Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
08-05-2016  

Raad Hellendoorn uit zorg over zorgoverschot

  HELLENDOORN – BurgerBelang, HOP, GemeenteBelangen en GroenLinks in de gemeenteraad van Hellendoorn willen van het college van B&W weten wat er is gedaan met een deel van de overschotten 2015 in de gemeentelijke zorgtaken Wmo en Jeugdzorg. Hellendoorn bezuinigde meer dan noodzakelijk op de al gekorte Rijksgelden inzake de zorgtaken die per 1 januari 2015 naar gemeenten werden overgeheveld. Het macrobudget Jeugd en Wmo voor 2015 is gebaseerd op de bestedingen voor de jeugd- en Wmo-doelgroepen in de Awbz in 2013 maar de Nederlandse gemeenten hielden in 2015 maar liefst 310 miljoen euro in de knip, bovenop de Rijkskorting, zo bracht een gezamenlijk onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS enige dagen geleden aan het licht.
Lees verder...

 
10-05-2016  

Nominaties voor Twentse Zilveren Haring 2016

 

REGIO – In de regio Twente kent elke gemeente wel haar eigen haringparty als ‘smeermiddel’ voor zakelijke contacten. Misschien wel de bekendste is het ‘Haringhappen’ van Henk Bolk, grondlegger van het gelijknamige transportbedrijf in Almelo een initiatiefnemer van Container Terminal Twente (CTT). Voor een uitnodiging voor het ‘Haringhappen’ bij Bolk wordt in Den Haag bijna ‘gevochten’. De minister-president, ministers, staatssecretarissen en leden van de Staten Generaal maken hun agenda’s vrij wanneer de vooraankondiging binnen is.

Een andere populaire haringparty onder ondernemers en bestuurders is die bij Landgoedhotel De Wilmersberg in De Lutte, dit jaar op woensdag 15 juni a.s. Het wordt de Twentse primeur voor de nieuwe haring genoemd, maar dan is de zogenoemde ‘Illegale Haringparty’ in Vriezenveen al achter de rug.
Bij de ‘primeurparty’ wordt echter de ‘Twentse Zilveren Haring’ toegekend aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de promotie van Twente. De prijs werd eerder toegekend aan onder andere het Rijksmuseum Twenthe, Johma, FC Twente en Herman Finkers.

Dit keer zijn genomineerd Container Terminal Twente (CTT), Grönefeld en Twentse Ambassade Amsterdam dat net bekend maakte ook een Twentse Ambassade in Rotterdam te willen vestigen om het Twentse ondernemers gemakkelijker te maken zaken te doen in de Randstad.
CTT doet dat al met een eigen kantoor in Rotterdam van waaruit containertransporten van en naar Rotterdam en Duitsland worden verzorgd met overslag over water in  Hengelo en Almelo en via spoor in het Duitse Bad Bentheim.
Familiebedrijf Grönefeld werd opgericht in 1912. De gebroeders Bart en Tim Grönefeld maken handgemaakte horloges in Oldenzaal. Hun mechanische kunststukken worden over de gehele wereld verkocht.
Op 15 juni wordt dus bekend wie van de drie genomineerden de ‘Twentse Zilveren Haring 2016’ wordt toegekend.

 
18-05-2016  

Twentse ondernemers bouwen MFA in Lelystad


Berto Boeve van Loohuis Energie & Installatie Advies: “Wij wonnen met name vanwege onze innovatieve aanpak.”
(foto Jan Hammink)
 

