Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-02-2016  

FNV luidt alarmbel over TSN Thuiszorg

 

DEN HAAG/ALMELO – De vakcentrale FNV heeft de alarmbel geluid over de haast onhaalbare redding van TSN Thuiszorg uit Almelo. Volgens de FNV hebben de curatoren te maken met ‘stroperige ambtelijke molens’ van gemeenten die meer geld moeten uittrekken voor de thuiszorg. Daarvoor heeft staatssecretaris Van Rhijn 5 miljoen euro uitgetrokken om cliënten van TSN mogelijk bij andere aanbieders van thuiszorg onder te brengen of delen te redden. Of die 5 miljoen euro genoeg is, is ook nog de vraag. TSN is de grootste thuiszorgaanbieder van Nederland met 40.000 cliënten en 12.000 werknemers. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de ADG Groep met dochters als Asito (Almelo), AAFM Facility Management, uitzendbureau Timing en payrollbedrijf Persoonality (Almelo). Er werken meer dan 50.000 mensen voor het familiebedrijf ADG dat voortkwam uit het Almelose Asito van oprichter Van Riemsdijk en een totale jaaromzet maakt van bijna 1 miljard euro.
Voor TSN dreigt het doek te vallen nu de curatoren geen slag kunnen slaan. TSN maakte de laatste twee jaar telkens een verlies van 10 miljoen euro op de thuiszorg vanwege de ‘uitgeklede’ zuinige aanbestedingen door gemeenten. Per uur legt TSN een bedrag van 2,50 euro toe op het salaris.
Vakcentrale FNV heeft staatssecretaris Van Rhijn uitgenodigd om donderdag a.s. met ‘werkers in het veld’ in gesprek te gaan. Of hij op die uitnodiging ingaat? Wel liet hij weten vanavond nog met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) te hebben gesproken over de problemen in de thuiszorg. Het kernprobleem zit echter in de magere vergoeding van overheidswege, want de werknemers hebben in de afgelopen jaren al fors ingeleverd. Een ander probleem is het beoordelen van de nodige zorg van cliënten. Gemeenten bedienen zich van onwettige regels en worden voortdurend teruggefloten door de rechter.
Vakcentrale FNV sluit acties niet uit. Vorig jaar voerde men nog actie bij het huis van ADG-eigenaresse Van Riemsdijk. Toen gooide men 4.200 lege portemonnees bij haar in de tuin nadat een zelfde aantal werknemers van TSN te horen had gekregen dat zij flink loon moesten inleveren.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
02-02-2016  

Cazemier van Dinkelland naar Krimpenerwaard

 

DENEKAMP – Roel Cazemier, burgemeester van de gemeente Dinkelland, vertrekt per 1 april naar de gemeente Krimpenerwaard. Het bericht sloeg in als een bom, aangezien Cazemier nog maar net (oktober) herbenoemd was. Hij kwam in 2009 naar Denekamp. ‘Ik ben nu 56 jaar. Dit is het moment voor zo’n stap’, zei Cazemier over zijn benoeming in het twee keer grotere Krimpenerwaard.
Cazemier was voorheen reeds burgemeester in Ruinerwold (1991-1994), Ameland (1994-2000), Dongeradeel (2000-2008) en tot zijn benoeming in Dinkelland directeur van Omroep Fryslan.
De installatie van Cazemier in zijn nieuwe gemeente is voorzien voor maandag 4 april 2016 om 20.00 uur tijdens een bijzondere raadsvergadering in het gemeentehuis te Lekkerkerk.

< Roel Cazemier tijdens zijn beëdiging voor de tweede ambtstermijn in Dinkelland
– Twitterfoto: woordvoerder CdK

 
03-02-2016  

ZGT arts Osinga promoveert op feochromocytoom

 

ALMELO - ZGT arts assistent en onderzoeker Thamara Osinga is vandaag gepromoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen met haar proefschrift Different strategies in the biochemical diagnosis of Pheochromocytoma. Osinga heeft onderzoek gedaan naar verschillende diagnostische bepalingen bij patiënten met een feochromocytoom of paraganglioom.

