Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
04-06-2015  

Veertigduizend euro voor illegale haring in Vjenne

 

VRIEZENVEEN – De vijfde ‘illegale’ haringparty in de feestzaal van het voormalige Zandwijk te Vriezenveen heeft een recordbedrag opgebracht van 40.200 euro. Veilingmeester Albert Hendrikse (Directie - Nijhof Wassink Groep) hamerde enthousiast de ingebrachte kavelstukken, waaronder reizen, golfclinic, gesigneerde voetbalshirts en uiteraard het vaatje haring naar recordhoogten. Dasko Koel- en Vriestransporten op het Bedrijvenpark Twente in Almelo werd uiteindelijk de eigenaar van het vaatje haring dat werd geveild via het Amerikaanse systeem. De organiserende Stichting ‘Mensen voor mensen’ zal de opbrengst, net als voorgaande jaren, schenken aan nog nader te bepalen doelen.

< Dasko Vries- en Koeltransport legde beslag op het vaatje haring in de Amerikaanse veiling.
Foto: Coen Mulder

 
05-06-2015  

Nieuwe website Ombudsman Overijssel

 

RAALTE – De Overijsselse Ombudsman is een juridische instelling voor burgers die klachten hebben over de wijze waarop gemeenten in Overijssel of de provincie zelf, burgers heeft bejegend. Dit nadat de klachtenafhandeling door de bestuurlijke overheidsorganen zelf, niet als afdoende zijn beschouwd. De Overijsselse Ombudsman kan dan gevraagd worden nader onderzoek te doen. Om inwoners van Overijssel beter te informeren over de werkzaamheden van de Ombudsman, is er een nieuwe website gelanceerd waarop de burgers meer informatie kunnen lezen. Ook staan er de uitspraken op van zaken waarover de Ombudsman heeft beslist sinds 2008 en welke overheidsdiensten en gemeenten bij de Overijsselse Ombudsman zijn aangesloten.
Meer informatie vindt u via: www.overijsselseombudsman.nl
 

 
05-06-2015  

Sensata verlaat Almelo en gaat naar Hengelo


Het nieuwe bedrijfspand voor Sensata Technologies op Westermaat Campus in Hengelo.
© Schröder Vastgoed
 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft alles uit de kast getrokken om Sensata Technologies voor de stad te behouden, maar is daar niet in geslaagd. Sensata Technologies is een van de toonaangevende producenten en leveranciers van sensoren, elektrische beveiligingen en powermanagement oplossingen in de wereld en heeft haar Europese hoofdvestiging en laboratorium nog tot eind 2016 in Almelo aan de Kolthofsingel in de voormalige panden van Texas Instruments.
Per eind 2016 wordt een nieuw pand betrokken op Westermaat Campus in Hengelo, strategisch gelegen aan de A1. In Almelo lukte het niet een geschikte locatie te vinden. Het XL Businesspark langs de A35, waar volop ruimte is, kent een te beperkt bestemmingsplan en is bedoeld voor zwaardere industrieën en de transportsector in Twente. Bij het vertrek van Sensata naar Hengelo zijn zo’n 300 medewerkers betrokken.
“Op de huidige locatie in Almelo is er gebrek aan ruimte, daarnaast voldoet het pand niet meer aan de eisen die aan een hedendaags kantoor-, en laboratoriumomgeving gesteld worden. Het nieuwe flexibele en high-tech gebouw biedt de huidige medewerkers een vooruitstrevende werkomgeving en zal daarnaast leiden tot meer aantrekkingskracht van nieuw talent” aldus Sensata Managing Director Geert Braaksma.
Het nieuwe pand zal zeer duurzaam worden gebouwd en ingericht, daarnaast zal het worden voorzien van alle moderne technische voorzieningen. Vastgoedontwikkelaar Schröder bouwt het nieuwe pand in Hengelo en is tevens de koper van de huidige bedrijfslocatie in Almelo. Schröder heeft met Sensata een langdurige leaseovereenkomst voor het nieuw te bouwen pand in Hengelo, waar tevens ruimte is voor toekomstige uitbreiding.

