Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-06-2011  

OAD wil nachtlijn op Schiphol uitvoeren

 

HOLTEN – Vervoerder OAD uit Holten wil een nachtbus laten rijden tussen Twente en Schiphol en zo het gat invullen dat de NS laat vallen door te stoppen met de nachttrein. Per trein reizen ’s nachts zo’n 150 passagiers naar Schiphol en dat rendeerde onvoldoende zegt de NS. OAD is nu in gesprek met de NS en de Regio Twente om toch te voorzien in een nachtverbinding tussen Twente en Schiphol. Of de nachtverbinding per bus er komt is nog onzeker. 

 
02-06-2011  

Open dag Veenmuseum Vriezenveense veld

 

WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK - De Stichting Veenmuseum Vriezenveenseveld bracht voor het vijfde achtereenvolgende jaar het museumterrein aan de Paterswal no. 11 te Westerhaar-Vriezenveensewijk tot leven. Het museum werd op deze dag bewoond door leden van de toneelvereniging Simplonia en andere vrijwilligers, die in originele kledij van zo’n 70 jaar oud in de hutten, de boerderij het leven in het veen uitbeelden. Daarnaast was er deze dag vele extra activiteiten georganiseerd voor de bezoekers, o.a. turf graven, zeisen haren, boekweitpannenkoeken bakken, demonstraties van oude ambachten, Boerendansers en live muziek van o.a. het Shantykoor Sibculo, de trekharmonicaclub Brucht, harmonicaspeler L. Klinkien en het orgeltje van G. Schepers. Voor de inwendige mens werd ook gezorgd: er was koffie/thee met krentwegge, pannenkoeken, kapucijners en bruine bonen met spek en ouderwetse snoep te koop. De nieuwste attractie van het museum: de bijna gerestaureerde originele stoommachine uit 1910 voor aandrijving van de turfpersmachine was ook te bezichtigen en de twee veentreintjes maakten vele rondjes met passagiers. Ook kon men de nieuw ingerichte expositieruimte bekijken en werden er gebruikte leesboeken verkocht waarvan de baten bestemd zijn voor de verdere restauratie van de stoommachine.

< Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 82 foto's)

Fotoreportage (50 foto's)...

 
03-06-2011  

Foto auditorium met Pieter van Vollenhoven

 

DEN HAM – Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven was vrijdag de hoofdgast tijdens eens auditorium bij Foto Konijnenberg in Den Ham. De prins is een verwoed fotograaf en komt meerdere keren per jaar bij Foto Konijnenberg om zich op de hoogte te stellen van de nieuwste ontwikkelingen op fotografisch gebied. Van Vollenhoven verrichtte de opening van het auditorium waar ‘workshops’ werden gegeven door professionele fotografen en alle grote merken - waaronder Canon het ‘huismerk’ van AlmeloNieuws.nl - hun nieuwste apparatuur voor het voetlicht brachten.
Pieter van Vollenhoven nam bovendien als voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp een cheque van € 12.500,-- in ontvangst.

AlmeloNieuws.nl fotograaf Coen Mulder was er bij.

Fotoreportage (23 foto's)...

 
03-06-2011  

Skimmersbuit Heerdink 1 miljoen euro

 

GEESTEREN – Een week lang hebben Skimmers gebruik kunnen maken van de pasgegevens van 500 klanten van tuincentrum Heerdink in Geesteren. Via alarmeringen van diverse banken werd ontdekt dat de betaalapparatuur was aangepast door Skimmers waardoor wereldwijd geld kon worden opgenomen. Van de rekening van een vrouw uit Almelo werd bijvoorbeeld in New York twee keer een bedrag van 600 dollar opgenomen. De totale buit van de Skimmers bedraagt ongeveer 1 miljoen euro.
De gedupeerden krijgen de schade door hun banken vergoed. Tuincentrum Heerdink heeft part noch deel aan de skimactie. De onverlaten hebben zich waarschijnlijk laten insluiten om de pasapparatuur van een direct lijntje te voorzien. De apparatuur is na het ontdekken van de valse transacties direct vervangen en extra beveiligd om herhaling te voorkomen.