Het proefschrift omvat een beschrijving over de optimalisatie van de huidige laboratoriummethoden die worden gebruikt om een diagnose te kunnen stellen voor patiënten met een feochromocytoom. Feochromocytoom zijn zeldzame neuro-endocriene tumoren die ontstaan in de bijnier. Feochromocytomen produceren catecholamines, bekent als de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en dopamine. Naast patiënten met feochromocytoom zijn ook patiënten met hoofd en hals paragangliomen onderzocht. Hoofd en hals paragangliomen bevinden zich in het hoofd-halsgebied en bestaan uit dezelfde cellen als feochromocytomen. Ook de ontwikkeling van nieuwe diagnostische laboratoriummethoden worden beschreven. Een deel van het onderzoek is uitgevoerd bij the National Institutes of Health in Bethesda, Verenigde Staten, onder begeleiding van prof. Pacak. Resultaten zijn gepubliceerd in medische tijdschriften en gepresenteerd bij verschillende bijeenkomsten van o.a. de Dutch Endocrine Meeting in Noordwijkerhout (2012, 2013, 2014), het congres van de Endocrine Society in San Diego (2015), Verenigde Staten. Het onderzoek vond plaats onder supervisie van prof. T.P. Links, internist-endocrinoloog en prof I.P Kema, klinisch chemicus. Promotoren waren dr. A.N.A. van der Horst-Schrivers en dr. M.N. Kerstens.

Over Thamara Osinga
Thamara Elina Osinga (27 januari 1987, Groningen) startte in 2005 de studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens de bachelor fase van haar studie werd zij nieuwsgierig naar onderzoek. In juni 2012 behaalde zij haar artsenexamen. Dit leidde tot de honorering van een MD/PhD traject bij de afdeling endocrinologie en klinische chemie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Tijdens haar promotie traject had zij de mogelijkheid zes maanden onderzoek te doen aan de National Institutes of Health in Bethesda, Verenigde Staten. Per 1 oktober 2015 is Osinga begonnen met de opleiding tot internist in ZGT ze is lid van het bestuur van de Jonge Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (JNVE).

 
06-02-2016  

Drie gewonden bij Carnavalsoptocht Tubbergen

 

TUBBERGEN – Bij de 14e verlichte carnavalsoptocht in Tubbergen zijn vrijdagavond drie gewonden gevallen. Oorzaak een afbrekend deel van de praalwagen van carnavalsvereniging  DKW uit Vasse. De gewonde toeschouwers werden afgevoerd naar het ziekenhuis in Almelo.  Twee van hen, een 11-jarig meisje en een 54-jarige vrouw, beiden uit Tubbergen, zijn inmiddels weer thuis. Met het derde slachtoffer is het wat erger gesteld. Een 54-jarige inwoonster van Harbrinkhoek werd ’s nachts nog overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Utrecht waar zij verder moet worden behandeld.
De carnavalsoptocht in Tubbergen werd tijdelijk onderbroken tot de slachtoffers naar het ziekenhuis waren vervoerd. De ‘praalwagen’ van DKW uit Vasse werd afgevoerd voor onderzoek.
ook het openbaar ministerie onderzoekt de oorzaak van het ongeval en nam zaterdagmorgen kennis van de constructie van de praalwagen. De politie is tevens op zoek naar getuigen van het ongeval.
Carnavalsvereniging DKW was hevig ontdaan door het ongeval en overwoog zelfs niet deel te namen aan de tocht zaterdagmiddag in Vasse. Na overleg met familie van de slachtoffers en met burgemeester Mervyn Stegers van de gemeente Tubbergen, werd alsnog besloten in de eigen optocht een reservepraalwagen mee te laten rijden, zij het dat de ‘lol’ er goed af was.
In Tubbergen, waar de tocht vrijdagavond werd hervat, kwam de jury wel tot een oordeel over de deelnemende groepen. Klik hier…

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (90 foto's)...

 
07-02-2016  

Twents boerenerfgoed digitaal in beeld

 

TWENTE – De boerderijenstichting Twentse Erven heeft een website ontwikkeld waarop men digitaal een bezoek kan brengen aan de nog bestaande historische en karakteristieke boerderijen in Twente. Het boerenerfgoed wordt beschreven en er zijn ook veel foto’s geplaatst.
Met de website wil de boerderijenstichting Twentse Erven ook de eigenaren met elkaar in contact brengen zodat men kennis en kunde kan uitwisselen over onderhoud en restauratie van het erfgoed.
In de loop van het jaar wordt de digitale Ervenkaart uitgebreid met beschrijvingen en foto’s van buurtschappen en kernen in Twente. Het donateurschap van de stichting Twentse Erven kost 25 euro per jaar.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-02-2016  

Houdt Almelo de voeten droog?