 
06-06-2015  

NAM stopt Schoonebeek en lozing in Twente


De herstelwerkzaamheden bij Holtheme
 

ASSEN – De merode pijpleidingen naar Twente om afvalwater te lozen in oude winputten is aanleiding voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de productie in Schoonebeek volledig stil te leggen. De pijpleidingen tussen Schoonebeek en Twente zijn op meerdere plaatsen door het zoutgehalte in het afvalwater dermate aangetast dat verdere lekkages dreigen. Bij Holtheme (Hardenberg-Overijssel) werd in april een lekkage ontdekt door een agrariër omdat een deel van zijn land ‘blank’ stond met chemisch houdend afvalwater. Het noopte de NAM tot reparatie en inspectie met behulp van snuffelhonden en röntgen van het volledige leidingsysteem en ook een deel van de grond bij Holtheme moest worden afgegraven.
In de voormalige wingebieden in Twente bestaat al langer verzet tegen het dumpen van afvalwater in de bodem. Ook zijn er klachten over bevingen en scheuren in muren van huizen zoals in bijvoorbeeld Rossum. De lozing en bevingen hebben al tot vragen geleid in de Tweede Kamer. Ook de provincie Overijssel en Twentse gemeenten willen antwoorden op vragen en het stopzetten van lozingen.
Hoe de NAM de productie in Schoonebeek weer op gang wil brengen staat in een plan van aanpak dat de NAM heeft aangeboden bij het Staatstoezicht op de Mijnen. De inhoud daarvan is niet openbaar gemaakt. Het is dus ook nog niet bekend of de NAM lozingen in Twente op termijn wil hervatten.

 
08-06-2015  

Tolheffing Duitsland een feit, EU in verzet

 

BERLIJN – Bondspresident Joachim Gauck heeft het Duitse wetsontwerp voor de invoering van totale tolheffing op Duitse autobanen ondertekent. De Bondsdag stemde weken geleden al in met het wetsontwerp waarin buitenlanders en Duitsers tol moeten gaan betalen voor het rijden op autosnelwegen. De tolheffing is gevolg van een coalitieakkoord van de CDU met de Beierse CSU die de tol kostte wat het kost wilde invoeren voor alle voertuigen. Buurlanden als Nederland, Polen en Oostenrijk zijn fel gekant tegen de tolheffing vanwege rechtsongelijkheid. Duitse ingezetenen krijgen de aanschaf van het tolvignet en de heffing namelijk gecompenseerd via een lagere ‘Landesverkehrssteuer’ en dat druist in tegen Europese regels. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie had in een eerder stadium al aangekondigd de invoering van tolheffing op Duitse autosnelwegen via het Europese Hof van Justitie. Duitsland loopt daarbij de kans dat het fors beboet wordt waardoor de extra inkomsten uit de zogenoemde ‘Maut’ volledig teniet worden gedaan. De heffing had oorspronkelijk al per 1 januari moeten ingaan maar door verzet in de Bondsdag duurde het allemaal wat langer en wordt de heffing per 1 januari 2016 ingevoerd naar gelang de CO2-uitstoot van de voertuigen.
Landen als
België , Bulgarije , Duitsland , Hongarije , Nederland , Noorwegen , Oostenrijk , Portugal , Slowakije , Tsjechië en Zwitserland kennen al toltrajecten en ook Zweden heeft plannen voor invoering van tolwegen. Het verschil met Duitsland is, dat onze oosterbuur op alle autosnelwegen de ‘Maut’ wil invoeren. Reden waarom ook het verzet in Duitsland groot was omdat overlast op ‘Bundesstraszen’ wordt gevreesd. Ook de grensregio’s vrezen de dupe te worden door lagere bestedingen uit buurlanden.

 
10-06-2015  

Topkoks in geweer tegen beperken jacht

 

ZALTBOMMEL – Zo’n 200 toppers uit de vaderlandse culinaire wereld komen in actie tegen het beperken van de jacht op wild. Onder hen prominenten als 3-sterren kok Jonnie Boer uit Zwolle, Robert Kranenborg, Paul Fagel en Joop Braakhekke.
Staatssecretaris Sharon Dijksma wil de jacht inperken met tal van regels en daar zitten de koks niet op te wachten gelet op hun visie ‘Eten uit het landschap’.
Ook het jagersgilde is niet blij met de toenemende bureaucratisering die dreigt aangenomen te worden. Maandag 15 juni a.s. staat het wetsvoorstel op de agenda van de vaste Tweede Kamercommissie van Economische Zaken.