 
04-06-2011  

Brand verwoest 100 hectare van Aamsveen

 

ENSCHEDE – De grote brand in het natuurgebied Aamsveen in het grensgebied bij Enschede heeft vrijdag zeker 100 hectare verwoest waarvan 60 ha. in Nederland en 40 ha. in Duitsland. De brand werd bestreden door meerdere korpsen uit Twente en Duitsland en ook defensie zette een Chinook helikopter in om de brand te bestrijden.
Landschap Overijssel sprak van een ramp voor de dieren- en plantenwereld. Volgens toezichthouder Jan Tempelman en jachtopziener Jan Goolkate is er sinds 1976 niet meer zo’n grote brand geweest. Tempelman ging na de melding direct het gebied in maar werd door rook en hitte al snel verjaagd. „Er zijn vrijwel zeker veel jonge reeën omgekomen. Die gaan niet op de vlucht voor vuur.Die hebben net als reptielen en insecten geen kans.” Ook de vogelpopulatie zal flinke schade oplopen. Fazanten, eenden, boompiepers, roodborsttapuit komen in het gebied veel voor. Net als de - zeldzame - nachtzwaluw„Vogels hebben nu broedsels of net jongen.”
De Duitse brandweer sprak het vermoeden van brandstichting uit omdat in de afgelopen weken al vaker moest worden uitgerukt voor beginnende brandjes in het Aamsveen.
In totaal bestreden 220 brandweerlieden de vuurzee en de Chinook stortte per vlucht 10.000 liter water op de vuurzee. Na de gehele nacht het smeulende Aamsveen in de gaten te hebben gehouden, is vanmorgen om 05.00 uur het bluswerk hervat. Vooral het Duitse deel vormt hoofdbrekens vanwege de smeulende veen en heidegrond.

Kijk hier naar de fotoreportage

 
04-06-2011  

Demodag Haarboershoeve in Langeveen

 

LANGEVEEN - aan de Heppenweg 15a in Langeveen hield dierenpension De Haarboershoeve een Open Dag om kennis te maken met het dierenhotel en de hondentrimsalon en waren er demonstraties.
Zo hield Humphrey de Groot van Humphrey’s Hondenschool uit Almelo een lezing over het gedrag van diverse soorten honden en hoe je daar mee om moet gaan. Daarna laten cursisten zien hoever men gevorderd is met hun honden en men stond versteld wat ze allemaal al kunnen en doen.
Ook werd een demonstratie gegeven met een minikopter die luchtfoto’s maakte van de activiteiten rond de Haarboershoeve.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (100 foto's)...

 
05-06-2011  

Sanering teerput Vasse leidt tot vragen


Op deze archieffoto links een takelwagen van Kuiphuis uit Oldenzaal en en twee vrachtwagens van Damhuis uit Ootmarsum.
 

VASSE - De Tubbergse raadsfractie van GB/VVD wil van B&W weten of er problemen zijn met de sanering van de teerput in Vasse.
De fractie wil weten of het klopt dat de werkzaamheden zijn gestaakt omdat er problemen zijn ontstaan door gasvorming en/of opkomend zuurteer?
"Zo ja, waarom zijn die dan niet voorzien. Zijn er hierdoor problemen met de aannemer?, vraagt de raadsfractie. Ook wil zij weten of de gemeente over de kwestie contact heeft gehad met de provincie en hoe omwonenden en de dorpsraad worden geïnformeerd. Tevens vraagt de GB/VVD fractie of de problemen financiële gevolgen heeft voor de gemeente Tubbergen. Bovendien wil de fractie weten of het wel lukt de teerput volgens plan af te dichten.
De raadsfractie stelt de vragen n.a.v. verklaringen van omwonenden. Het onderwerp komt maandagavond aan de orde tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad.

Kijk
hier naar het blog van een aanwonende

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-06-2011  

Ministerie heeft kritiek op beroepsopleidingen

 

DEN HAAG – Diverse beroepsopleidingen in Nederland stuiten op kritiek van de Onderwijsinspectie. Bij sommige onderwijsinstellingen bestaat de kritiek al langer en is zelfs de examenlicentie ingetrokken.
Uit het onderzoek 2010 is gebleken dat bij ROC Landstede in Zwolle zelfs ten onrechte aan 20 ict-studenten een diploma is uitgereikt. Ook op AOC Oost en AOC De Groene Welle bestaat kritiek. Bij AOC Oost in de vestiging te Lochem zijn zelfs alle opleidingen onder de maat. De vestigingen in Almelo en Enschede voldoen wel aan de criteria.

Klik
hier voor de MBO-overzichten en hier voor de HBO-bevinding.
Ook in het basisonderwijs is niet alles hosanna. Klik hier.