Overstroming Almelo in Grotestraat Zuid 1947
 

ALMELO – Houdt Almelo de voeten droog, dat is de vraag na 12 dagen neerslag? Almelo is het laagst gelegen punt in Twente waar in vroegere jaren het water in natte periodes zelfs tot in de binnenstad tot overstromingen leidde. Het Banisgemaal, van Loolee naar het kanaal Almelo-Nordhorn, was destijds een eerste maatregel om die overstromingen te voorkomen. De latere aanleg van het lateraal kanaal rond Almelo Noord zorgde voor meer afvoer en recent werd ook de realisatie van de ‘Natte Doorbraak’ aan de Zuidzijde van de stad een belangrijke afvoer van hemelwater. Toch begint het kritisch te worden in en rond de stad. De bodem is zo verzadigd dat diverse wijken al last hebben van volgelopen kruipruimtes onder het huis en ook staan er al meerdere tuinen blank, net zoals diverse weilanden rond de stad. Heel wat overtollig hemelwater wordt al afgevoerd, maar of dat de komende dagen genoeg zal blijken te zijn?

Elders in Twente is de Dinkel bij Losser al buiten haar oevers getreden ten koste van veel agrarisch land. Op zich lijkt de Dinkel een rustiek kabbelend riviertje met veel natuur maar als het overtollige water uit Duitsland na Gronau de grens overstroomt, wordt de Dinkel een brede rivier die veel land overstroomt voordat het in de Vecht uitmondt. Ook die rivier kan het water nog nauwelijks aan en ook de Vecht is op sommige plekken al buiten haar oevers getreden. Dankzij alle maatregelen in het verleden leidt dat meestal niet tot extreme schades maar kan de overlast wel grotere vormen aannemen.

Dennis te D. maakte met zijn ‘drone’ bij Losser fraaie luchtopnamen van de buiten haar oevers getreden Dinkel.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-02-2016  

Bouwstart zorgappartementen op Erve Mensman

 

GEESTEREN – TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) begint deze week met de bouw van 48 zorgappartementen op Erve Mensman in Geesteren. Er verrijzen 16 appartementen voor ouderen die lichamelijke (somatische) zorg nodig hebben en 32 appartementen voor senioren met klachten van psychogeriatrische aard. Officieel is nu ook de naam Erve Mensman, de volksnaam van paardenhandelaar Maathuis, vastgelegd om de appartementen te kunnen nummeren.
De Twentse zorginstelling TMZ is opdrachtgever en exploitant van de vestiging Erve Mensman en heeft onlangs de bevolking ijn Geesteren bijgepraat over de lokale vestiging. Via de website van TMZ is meer informatie beschikbaar over de appartementen die medio 2017 in gebruik moeten worden genomen. Het complex ligt pal aan het terrein waar het jaarlijkse CSI Twente wordt georganiseerd.

 
17-02-2016  

Vragen Twentse gemeenten aan curator TSN

 

ALMELO - De veertien Twentse gemeenten hebben nog enkele aanvullende vragen aan de bewindvoerder van  TSN over het overnamebod van Stichting Familiehulp/Buurtzorg. De komende dagen nemen zij de tijd om hierop antwoord te krijgen en aan de hand daarvan een definitief standpunt te bepalen. Dit is de uitkomst van een overleg tussen wethouders WMO van de gemeenten, vanochtend in het stadhuis van Almelo.
 
De gemeenten willen onder aanvoering van de Almelose wethouder Anja Timmer graag snel duidelijkheid voor zowel medewerkers als cliënten van TSN, maar hechten er ook aan dat het besluit zorgvuldig wordt genomen. Alle gemeenten hebben lokaal eigen contracten met aanbieders van thuiszorg, wel streven zij naar afstemming over dit onderwerp. De bewindvoerder heeft de  gemeenten verzocht uiterlijk 24 februari kenbaar te maken of zij ingaan op het aanbod maar dan moeten voordien wel de vragen van de gemeenten beantwoord zijn.