Brief Euro Toques aan Tweede Kamer

 
13-06-2015  

Rijssens Mannenkoor scoort 40.000 voor kanker

 

RIJSSEN – Tijdens de benefietconcerten op 30 mei jl. van het Rijssens Mannenkoor in het UMCG en de Martinikerk in Groningen voor het UMCG Kanker Researchfonds was de opbrengst met 10.000 euro al boven verwachting. Maar een Rijssense ondernemer verdubbelde dat bedrag ter plekke tot 20.000 euro zodat de vreugde er flink in zat bij het organiserende koor. Aanleiding tot de benfietconcerten waren de goede zorg voor de echtgenote van koordirigent  Freddy Veldkamp.
Op 1 juni werd het koor tijdens een bedrijfsconcert voor de Voortman Steel Group in Rijssen nog eens verrast met een gift van 10.000 euro waardoor het tellertje opliep naar 30.000 euro. En vrijdag jl. kwam daar nog eens een spontane gift van de ondernemende Rijssense familie Wessels bij van 10.000 euro.
Met een cheque van 40.000 euro gaat dus het bestuur van het koor a.s. vrijdag op reis naar Groningen om de cheque te overhandigen en om te bezien hoe het UMCG in Groningen haar Kanker Research Fonds inzet in het onderzoek ter bestrijding van kanker.

< Foto: Benefietconcert in het UMCG te Groningen


Op 26 juni om 19.30 uur hervat het Rijssens Mannenkoor haar normale concertreeks met een gezamenlijk optreden met de Jostiband in het Volkspark. De entree bedraagt 10 euro.

 
13-06-2015  

Nieuwbouw Nijhof-Wassink erezaak voor Wessels

 

RIJSSEN – Transportbedrijf Nijhof-Wassink en truckdealerdochter NIJWA investeren in Twente ruim 12,5 miljoen euro voor nieuwe onderkomens in Rijssen en Hengelo meldt opinieweekblad de Roskam van uitgever Han Pape.
Volgens de Roskam heeft bouwondernemer Dik Wessels zich persoonlijk bemoeit om de bouwopdracht binnen te krijgen omdat het voor hem een erezaak was deze opdracht voor zijn bedrijven binnen te slepen.

Lees verder in de Roskam…

 
14-06-2015  

CdK opende nieuwbouw Stork Thermeq Hengelo

 

HENGELO – Voorafgaand aan het ‘Haringhappen’ bij Bolk Transport in Almelo, opende de Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld vrijdag de nieuwe vestiging van Stork Thermeq op het bedrijventerrein Twentekanaal te Hengelo.
De verhuizing uit het centrum van Hengelo werd mede mogelijk gemaakt door door een miljoenen-injectie van de provincie omdat stedelijke vernieuwing rond het industriegebied in Hart van Zuid dat noodzakelijk maakte vanwege de aanleg van de Laan van Zuid.
Stork Thermeq vervaardigt ketels, ontgassers en branders. De nieuwe productiehal omspant ruim anderhalve hectare en verder is een nieuw driehonderd vierkante meter groot kantoorgebouw in gebruik genomen. Stork Thermeq biedt in Hengelo werk aan 300 medewerkers.

Zaterdag organiseerde Stork Thermeq een Open Dag voor jong en oud met demonstraties van technische hoogstandjes, rondleidingen en filmvertoningen. Met uiteraard muziek, dans en zang om het publiek te vermaken.