 
06-06-2011  

Nieuwe deelnemers convenant Twente Mobiel

 

ENSCHEDE – Het convenant Twente Mobiel is uitgebreid met het HR Shared Service Center van het Ministerie van Defensie en de twee Laboratoria in Enschede en telt nu 31 convenantpartners.
Voorzitter Herman Mulder van de Stuurgroep Twente Mobiel ondertekende het convenant met kolonel van Leeuwen (foto) en stuurgroeplid Jan Bron deed dat met directeur Herman van der Veen van het Laboratorium Pathologie Oost Nederland die mede ondertekende namens het Laboratorium Microbiologie Twente/Achterhoek.
De ondertekenaars willen via het convenant een gedegen mobiliteitsbeleid ontwikkelen. Vooral voor de laboratoria is dat van belang aangezien deze over twee jaar naar Hengelo verhuizen en nu te kampen hebben met een propvolle parkeerplaats. Slim reizen moet leiden tot beter, goedkoper en efficiënter woonwerk verkeer.

 
08-06-2011  

TMZ Zorg bouwt op Erve Maathuis Geesteren


In de uit 1795 daterende boerderij komt een pannenkoekenrestaurant annex theehuis.
 

GEESTEREN – Trivium MeulenbeltZorg uit Almelo gaat samen met de Stichting De Groene Brug in Geesteren op Erve Maathuis een woonzorgcentrum bouwen met 32 appartementen. Volgens Peter Weda, voorzitter van de Raad van Bestuur van TMZ, moet het woon-zorgcomplex ‘echt iets moois' worden. “Ik heb het wel eens het kasteel van Geesteren genoemd. Op deze prachtige plek bij de entree van Geesteren willen we in een mooie parkachtige omgeving het woonzorgcentrum van tweehoog realiseren. En die passende aankleding geldt niet alleen voor het zorgcomplex, maar komt in de hele omgeving.”
Eigenaren van Erve Maathuis, Ewald Huzink en Gerard Haarhuis zijn opgetogen over het bereikte akkoord: “Ook wij willen graag dat hier iets moois komt waar Geesteren trots op kan zijn. Dat heeft bij ons zeker meegespeeld toen we van de plannen van TMZ hoorden.”
In de uit 1795 daterende boerderij komt een pannenkoekenrestaurant annex theehuis.

De organisatie van CSI Twente, dat al decennia te gast is op Erve Maathuis en onlangs toch een verstandshuwelijk sloot met eigenaren Huzink en Haarhuis, grijpt de plannen aan om het plan voor een Equestrian Park opnieuw op tafel te leggen. . “Een heel goede zaak voor het dorp Geesteren en het CSI. Deze statige invulling doet recht aan Erve Maathuis, dat toch een soort van cultureel erfgoed is voor Geesteren en de paardensport in Twente’, aldus CSI- voorzitter Gerard Maathuis.
Maathuis is al jaren in overleg met de gemeente Tubbergen, de provincie Overijssel, Regio Twente en diverse paardensportorganisaties om een Equestrian Park te realiseren. Hij verwacht dat Huzink en Haarhuis eveneens iets zien in een Equestrian Park.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-06-2011  

2 Koninklijke Onderscheidingen in Wierden

Fotoreportage: Jan Bril
  WIERDEN - Burgemeeester J. Robben van de gemeente Wierden reikte donderdagavond in Het Anker twee Koninklijke Onderscheidingen uit aan twee afscheid nemende commissarissen van de Wierdense woningstichting SWWE.
De heer J.H. Workel (67) werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en de heer J.H. Lenderink (63) tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Lees verder...

Fotoreportage (17 foto's)...

 
12-06-2011  

Zekhuis wint Kunst in het Volksparkprijs 2011


Foto: Jan Bril
  ENSCHEDE - De winnaar van de Kunst in het Volkparkprijs 2011 is Frans Zekhuis (standnr. 8). Hij ontving uit handen van gedeputeerde Hester Maij de cheque van 1.500 euro.
De uit Hengelo afkomstige kunstenaar verwelkomde de bezoekers in zijn 'Zekhuis'. Met een door geraniums omzoomd laantje werden de bezoekers geleid naar een toegangspoort. Eenmaal binnen kon men kennismaken met zijn werk. De wisseltroffee werd gemaakt door de winnaar 2010, Petra Boonstra.
Lees verder...

Fotoreportage (64 foto's)...

