft van ruim 12.000 toeschouwers.
Daarom is Heracles gestart met de actie proefzitten in het vernieuwde stadion. Dit om een kijkje te nemen vanaf de eerste of tweede ring. Aanmelden vooraf is verplicht omdat nog volop wordt gebouwd en men uit veiligheidsoverweging alleen onder begeleiding groepsgewijze een kijkje kan nemen.

LadiesSeats
Als eerste Bvo in Nederland heeft Heracles ook een speciaal vak voor vrouwelijke fans. Procentueel heeft de club al de meeste vrouwelijke fans zo bleek uit landelijk onderzoek. De club speelt daarop in met een vak met LadiesSeats en een Ladies jaarkaart geeft ook recht op speciale acties zoals een exclusief bezoek aan de BusinessClub of modeshow.

Meer skyboxen verhuurt
Ook de zakenwereld toont een flink stijgende belangstelling om bij Heracles te gaan netwerken. Het aantal skyboxen is verdubbeld en er zijn er nog slechts 4 beschikbaar. De prijs voor een skybox varieert van 68.000 euro tot 80.000 euro naar gelang de ligging.

Begroting stijgt
De exploitatiebegroting stijgt bij Heracles van 8,5 naar 10 miljoen euro. Dit mede omdat het grotere stadion ook hogere lasten met zich meebrengt. De begroting blijft daarmee sluitend.

Op tijd klaar
Voor de bouwvakkers is het nog geen vakantie. Er wordt nog volop gewerkt aan de vernieuwing van het stadion dat een ware metamorfose ondergaat. Toch kan Heracles op zondag 16 augustus om 16.45 uur promovendus NEC ontvangen voor de eerste thuiswedstrijd in de nieuwe competitie. In Nijmegen is men al met de verkoop van maximaal 500 kaarten voor de bus-combi begonnen.

Fotoreportage (10 foto's)...

 
31-07-2015  

Drukkers Persgroep/Wegener staken om CAO

 

APELDOORN – De drukkers van Persgroep Printing in Apeldoorn en Den Haag hebben vrijdagavond de persen stil gezet. De drukkers van het vroegere Wegener in Apeldoorn willen hun looneisen kracht bijzetten omdat de onderhandelingen over een nieuwe CAO al sinds augustus 2013 muurvast zit.

Bernard van Iren, bestuurder van FNV KIEM op RTV Oost: "Staken doe je niet voor je lol, dit is echt het uiterste middel. Morgen zijn we op de kop af twee jaar bezig en is er nog steeds geen cao. Wij vinden: ook in een krimpende bedrijfstak moet je je vakmensen met respect blijven behandelen. En daar hoort een fatsoenlijke loonsverhoging bij!"
De looneis bedraagt 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro.

Door de staking is het onzeker of de regionale bladen van de Persgroep zoals o.a. Tc Tubantia, de Stentor en BN De Stem zaterdag verschijnen. Directeur Journalistiek Erik van Gruijthuijsen van de Persgroep noemt de staking treurig en onverantwoordelijk. Hij zegt dat een aantal abonnees zaterdag een krant in de bus krijgt die ze misschien niet gewend zijn, mogelijk komt de krant later. Volgens hem gaat het voor het AD om de regiotitels in onder meer Utrecht, Den Haag en Amersfoort. In de voormalige Wegener-gebieden gaat het om De Gelderlander, De Stentor en Tubantia. “Mochten mensen de krant toch niet krijgen, dan is de krant morgen te lezen op internet”, zegt Van Gruijthuijsen op ThePostOnline.

Archief
Terug naar vorige pagina