REGIO – Nijhuis Bouw en Loohuis Meulenbeld Installatietechnieken realiseren in samenwerkingsverband een grote Multifunctionele Accommodatie (MFA) in een nieuwbouwwijk naast de kern van Lelystad richting Oostvaarderplassen. Het 2200 vierkante meter grote gebouw wordt in februari volgend jaar opgeleverd.
In het MFA komen een basisschool, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een plek voor eerstelijnsgezondheidszorg Lelystad en diverse ruimten voor gemeenschappelijk gebruik. De MFA maakt deel uit van een nieuwbouwwijk, die over tien jaar in zijn geheel moet zijn afgerond.
De bouw wordt gerealiseerd in samenwerkingsverband door hoofdaannemer Nijhuis Bouw Assen, Loohuis Meulenbeld Installatietechnieken Almelo, Loohuis Energie & Installatie Advies Tubbergen en IngenieursGroep Emmen. De gemeente Lelystad is de opdrachtgever en de architectuur is in handen van Korfker Architecten Emmeloord.
Berto Boeve van Loohuis Energie & Installatie Advies was vanaf het begin bij het proces betrokken. “Wij werken al jarenlang door het hele land samen met Nijhuis Bouw Rijssen, waarvan de vestiging in Assen een dochteronderneming is. We waren ook gezamenlijk betrokken bij de prijsvraag die de gemeente Lelystad uitschreef in 2013 om te zien welke partij in samenwerking tot de beste oplossing kwam voor de realisatie van deze MFA. Het idee van De Vlinder, een gebouw met twee vleugels sprong eruit. Wij wonnen met name vanwege onze innovatieve aanpak. Het gebouw wordt aangesloten op stadverwarming en door onze technische inbreng wordt het gegarandeerd een gebouw dat voldoet aan de voorwaarden van het ministerie voor een Frisse School. Loohuis Meulenbeld Installatietechnieken is vanaf het begin betrokken bij het installatiewerk op de vloer en dat bedrijf zal in de afrondende fase op het dak honderd zonnepanelen aanbrengen.”
Het leuke aan dit project is volgens Boeve: “Dat we vanaf het begin een volledige vrijheid hadden in de uitvoering aan de hand van de opdracht die we zelf hebben mogen invullen als partners, zoals we nu ook in de bouw volledig samenwerken.”

 
20-05-2016  

PvdA is gedonder over De Karelskamp zat


Vrijdag werd het nieuwe onderkomen van de werkplaats van penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo geopend. De gedetineerden hebben daardoor een zinvolle dagbesteding en zorgen er op die manier ook voor dat de Twentse bajes als enige in Nederland jaarlijks geld overhoud.
 

ALMELO – Als het aan PvdA-politica Marith Volp (Tweede Kamer) ligt, wordt er niet meer gesproken over mogelijke sluiting van penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo. “Het is tijd dat het touwtrekken rond De Karelskamp definitief voorbij is”, zei Volp tijdens een werkbezoek aan de Almelose bajes. Het klonk PvdA-Statenlid Zafer Aydogdu, de Almelose PvdA-raadsleden Wessels en Stapel en de werknemers van de Twentse penitentiaire inrichting als muziek in de oren.
Keer op keer dreigt de werkgelegenheid in Almelo de dupe te worden door bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte/Asscher. Zo is open gevangenis Niendure al geslachtofferd, is het Justitiële archief al weg uit de stad, verdwijnt de belastingdienst en worden de taken van de Rechtbank Almelo stap voor stap uitgekleed.
In de huidige coalitie kan de PvdA de opnieuw dreigende sluiting van De Karelskamp blokkeren. Volp zei o.a. dat de 160 werknemers al jaren in onzekerheid fungeren en dat die onzekerheid niet langer mag voortduren. “Almelo heeft het hoogste percentage werklozen in Twente. Hier nog meer bezuinigen, nog meer banen schrappen: dat zou voor ons onverteerbaar zijn", aldus Volp.
De belofte van Marith Volp kwam vrijdag precies op het goede moment. De penitentiaire inrichting opende op dezelfde dag het nieuwe onderkomen van De Fabriek aan de Planthofsweg. In De Fabriek werken gedetineerden aan producten voor het bedrijfsleven. Die activiteit is al jaren winstgevend waardoor de relatief kleine gevangenis meerdere eurotonnen per jaar terug kan storten in de kas van het Ministerie van Justitie.