 
19-02-2016  

Breuk in samenwerking TV Oost en De Persdienst

 

HENGELO – De nieuwsgaring van RTV Oost was in de afgelopen jaren voor een belangrijk deel aangewezen op de krantenredacties van TC Tubantia en De Stentor maar er is een kink in de kabel. Al sinds januari kwam de wekelijkse promotiepagina van RTV Oost niet meer uit in de weekbladen van De Persdienst, de nieuwe Belgische eigenaar van het vroegere Wegener Courantenconcern.
Vandaag berichtte RTV Oost dat de promotiepagina’s van RTV Oost vanaf 1 maart gaan verschijnen in weekbladen van meerdere andere uitgevers. Daarvoor werden overeenkomst gesloten met ‘de betere Overijsselse huis-aan-huis-bladen’ zoals RTV Oost dat in haar persbericht omschrijft.
Of RTV Oost daarbij ook de kwaliteit van de bezorging in ogenschouw heeft genomen, kan worden betwijfeld. In Almelo heeft een groot deel van de bevolking nog nooit de weekkrant ‘Hart van Almelo’ op de mat gehad.

 
19-02-2016  

Coes Metaal wil toch uitbreiden in Vriezenveen


De Daarlerveenseweg is wel erg smal voor transporten van Coes Metaalbescherming.
 

VRIEZENVEEN – Coes Metaalbescherming B.V. in Vriezenveen wil uitbreiden. Daarvoor heeft het een aanvraag ingediend bij de gemeente Twenterand. Het bedrijf zit ingeklemd tussen het kanaal Almelo-De Haandrik en de spoorlijn Almelo-Mariënberg. De ligging aan het kanaal is voor Coes Metaalbescherming echter van groot belang vanwege de aan- en afvoer van grote constructies, zoals o.a. brugdekken die moeilijk over de weg te verplaatsen zijn.
Een paar jaar geleden bleek dit bij het transport van nieuwe fietsbruggen voor het lateraal kanaal in Almelo. Het grote transport over de Daarlerveenseweg leidde tot onmin met een omwonende.
Coes Metaalbescherming zoek t de expansie echter in aanpalende grond buiten de bebouwde kom. De vraag is of dat ook past binnen de Overijsselse visie dat ‘ruimtevreters’ in Twente bij bedrijfsvergrotingen dienen te verkassen naar het XL Businesspark Twente bij Bornerbroek. Buiting Constructie, bouwer van bruggen en grote overspanningen, vestigde zich jaren geleden op het XL Businesspark vanwege de goede bereikbaarheid via A35/A1 en de inmiddels aangelegde laad & loskade aan het Twentekanaal. Ook Container Terminal Twente (CTT) en olieproducent Eurol willen zich daar vestigen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-02-2016  

Bedienen bruggen en sluizen Twente op afstand


De voortgang van de Laad & Loskade voor CTT is nog schimmig
 

TWENTE - Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur heeft donderdag met gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel een overeenkomst ondertekend om bruggen en sluizen in de Twentekanalen vanaf 2018 op afstand bedienbaar te maken. De ondertekening vond plaats bij Combi Terminal Twente (CTT) in Hengelo waar zij in gesprek ging met ondernemers in de transportsector. Het transport over water neemt een steeds grotere vlucht. Eerder al werd overeengekomen de capaciteit van de Twentekanalen te vergroten door verdieping en verbreding. Daarvoor werd in 2013 al 150 miljoen euro toegezegd.
De minister wilde van de ondernemers ook horen tegen welke problemen zij aanliepen. Daarvoor was zij bij CTT dicht aan de bron. CTT wordt door bezwaren belemmerd bij de voortgang van de aanleg van een terminal bij het XL Businesspark Twente te Almelo. Rijk en provincie leggen daar wel een zwaaikom aan voor grotere schepen maar CTT mag er haar kraan niet opbouwen. Deze ligt al een jaar op de kade en dat kost CTT elke maand 10.000 euro. CTT-directeur Gerco Linthorst vindt in deze dat hij door de directie van het XL Businesspark op het verkeerde been is gezet. Hij vreest dan ook een vertraging van nog een jaar indien het bezwaar van enkele omwonenden door de Raad van State behandeld moet worden. Linthorst maakt zich grote zorgen om de negativiteit die rond de voortgang van het XL Businesspark heerst. Naast de belemmering voor het in bedrijf nemen van de combi terminal op het XL Businesspark, noemde Linthorst in deze ook de vertraagde bouw van olieproducent Eurol. Door de bezwaren van enkelen komt wellicht hiervoor de door het ministerie toegezegde subsidies, de zogeheten Quick Wins, in gevaar. Linthorst stelde in Tc Tubantia dat hij door de directie van het XL Businesspark op het verkeerde been is gezet en acht het indienen van een schadeclaim goed mogelijk. Het XL Businesspark is de Twentse locatie voor ‘ruimtevreters’ met als aandeelhouders de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en de provincie Overijssel. De laatste overweegt een meerderheidsaandeel te nemen van 54 procent om de verliezen voor de gemeenten te beperken en om zelf de regie van de ontwikkeling in handen te nemen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-02-2016  