 
13-06-2011  

Historische motorrace Tubbergen vraagt om meer


Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder
  TUBBERGEN - Maandag jl. op 2e pinksterdag, was het weer zo ver. Het geronk van de historische motoren klonk weer in Tubbergen en omstreken. Voor de 9e keer op rij vond het historische motorsportspektakel plaats op het bedrijventerrein in Tubbergen. Dit alles onder het oog van ongeveer 5000 toeschouwers. De motorhistorie in Tubbergen herleeft en de motorsport staat met dit evenement weer op de motorsportkaart van Nederland. Bij menig motorsportliefhebber is het hart weer wat sneller gaan kloppen.
Ongeveer 250 rijders reden deze fantastische dag de nodige ronden op het uitdagende stratencircuit 'De Boskamp' met snelle en langzame bochten en korte rechte stukken waar de gashendel even werd opengedraaid om het nodige geronk en gejank even luid te laten klinken. Kortom, een ware uitdaging voor de rijders.
Lees verder...


Uitslagen Historische Race

Fotoreportage (150 foto's)...

 
17-06-2011  

Opheffing Gelders/Overijjssels Bureau Toerisme

 

DEVENTER - Het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) houdt per 31 december a.s. op te bestaan. Reden is dat steeds meer wordt gewerkt in de sector met regionale bureaus en er kennelijk geen behoefte meer is aan een overkoepelend orgaan dat de toeristische sector in Oost Nederland op grotere schaal uitdraagt. De 17 medewerkers wordt met ingang van 1 januari 2012 het contract opgezegd. Langlopende projecten worden ondergebracht bij regionale bureaus voor toerisme.
Het GOBT werd 12,5 jaar geleden opgericht door de VVV Overijssel in Almelo en VVV Gelderland in Arnhem samen te voegen. Als nieuwe vestigingslocatie werd toen voor Deventer gekozen.

 
17-06-2011  

Evenementen Raalte en Almelo afgelast

 

RAALTE/ALMELO – De weersvoorspelling met harde wind en regen is de aanleiding om twee Overijsselse evenementen af te gelasten. In Raalte gaat Smakelijk Salland niet door en in Almelo het Blaaskapellenfestival.
Smakelijk Salland begon vrijdag gewoon, maar de zaterdag werd geschrapt. De organisatie vindt de harde wind in combinatie met de vele standjes tijdens het evenement te risicivol. Het Almelose Blaaskapellenfestival zou zondag de 21ste editie kennen. Ook hier heeft de organisatie uit voorzorg besloten het evenement geen doorgang te laten vinden.
In Almelo gaat zaterdag het Pleinconcert op de Koornmarkt met o.a. pianist Jan Vayne wel gewoon door. 

 
17-06-2011  

Smit verkoopt haring duur in Wierden

 

WIERDEN – Deurwaarder en veilingmeester Jan Smit, ook bekend als voorzitter van Heracles Almelo, wist in Wierden meer voor een vaatje haring los te kloppen dan in Almelo. Bracht het vaatje in Almelo 5500 euro op, bij restaurant De IJzeren Pot kon hij afhameren op 12.500 euro. Voor twee schilderijen haalde Smit elk nog eens duizend euro binnen zodat in totaal 14.500 euro kon worden bijgeschreven op de rekening van de Wierdense afdeling van de stichting ATA om daar projecten in Ghana mee te steunen.
Smit had daarbij wel de hulp nodig van het Almelose detacheringsbedrijf Marquette dat sterk is in de bemiddeling van metaalbewerkers bij bedrijven in de regio. Marquette richt zich vooral op Poolse werknemers.

Klik hier voor de foto's.

 
19-06-2011  

Twents Wipe Out bij Kampkuiper Harbrinkhoek

 

HARBRINKHOEK – Op de feestweide bij restaurant Kampkuiper in de Harbrinkhoek werd ondanks de weersomstandigheden toch de Twentse Wipe Out gehouden, waarbij een hindernisbaan er voor zorgde dat de deelnemers pas echt goed nat werden. Zo’n 58 teams uit geheel Twente zoals o.a. Harbrinkhoek, Almelo, Rietmolen, Beckum en andere plaatsen bestreden elkaar in de diverse onderdelen wat zorgde voor de nodige hilariteit.
Verder was er de Red Bull X-Treme Arena en een kidscorner voor de kleinste bezoekers.
De organisatie van de Twentse Wipe Out was in handen van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) en Orange Compass Events.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (75 foto's)...

 
20-06-2011  

Bedrijfswagenmonteurs gevraagd bij NIJWA Groep

  RIJSSEN – De Nijwa Groep in Rijssen is op zoek naar bedrijfswagenmonteurs met passie. Nijwa Groep is hoofddealer van Volvo bedrijfswagens in het noorden en oosten van Nederland. De elf Nijwa dealerbedrijven zijn onderdeel van de Nijhof-Wassink Groep. Internationaal werken er circa 700 mensen bij de Nijhof-Wassink Groep.
Lees verder...