 
19-06-2015  

Protest bij TSN tegen ontslag en lagere lonen

  ALMELO – FNV Zorg & Welzijn start maandag met acties tegen lagere beloning en ontslag in de zorgsector. De start is maandag bij de grootste thuiszorgwerkgever TSN in Almelo waar massaontslag is aangekondigd en een loonsverlaging van 30 procent.
FNV Zorg & Welzijn start om 16.00 uur met een vierdaagse zorgkaravaan met huifkarren en
dubbeldekkers. De zorgkaravaan trekt o.a. langs Holten, Apeldoorn en Nijkerk om centraal in Nederland te eindigen met een grote manifestatie.
De keuze om te starten bij de grootste werkgever in de thuiszorg TSN komt door de aankondiging van 650 ontslagen en loonvermindering voor 4.300 medewerkers. De woede richt zich niet alleen tot de werkgevers maar vooral op het kabinet Rutte/Asscher vanwege de afbraak en bezuiniging in de zorgsector.
Actieleider Marian Beldsnijder van FNV Zorg & Welzijn: ‘Ik ben enorm trots op deze vrouwen die opkomen voor goede zorg en werkgelegenheid. Met de vierdaagse maken we duidelijk dat TSN het onmogelijke vraagt van werknemers en dat er door hun toedoen veel mensen in de problemen komen. Dat kan zo niet langer.´
Lees verder...

 
24-06-2015  

VDR Vastgoed stapt in XL Businesspark Twente

 

ALMELO – Vastgoedontwikkelaar en bouwer VDR uit Deventer heeft een principeovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een groot logistiek centrum op het XL Businesspark bij Almelo. VDR-directeur Ronald Tol nam 3 ha in optie en verwacht veel van het plan dat vergunning-technisch al grotendeels met de gemeente Almelo is afgestemd. “Dit bedrijvenpark ligt aan de A1 en de A35 en bovendien direct naast de containerterminal (CTT Almelo) aan het Twentekanaal. Ideaal voor op- en overslag van goederen, met een rechtstreeks verbinding met de havens van Rotterdam. Wij geloven in XL Businesspark Twente. De ligging is perfect, zeker voor logistieke dienstverleners”, zegt Tol op Transport Online. Tol wil een gebouw wil neerzetten dat toekomstbestendig en duurzaam is voor de overslag en voorraad van diverse goederen. Op het XL Businesspark is ook het Europese distributiecentrum van Timberland (5,5 ha) gevestigd. Bovendien wachten smeermiddelenfabrikant Eurol en containeroverslagbedrijf CTT met smart op de nodige vergunningen om te kunnen bouwen op het XL Businesspark in Almelo. Naast Almelo heeft CTT vestigingen in Rotterdam en Hengelo en een railoverslag in Bad Bentheim (D) Verder zijn er gevestigd staalbouwgigant Buiting, chemie-distributie Vivochem en Looms transport.

Vastgoedontwikkelaar VDR is geen onbekende in de logistieke sector. Het ontwikkelde bijvoorbeeld de overslag en expeditie van bloemen in Aalsmeer voor o.a. Dutch Flower Group, Blumex en Top Flora, BBL in Almere, het sorteercentrum van DHL, het hoogbouwmagazijn van Sigma Coatings, Trade Port Noord in Venlo, Deli XL en Nefit in Deventer.

<< Ronald Tol en Jan Geerdink (directeur XL Businesspark Twente) geven elkaar de hand na het ondertekenen van de optie.

Fotoreportage (11 foto's)...

 
24-06-2015  

Asbest bij grote brand buitengebied Geesteren

 

GEESTEREN – Even na achten vanavond werd de brandweer gealarmeerd voor brand aan de Witteveensweg in het buitengebied van Geesteren. De brandweer bestrijdt het vuur met meerdere voertuigen, waaronder tankwagens en schaalde rond negen uur op naar GRIP 1 vanwege mogelijk asbest. Omwonenden melden deeltjes asbest in hun tuin gevonden te hebben of er op het minst op lijkt. Reden om de grote brand als asbestgevaarlijk te bestrijden. Er naast staat eveneens een schuur en op het erf staat een riet gedekt huis. De brandweer probeert met man en macht het overslaan van de brand te voorkomen. In de oude varkensschuur waren geen dieren gestald en er zijn geen gewonden.

Update:
De brandweer kon niet voorkomen dat ook de naastgelegen schuur vlam vatte en werd verwoest. Het woonhuis kon wel worden gered. Een gespecialiseerd bedrijf wordt ingeschakeld om het terrein van asbestdeeltjes te schonen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina