Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
08-03-2016  

Vijf stembureaus in Oldenzaal mag

 

ZWOLLE/OLDENZAAL – De gemeente Oldenzaal mag van de bestuursrechter in Zwolle het aantal stembureaus voor het Oekraïne-referendum op 6 april a.s. beperken tot vijf.
De bestuursrechter is van mening dat gemeenten een grote vrijheid hebben in het bepalen van het aantal stembureaus. In de wet wordt namelijk uitgegaan van minimaal één stembureau per gemeente.
Gebruikelijk is dat gemeenten gemiddeld van zo’n 2000 stemgerechtigden uitgaan per stembureau maar Oldenzaal draaide dit terug van 17 naar 5 omdat men bij dit referendum een veel lagere opkomst verwacht dan gebruikelijk is bij verkiezingen.
Het referendum werd afgedwongen door de werkgroep GeenStijl.nl dat is gelinieerd aan de TV-omroep PowNed. GeenStijl.nl verloor dus de procedure bij de bestuursrechter. De gemeente Oldenzaal kan dus 12.000 euro besparen.
 

 
09-03-2016  

Claudio Bruggink pakt ambt weer op in Hengelo

 

HENGELO/ALMELO – De Almeloër Claudio Bruggink leek een mooie carrière als wethouder in Almelo tegemoet te gaan maar amper halverwege zijn eerste bestuurlijke periode kwam er een kink in de kabel wegens onenigheid in zijn D66-fractie. Politiek leider Fred Gerritsen gooide de knuppel in het hoenderhok tijdens de begrotingsbehandeling met als doel meer D66-invloed in het collegebeleid. Het werd een kamikazeactie door intern geruzie in de fractie met een scheuring tot gevolg. Bruggink kon niet anders dan de eer aan zichzelf houden en ook zijn CDA-collega Jan van Marle werd geofferd om het CDA in het Almelose college te houden.
Van Marle en Bruggink konden dus uitkijken naar een andere baan. Voor Bruggink kwam die onverwacht vrij snel door het vertrek van zijn partijgenoot Lukas Schoonhoven die wegens gezondheidsredenen in Hengelo aftrad.

Woensdag werd Claudio Bruggink in Hengelo officieel benoemd. Hij krijgt onder andere sport, cultuur, onderwijs, jeugd en bedrijfsvoering in zijn portefeuille. Wel blijft Bruggink de komende twee jaar in Almelo wonen en daarvoor heeft de Hengelose gemeenteraad compensatie gegeven. Mocht Bruggink na die twee jaar opnieuw gevraagd worden voor het wethouderschap in Hengelo, zal hij toch moeten verhuizen.
 

 
09-03-2016  

Werkzoekenden aan de slag in Twents landschap

 

ALMELO – Het samenwerkingsverband tussen Landschap Overijssel, opleidingsinstituut AOC Oost en Soweco Almelo met een aantal Twentse gemeenten om mensen zonder een reguliere baan aan het werk te krijgen in het groenonderhoud, krijgt een vervolg.  Bestond de pilot in 2015 nog uit één werkploeg, in 2016 wordt dat uitgebreid naar vijf werkploegen. Ze doen aan natuur- en landschapsbeheer bij particulieren, gemeenten en bij natuurorganisaties. Ook gaan ze aan de slag bij groene burgerinitiatieven in de provincie. Uitgangspunt is dat ze werk doen dat anders niet zou worden gedaan en waardoor ze direct bijdragen aan de kwaliteit van het landschap in Twente. Het werken in het landschap heeft een positief effect op de deelnemers én ze worden direct begeleid bij het ontwikkelen van arbeidsritme en hun competenties. Het AOC Oost staat garant voor de coaching van de deelnemers op competenties en het scholen van groene vaardigheden.

Enschede en Oldenzaal starten met de eerste werkploeg
De eerste werkploeg is gestart in de gemeenten Enschede en Oldenzaal. De eerste klus voor deze werkploeg was het bestrijden van Amerikaanse Vogelkers in het zuiden van de gemeente Enschede. Medio maart zijn nog drie andere werkploegen opgestart in de gemeenten Wierden en Almelo, Tubbergen en Dinkelland en Hof van Twente en Haaksbergen. Naar verwachting start in de loop van het jaar ook een werkploeg in Hardenberg. Tussen de 30 en 40 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hiermee een kans om een stap dichter bij een baan te komen.

Brede samenwerking
Het project wordt gefinancierd door de provincie Overijssel, de betrokken gemeenten en Landschap Overijssel. De gemeenten zorgen voor geschikte en gemotiveerde deelnemers. De mensen in werkploeg lopen stage bij Landschap Overijssel. Landschap Overijssel zorgt voor de juiste werkzaamheden en begeleid de uitvoering met onder andere kwalitatief goed gereedschap. De deelnemers worden gedurende het werk door AOC Oost gecoacht op arbeidsvaardigheden zoals tijdsplannen, afspraken nakomen en functioneren binnen een team en geschoold op specifieke groene competenties zoals kennis van planten en dieren of het werken met een bosmaaier. De Soweco is door Landschap Overijssel ingehuurd om voor een aantal werkploegen de begeleiding in het veld te verzorgen.

 
11-03-2016  

Horeca-opleiding ROC Almelo opnieuw de beste


Het winnende horeca-team van het ROC in Almelo.
 

ALMELO – Voor de derde keer op rij sleepte het team van de horeca-opleiding van het ROC van Twente in Almelo de Beste ROC Horeca Bokaal binnen. Met maar liefst acht prijzen kon daar geen andere opleiding tegenop tijdens de jaarlijkse Horeca Talentendag Achterhoek in Ulft.
Het Almelose team nam het in de vakwedstrijden op tegen de talenten van ROC Rijn IJssel in Arnhem/Wageningen, ROC Aventus in Apeldoorn en het Graafschap College in Doetinchem.
Tijdens de talentendagen waren er eveneens masterclasses en workshops van professionals uit het vak.

De Twentse winnaars zijn:

Simon Hendriks uit Hengelo, werkzaam bij Stravinsky in Hengelo: 2e prijs gastheer/-vrouw niveau 2
Ruben Arends uit Lattrop-Breklenkamp, werkzaam bij Droste’s in Tubbergen: 1e prijs gastheer/-vrouw, niveau 3
Kiki Bult uit Nijverdal, werkzaam bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop: 3e prijs gastheer/-vrouw, niveau 3
Britt Udink uit Markelo, werkzaam bij Sandton IJsselhotel in Deventer: 2e prijs kok, niveau 2
Mauro Ena uit Enschede, werkzaam bij Restaurant de Hanninkshof in Usselo: 3e prijs kok, niveau 2
Bart Leussink uit Ruurlo, werkzaam bij Villa Ruimzicht in Doetinchem: 1e prijs kok, niveau 3
Dustin Pruim uit Enschede, werkzaam bij Bistro De Broeierd in Enschede: 3e prijs kok, niveau 3
Luuk Busschers (Kok niveau 3) uit Bentelo, werkzaam bij Bi’j de Watermölle in Haaksbergen, won de Aanmoedigingsprijs

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-03-2016  

NIJWA Trucks in Borne nu ook officieel geopend

 

BORNE – Al in december werd de nieuwe vestiging van NIJWA Trucks Hengelo in gebruik genomen. De toevoeging Hengelo lijkt ingegeven door de grotere naamsbekendheid vergeleken met Borne op wiens grond aan De Vormerij het truckservicecenter van NIJWA formeel is gevestigd. De officiële opening liet echter nog op zich wachten tot vrijdag jl. en zaterdag was er een Open Dag om de nieuwe Volvo Trucks en Renault bedrijfswagens te bekijken.
Op 2,6 ha grond realiseerde NIJWA Trucks veertien werkstraten en een magazijn voor onderhoud, een showroom met verkoop van nieuwe en gebruikte trucks en kantoren voor de lease-activiteiten van trucks door NIJWA. Ruimte voor uitbreiding is er ook want het Rijssense concern nam tevens optie op nog eens 1,3 ha.
Formeel volgens Twents/provinciale  afspraken zou een dergelijke grote vestiging zijn aangewezen op het XL Businesspark Twente, maar door handig de grote verkoop in drie kavels op te splitsen om deze te verkopen aan even zoveel aparte BV’s van NIJWA, werden die afspraken omzeild.
Met de nieuwe truck-vestiging van NIJWA aan De Vormerij in Borne zijn de oudere vestigingen in Enschede, Hengelo en Oldenzaal vervallen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-03-2016  

Regionale Voorleeswedstrijd Almelo

 

ALMELO - Zaterdagavond vond in Bibliotheek Almelo de Regionale Voorleeswedstrijd voor basisschoolleerlingen plaats. De 8 voorlezers waren winnaars van voorleeswedstrijden van bibliotheken uit omliggende gemeenten en dorpen. Zij namen allemaal veel enthousiaste supporters mee.

Na een spannende wedstrijd, waar de jury een zware dobber aan had, kwamen uiteindelijk  2 winnaars als beste naar voren: Lynn Warmerdam uit Bornerbroek en Liselot Grobben uit Almelo . Zij gaan woensdag 6 april naar de provinciale Voorleeswedstrijd in ZININ in Nijverdal.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingproject voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Na voorrondes op school, in de regio en in de provincie bepaalt de landelijke jury uiteindelijk wie van de twaalf provinciale winnaars zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen mag noemen. Meer informatie is te vinden op de website www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

 
17-03-2016  

Kunstmozaïek Vervoer keert terug naar Wierden

 

WIERDEN – Het mozaëik van kunstenaar Hans Morselt dat jaren een muur sierde van het in 2008 gesloopte postkantoor in Wierden, keert terug binnen de stadsgrenzen en krijgt een plek in het in aanbouw zijnde appartementencomplex De Schakel nabij het station van Wierden.
De Almelose woningstichting St. Joseph had het destijds vakkundig laten verwijderen zodat het kunstwerk nog eens gebruikt kon worden. Het postkantoor moest destijds worden gesloopt voor een nieuwbouwproject van St. Joseph.
 

 
20-03-2016  

ROC Twente scoort goud en zilver Skills Heroes


Willem Scholten (1), Rick Rekers (1) en Rick Lammerink (2) van het ROC van Twente.
 

AMSTERDAM – Tijdens de finale van Skills Heroes in de RAI te Amsterdam voor jonge vaklieden in opleiding behaalden leerlingen van het ROC van Twente twee gouden en een zilveren medaille. Willem Scholten bleek de beste tegelzetter en Rick Rekers de beste schilder. In het vak bouwtimmeren behaalde Rick Lammerink een zilveren medaille.
Het Deltion College in Zwolle leverde vijf nationale kampioenen af. Damon Bosman bleek de beste fietstechnicus, Eva Wind de beste grafisch vormgever en Thamar Lambregtse en Laura Faas scoorden als beste team in de categorie internationaal ondernemen evenals het duo Jennifer Veldhuis en Rutger Stevens die de beste waren in de categorie internationaal ondernemen duurzame gastvrijheid. Jos Dalhuisen bleek de beste webdesigner van ons land.
EK 2016 Zweden

Skills Heroes geeft de Nederlands kampioenen een impuls in hun talentontwikkeling. Meerdere winnaars kunnen afgevaardigd worden voor een volgende uitdaging: EuroSkills 2016, het EK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 1 t/m 3 december in het Zweedse Göteborg. Zo’n 500 Europese jongeren tot 25 jaar nemen het op tegen vakgenoten uit 30 landen. Vóór 1 april wordt bekendgemaakt welke Nederlandse winnaars naar het EK gaan.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-03-2016  

Opel Kamp slaat vleugels uit naar Hengelo

 

ALMELO/HENGELO – Opel Kamp in Almelo is al bijna  60 jaar een begrip in de Twentse autowereld. Het begon in 1958 met de rijschool van Henk Kamp Sr. aan de Ootmarsumsestraat in Almelo en 10 jaar later begon Henk Jr. met de verkoop van occasions. Van 1973 tot 1983 was men dealer van Honda, een tijd waarin het bedrijf naam maakte als beste Honda dealer in Nederland en trips naar de fabriek in Japan. Toch stapte men in 1983 over naar het Europese topmerk Opel met nieuwbouw aan de Weezebeeksingel waar Opel Kamp nog steeds gevestigd is, al werd in 2003 wel uitgebreid.
Nu dan slaat men de vleugels uit naar Hengelo waar Opel Kamp tijdelijk gevestigd is aan de Höltersweg  in afwachting van nieuwbouw. Opel Kamp neemt de dealeractiviteiten van Bleeker over in de rayons Hengelo en Enschede zodat nu geheel Twente bestreken wordt. 'Als Opel dealer werd Kamp al drie jaar op rij winnaar van de Opel Klanttevredenheid Award en dat wil men naast de vestiging in Almelo ook uitstralen in Hengelo', vertelt directeur Mark Kamp. Tijdens het Paasweekend daarom een grote eierzoekactie in het centrum van Hengelo. Liefst 1000 eieren worden er verstopt en het enige wat u moet doen om kans te maken op een gratis Opel Karl is uw naam en adres op het gevonden ei schrijven en deze afgeven in de vestiging van Opel Kamp aan de Höltersweg in Hengelo. Wie weet bent u dan de gelukkige die met een nieuwe Opel Karl de showroom uitrijdt.

 
27-03-2016  

Paasvuur Harbrinkhoek

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (80 foto's)...

 
28-03-2016  

Twente steunt petitie tegen sluiting Karelskamp

 

ALMELO – Beloftes van de opeenvolgende VVD-bewindslieden op het ministerie van justitie om de Twentse penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo open te houden blijken niets waard nu de bajes opnieuw op een lijst staat om gesloten te worden. Volgens het ministerie dreigt er een overschot van 3000 cellen in 2020 maar volgens cijfers die door de personeelsleden van De Karelskamp zijn geopenbaard, lopen er in Nederland 10.000 veroordeelden vrij rond op straat. ‘Die worden om wat voor reden dan ook niet opgepakt. Vierhonderd van die 10.000 veroordeelden hebben zelfs nog een gevangenisstraf open staan van meer dan een jaar. Als ze alle veroordeelden op zouden pakken, hebben we juist een cellentekort’, aldus woordvoerder van de ondernemingsraad Peter Sjabbens.
Reden voor de werknemers van De Karelskamp om opnieuw in het geweer t komen tegen het dreigende ontslag. Sjabbens voerde in 2013 ook al actie en nodigde toenmalig staatssecretaris Fred Teeven uit  om deze eens bij te praten over de enige winstgevende bajes van Nederland. Ook de Twentse burgemeesters kwamen toen in verzet met als gevolg dat de Tweede Kamer de plannen van het duo Opstelten/Teeven bijstelde. ‘De Karelskamp en de vestiging van Rechtbank Overijssel in Almelo zijn aan elkaar verbonden’, riep voormalig minister Opstelten nadien.
Als Tweede Kamerlid had huidig minister Ard van der Steur (ook VVD) destijds soortgelijke uitspraken tijdens een werkbezoek volgens de actievoerders van De Karelskamp. ‘Dit is een mooie tent en met dit arbeidsproces mag het niet gesloten worden’, staat te lezen op de website www.steundekarelskamp.nl . Van der Steur doelde toen op de eigen werkplaats van De Karelskamp die in opdracht van bedrijven tal van producten maakt waardoor deze bajes als enige in Nederland winst maakt en heel wat geld terug stort op de rekening van het ministerie. Nu drie jaar later is het arbeidsbedrijf van De Karelskamp driemaal groter maar Van der Steur ontkent nu in de pers dat hij een dergelijke uitspraak heeft gedaan.
De actievoerders die vechten voor hun baan maar ook voor die van de ketenpartners, kunnen er met hun hoofd niet bij en zijn daarom een petitie gestart om sluiting van de enige bajes in Twente te voorkomen. Mocht De Karelskamp worden gesloten, dreigt namelijk ook de rechtbank in Almelo de dupe te worden met alle gevolgen van dien.

U kunt hier de petitie. steunen.

 
30-03-2016  

IJsfabriek in Hengelo totaal uitgebrand


Foto: G. Egbertzen
 

HENGELO – De ijsfabriek van De Dessert Meesters (v/h Van der Poel IJs en Desserts) aan de Turbinestraat in Hengelo is vannacht volledig uitgebrand. De grote uitslaande brand bedreigde twee aanpalende flatgebouwen die moesten worden ontruimd. De bewoners werden opgevangen in het nabij gelegen Gilde College.
De brandweer kon door grote inzet van materieel en manschappen voorkomen dat de brand oversloeg naar de flatgebouwen en het naastgelegen taxibedrijf Wentax. Het treinverkeer op de lijn Hengelo-Oldenzaal werd stilgelegd.
Van der Poel IJs en Desserts, leverancier aan de detailhandel, werd eind 2014 overgenomen door de Roerink Food Family en zo gered van een faillissement. Eind vorig jaar werd de ijsfabriek volledig gemoderniseerd en werd in januari weer in gebruik genomen onder de naam De Dessert Meesters om te laten blijken dat de ijsfabriek en de ijssalons van Van der Poel aparte bedrijven zijn. Tot de Roerink Food Family Group behoren ook de Zuivelhoeve , Heks'nkaas en Happy Goat.

 
30-03-2016  

Provincie gaat voor behoud De Karelskamp

Bewaarders protesteren in Tweede Kamer

Foto: P. Sjabbens
 

ALMELO – Het personeel van gevangenis De Karelskamp gaat niet bij de pakken neerzitten na de aankondiging van het ministerie van justitie dat de Twentse bajes mogelijk in 2020 alsnog gesloten wordt. In 2013 werd de voorgenomen sluiting nog voorkomen en nu gaan vandaag zo’n 20 bewaarders naar de Tweede Kamer om opnieuw hun bezwaar tegen sluiting kenbaar te maken. Het onderwerp staat niet op de agenda maar de actievoerders hopen dat de Kamer het onderwerp alsnog op de agenda wil zetten en rekenen daarbij op de fracties van het CDA, de SP en de PvdA.

< De delegatie van De Karelskamp op weg naar Den Haag waar samen met actievoerende bewaarders van andere tot sluiting bedreigde penitentiaire inrichtingen een bezwaar werd ingediend bij staatsecretaris Klaas Dijkhoff. De staatssecretaris sprak zijn waardering uit voor het zware werk van de bewaarders. Dijkhoff gaf eerlijk toe dat hij dit werk niet zou kunnen en beloofde de bewaarders dat de ambtelijke voorstellen op hun waarde zullen worden beoordeeld zowel door hem en de minister alsmede de Tweede Kamer. 


De actievoerders krijgen waarschijnlijk steun van de Provinciale Staten van Overijssel. De provinciale fracties van de SP en de PvdA hebben een motie aangekondigd waarin de sluiting van De Karelskamp volstrekt onacceptabel wordt genoemd. Met een mogelijke sluiting zijn direct 160 banen gemoeid maar de keten-gevolgen kunnen desastreus uitpakken voor de werkgelegenheid in Twente en Almelo in het bijzonder. Een zeer denkbaar gevolg is de ontmanteling van de Rechtbank Overijssel in Almelo  ten faveure van de vestiging in Zwolle, een onheil dat vorig jaar nog werd afgewend. Daar komt bij de gevolgen voor de advocatuur, de reclassering en alle andere partners van zowel De Karelskamp als de rechtbank in Almelo. De motie van de Statenfracties SP en PvdA lijkt kans te hebben op unanieme steun hoewel de VVD akelig stil blijft. In de motie worden de regeringspartijen VVD en PvdA opgeroepen om af te zien van mogelijke sluiting van De Karelskamp.

Petitie
De actievoerders van De Karelskamp hebben een website geopend tegen de afbraak in het gevangeniswezen en De Karelskamp in het bijzonder. Bij De Karelskamp wordt zeer efficiënt gewerkt en is de bijbehorende werkplaats voor gedetineerden De Fabriek zelfswinstgevend waardoor jaarlijks een flink bedrag terug gestort wordt op de rekening van het ministerie van justitie. In De Karelskamp zijn geen lege cellen. Al bijna 2000 steunbetuigengen werden via de petitie uitgebracht.

U kunt hier de petitie. steunen.

 
30-03-2016  

Werkzaamheden spoor Mariënberg - Coevorden

Snel- en stopbussen op zaterdag 2 en zondag 3 april
 

ZWOLLE - Aankomend weekend, zaterdag 2 en zondag 3 april, zijn er werkzaamheden op de Vechtdallijnen tussen Mariënberg en Coevorden. Hierdoor rijden er op dit deel van het traject geen treinen en worden snel- en stopbussen ingezet. Reizigers dienen rekening te houden met extra reistijd.

Fietsen en reizigers met een functiebeperking
Het is vanwege de inrichting van de bus niet mogelijk om een fiets mee te nemen. Reizigers die vanwege een lichamelijke beperking met een rolstoel reizen, wordt geadviseerd hun reis vooraf kenbaar te maken bij de klantenservice van Arriva via 0900-2022022 (lokaal tarief, € 0,02 p.m.). Er wordt dan voor een rolstoeltoegankelijke taxi gezorgd.
 
Op de trajecten Zwolle – Mariënberg, Almelo - Mariënberg en tussen Coevorden en Emmen rijden treinen. Alleen op het deel van het traject waar de werkzaamheden plaatsvinden, worden bussen ingezet. De vertrektijden van de bussen zijn vooraf te raadplegen via de website vechtdallijnen.nl.
 
Inchecken
Om gebruik te maken van de vervangende bussen hebben reizigers een geldig vervoerbewijs nodig. Dit kan een eenmalige chipkaart of een OV-chipkaart zijn waarmee is ingecheckt op het betreffende treinstation. De bussen vertrekken vanaf de voorpleinen van de stations.

 
31-03-2016  

Enschede stapt uit Twentse salarisadministratie

 

ENSCHEDE – De samenwerking op ambtelijk gebied heeft in Twente de laatste jaren diverse vormen aangenomen maar bij de gezamenlijke salarisadministratie van de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Losser en Oldenzaal is er nu een kink in de kabel.
Enschede stapt uit de salarisadministratie omdat de doelen niet zijn bereikt. De samenwerking zou goedkoper zijn en extra ruimte voor specialisten bieden, maar dat is dus ijdele hoop gebleken. Volgens de gemeente Enschede omdat een heldere gezamenlijke visie ontbreekt. Enschede wacht daarom niet op betere tijden en gaat de salarisadministratie nu weer in eigen hand nemen omdat de gemeente geen energie wil verspillen in een gezamenlijke poging de salarisadministratie op de rails te krijgen.

Archief
Terug naar vorige pagina