Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-07-2011  

Kritiek op inzet interventieteams neemt toe

 

ALMELO – De inzet van interventieteams in Almelo Zuid is al vaker onderwerp geweest op deze website. Nu is Almelo niet uniek, want ook Rotterdam maakt al een aantal jaren gebruik van interventieteams waarbij van alles wordt besproken zo blijkt uit een artikel in Binnenlands Bestuur waarin de Rotterdamse Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld zich uitermate kritisch uitlaat. Een citaat: ‘Als je zo’n team in je woning laat, kan werkelijk álles aan de orde komen. Of je last hebt van kakkerlakken, ruzie met de buren, dat je scholing nodig hebt, een stage, of een taalcursus. Ze kunnen vragen of er sprake is van huiselijk geweld, of je zwanger bent of geluidsoverlast hebt van de buren. Of ze kijken of je badkamerlampje wel veilig is opgehangen. Dat begrijpen de bewoners dus niet, en zeker niet als je niet weet dat je zo’n interventieteam de toegang ook kan weigeren. En dat wordt hen ook nooit expliciet verteld’.
Zwaneveld is dus uitermate kritisch over het zogenaamde ‘meervoudige meekijken’ en zegt daar o.a. over; ‘Als een bewoner gaandeweg het bezoek zegt: het gaat jullie helemaal niks aan of ik kakkerlakken heb of dat ik zwanger ben, dan moet zo’n team daarover ophouden en de woning verlaten. Dat is dan de enige oplossing. De gemeente is het daar niet mee eens, ze zegt dat ze in zo’n geval niet kan “wegkijken van misstanden”. Dat begrijp ik. Als je een kind met blauwe plekken aantreft op de bank, dan wil je iets met dat signaal doen. Maar een bewoner moet dan wel weten dat het is gesignaleerd en dat de gemeente er mee aan de slag gaat. Wees er transparant over wat je als interventieteam precies doet’.
De kritiek van de Rotterdamse Ombudsman geeft dus precies aan wat er schort aan de inzet van interventieteams, temeer daar deze in Almelo bestaan uit opsporingsambtenaren van de sociale recherche, uitkeringsinstantie UWV en politie. Via roddel en achterklap probeert men dus ook gegevens over de buren te achterhalen en dat werkt dus averechts op de doelstelling de saamhorigheid in de buurt te vergroten.

Op Almelo Centraal eveneens een kritisch verhaal van ene Eugenie. Ook zij laat zich kritisch uit over de inzet van interventieteams in Almelo Zuid. Zij richt zich vooral op gebrek aan openheid van de zijde van wethouder Kuik-Verweg en tevens over de gedateerde gegevens uit 2008 die aan de inzet van interventieteams ten grondslag ligt. Bovendien stelt zij dat er andere wijken in Almelo zijn waar achterstanden groter zijn en stelt eveneens dat het ministerie van VROM helemaal niet kan weten dat 70 procent van de bewoners van Almelo Zuid extra aandacht nodig heeft.

Kritiek op de inzet van interventieteams is er eveneens van emeritus hoogleraar Jacquelien de Savornin Lohman aan de Universiteit van Amsterdam en oud- lid van de Eerste Kamer voor D66. Van 1996 tot 2001 was zij eveneens lid van de Raad voor Sociale Ontwikkeling. Zij zegt in een nota: Interventieteams werken op het snijvlak van rechtstaat en maatschappelijke urgentie.

De Kliënten Raad Almelo - onderdeel van Almelo Sociaal - heeft eveneens de nodige vraagtekens gezet en heeft een Meldpunt ingesteld voor bewoners uit Almelo Zuid om hun ervaringen met interventieteams te melden. Doel is om de gemeenteraad en de wethouder in te laten zien dat het ook anders kan. In Rotterdam is dat al gestaafd door de eigen Ombudsman.

Archief
Terug naar vorige pagina