 
22-05-2016  

FC Twente zet manager op zij wegens hacken

 

ENSCHEDE – FC Twente heeft aangifte gedaan tegen de eigen manager operationele zaken. Hij wordt verdacht van het hacken van de computer van de secretaresse van interim-directeur Onno Jacobs. De manager werd in 2010 aangetrokken door voormalig voorzitter Joop Munsterman.
Al vele maanden wordt gevoelige informatie over FC twente verspreid, maar interim-directeur Onno Jacobs wil inhoudelijk niets zeggen. Wel wordt de aangifte bevestigd en ook dat de manager op non-actief is gezet. Jacobs wil eerst een inhoudelijk gesprek met de manager die nu ziek thuis zit. Dat acht hij wel zo netjes. Een terugkomst wordt bij FC Twente echter laag ingeschat.

Twente verenigt, de samenwerkende supportersclubs, voeren actie om de KNVB op andere gedachten te brengen ten aanzien van de aangekondigde strafdegradatie voor FC Twente. Boven de Vijverberg in Doetinchem (De Graafschap – Go Ahead Eagles) en de Galgenwaard (FC Utrecht – Heracles Almelo) verscheen zondagmiddag tijdens de wedstrijden een reclamevliegtuigje met de tekst: ‘Twente schoon, nu Zeist nog’
De Heraclessupporters hadden in de Galgenwaard al een antwoord klaar met het spandoek ‘Almelo groet Joop, de stuntpiloot’.
Of ASITO-baas (Alle Stof In Twente Opruimen) Hans Kroeze een vinger in de pap had? Kroeze schaarrelde miljoene Euro’s bij elkaar uit het Twentse bedrijfsleven om FC Twente te redden en ASITO werd en passant ook nog eens hoofdsponsor bij Heracles Almelo als opvolger van TenCate/Greenfield. Toch ging concurrent De Kroon uit Utrecht met de ‘free publicity’ aan de haal.

 
29-05-2016  

Afval gedumpt in bos bij Albergen. Tips?

 

ALBERGEN – Wijkagent Harry trof vanmorgen in een bosje bij Albergen aan de Hamweg een berg gedumpt afval aan, zoals bouwafval, hout, plastic en autobanden. De dader(s) zijn nog onbekend maar de politie doet onderzoek naar de herkomst. Tips zijn welkom!

Twitterfoto: @Wijkagent_Harry

 
31-05-2016  

Buurtbewoner tipt politie hennepteelt Wierden

 

WIERDEN – Dankzij de tip van een buurtbewoner heeft de politie in Wierden aan de Bedrijvenstraat een wietplantage opgerold met 950 wietplanten.
Tijdens de inval werd een 23-jarige man aangehouden die voor nader onderzoek werd opgesloten in het Twentse Arrestantencentrum te Borne. Het OM maakt de zaak aanhangig voor strafvervolging.

 
31-05-2016  

Weghorst Oliko Retail neemt ODN over

 

ENSCHEDE - AVIA Weghorst Oliko Retail neemt 33 tankstations over van brandstoffen-leverancier Olie Distributie Noord (ODN) uit Bedum. Door de overname groeit de van oorsprong Bornse onderneming van 85 naar 118 tankstations in midden- oost- en noord Nederland. Heel Nederland telt meer dan 320 Avia verkooppunten.

"Wij willen onze klant het beste netwerk bieden", zegt Niek Weghorst, commercieel directeur van AVIA Weghorst. "We zijn steeds sterker vertegenwoordigd in Overijssel, Gelderland en Drenthe."
Door de overname van ODN per 1 juli a.s. krijgen de 33 ODN-tankstations allemaal het AVIA beeldmerk. Nu zijn dat nog tankstations met beeldmerken als Total, Q8 en ODN. Het bedrijf uit het Groningse Bedum levert brandstoffen en smeermiddelen aan bedrijven in de agrarische sector, transportbedrijven, loonbedrijven, scheepvaart, aannemerij en industrie. Tevens is ODN erkend installateur voor bovengrondse brandstoftanks.

<< Het hoofdkantoor van AVIA Weghorst Oliko Retail zetelt in Enschede. Avia Weghorst sloot vorig jaar een overeenkomst af met Syntus Overijssel voor de levering van 10 miljoen liter diesel. Het betreft een pilot met een nieuw soort diesel dat milieuvriendelijker is.

Archief
Terug naar vorige pagina