Provincie wil problemen XL Businesspark oplossen

 

ALMELO – ‘De provincie wil in vijf jaar alle problemen rond de exploitatie van het XL Businesspark Twente bij Bornerbroek oplossen’, dat zegt de Almelose wethouder Javier Cornelissen in De Roskam. Volgens Cornelissen is de voortgang van het XL Businesspark binnen die periode obstakelvrij van van belemmerende procedures die door ‘noabers’ is aangespannen tegen de al aangelegde Laad & Loskade en de komst van olieproducent Eurol. De provincie wil de ‘dwarsliggers’ op zo kort mogelijke termijn uitkopen. Ook wil het de uitgifteprijs per m2 terug brengen naar 85 euro om de komst van andere bedrijven aan te jagen. Het beleid past in de strategie van de provincie om naast de economische speerpunten Technology Base Twente (Luchthavengebied), Kennispark/UT in Enschede en Innovatiecampus/Thales in Hengelo het XL Businesspark in de gemeente Almelo te blijven zien als Twentse locatie voor ‘ruimtevreters’.
Daarvoor heeft de provincie wel de voorwaarde dat de provincie een meerderheidsaandeel verwerft van 54 procent. Nu heeft de provincie een aandeel van 23 procent net zoals de gemeenten Almelo, Enschede en Hengelo. De gemeente Borne bezit 8 procent.  
Volgens de Almelose wethouder Cornelissen is het denkbaar dat het binnen de gemeentegrenzen liggende XL Businesspark na die periode van 5 jaar vervalt aan de gemeente Almelo.

 
26-02-2016  

Zwolle negeert Drank en Horecawet


lounche-hoekje in de kledingshop
 

ZWOLLE – In Zwolle negeert het college van B&W volkomen de status van de Drank & Horecawet. De gemeente gaat het schenken van alcohol in winkels toestaan net zoals een groep van 39 andere gemeenten in Nederland.
Zwolle wil net zoals de andere proefgemeenten meer mixformen in de retail en dat is vreemd. De horeca bijvoorbeeld mag expliciet geen detailhandelsartikelen verkopen vanwege mogelijke beïnvloeding van het schenken en tappen van alcohol op het koopgedrag dat daardoor lichtzinnig zou kunnen worden. Het verbod is al oud maar werd altijd scherp gehandhaafd. De slijtersvergunning is er een direct gevolg van.
De proef gaat in tegen de mening van staatssecretaris Martin van Rijn die nu overweegt om maatregelen te nemen. Volgens Van Rijn past de verbreding van het schenken van een alcoholische versnapering niet in het Rijksbeleid dat juist de consumptie van alcohol wil beperken net zoals dat eveneens geldt ten aanzien van het anti-rookbeleid.
In Zwolle wil men het aantal mix-functies in de stad beperken tot 25 maar of dat juridisch stand houdt kan worden betwijfeld. Waarom de ene ondernemer wel en de andere niet? De ChristenUnie in Zwolle wil in ieder geval dat de leeftijd voor alcoholische versnaperingen tijdens de proef wordt gehandhaafd op 18 jaar. Een ‘mission impossible’ zoals eerder al bleek uit onderzoek naar verkoop van alcohol bij supermarkten.

Archief
Terug naar vorige pagina