 
21-06-2011  

Almelo wil af van kade bij XL Businesspark

 

ALMELO – De Almelose wethouder Jan van Marle zit financieel zo krap bij kas dat hij de beoogde kade bij het XL Businesspark te Bornerbroek wil schrappen. De kade moest juist een der trekkers worden om het XL Businesspark te vullen met bedrijven die van logistiek afhankelijk zijn. Het Rijk heeft voor de kade al een forse financiële injectie toegezegd maar van Marle hikt tegen de benodigde gemeentelijke financiële middelen aan.
Rijkswaterstaat is inmiddels ver gevorderd met het plan om de zijtak Almelo van het Twentekanaal uit te diepen, een vereiste voor de aanleg van de kade.
Het staalbouwbedrijf Buiting werd in 2009 juist uit Raalte gelokt vanwege de kade die er op termijn zou komen en dit een groot transportvoordeel opleverd. Een schadeclaim is dus niet ondenkbaar.
Of de mening van wethouder van Marle in goede aarde valt bij de partners Borne, Hengelo, Enschede en de provincie Overijssel in het XL Businesspark moet nog worden afgewacht. In 2010 werd een exploitatieverlies geleden van 8,5 miljoen euro. Het niet doorgaan van de aanleg van een kade kan ook potentiële bedrijven van vestiging op het XL Businesspark weerhouden. 
Juist vorige week zaterdag opende Vivochem het nieuwe bedrijf op het XL Businesspark en de bouw van het Europese distributiemagazijn van Timberland vordert gestaag.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-06-2011  

Gunning openbaar vervoer Syntus definitief

  ENSCHEDE – De Regio Twente heeft het openbaar vervoer met ingang van 2013 definitief gegund aan Syntens voor een periode van 10 jaar. De andere aanbieders dienden geen bezwaar in. Naast het busvervoer gaat Syntens ook de treinverbinding Zutphen-Oldenzaal exploiteren.
Lees verder...

 
25-06-2011  

Staatssecretaris Bleker naar CSI Twente

 

GEESTEREN – Het CSI Twente staat bekend als een evenement waar tal van kabinetsleden en leden van de tweede kamer hun neus laten zien. Na de jaarlijkse haringparty van Bolk in Almelo misschien wel het meest informele contactcircuit van Oost Nederland met bestuurders uit Den Haag. Zo was Balkenende al eens te gast en toenmalig minister Gerda Verburg, maar ook Ivo Opstelten en Mark Rutte.
Nu komt staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van Landbouw zondag naar het CSI Twente en ongetwijfeld in zijn kielzog ook tal van andere bestuurders. Vooraal het informele karakter spreekt de meesten aan wanneer zij in het Twentse land zijn, of dat nu bij Bolk is of op het CSI Twente.
Bleker kan in ieder geval zijn hart ophalen want hij is zelf een fervent paardenliefhebber en fokker van Welsh pony’s.
 

 
28-06-2011  

Verlies SW WEZO loopt op naar 5 miljoen

 

ZWOLLE – Het verlies van de sociale werkvoorziening WEZO loopt in 2011 op naar vijf miljoen euro. De deelnemende gemeenten Zwolle, Raalte, Dalfsen, Zwartewaterland en Hattem moeten dat verlies bijpassen.
De laatste jaren draait WEZO al telkens een miljoenen verlies en dat loopt nu nog hoger op door de reorganisatiekosten. Ook twee directeuren namen de laatste jaren al voortijdig afscheid.

 
29-06-2011  

Müller Holten niet naar XL Businesspark Twente

  ZWOLLE – Gedeputeerden van Overijssel hebben ingestemd met de Bedrijventerreinvisie van de gemeente Rijssen-Holten. Daarmee ondergraaft GS haar eigen belang in het XL Businesspark Twente bij Bornerbroek en komt de weg vrij voor uitbreiding van transportbedrijf Müller in Holten om aan de Keizersweg te kunnen uitbreiden. Wel moet de gemeente Rijssen-Holten aangeven hoe bij de ontwikkeling van deze locatie rekening wordt gehouden met de gebiedskenmerken, zoals die zijn vastgelegd in de Omgevingsvisie. De gemeente Rijssen-Holten heeft de visie afgestemd met de buurgemeenten (Deventer, Raalte, Hellendoorn, Hof van Twente, Wierden en Lochem).
Lees verder...

Archief
Terug naar vorige pagina