Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-04-2011  

Eerste test – omgeving Indiëterrein ongevaarlijk

 

ALMELO – Ter Steege Vastgoed uit Rijssen heeft vanavond de eerste testresultaten bekend gemaakt betreffende het asbestonderzoek op het Indiëterrein. In eerste instantie is bewust prioriteit gegeven aan de situatie buiten het terrein om omwonenden snel zekerheid te geven, verklaren Ter Steege en slopersbedrijf RGS gezamenlijk. Duidelijk is nu dat de situatie voor de omwonenden en de nabij gelegen scholen ongevaarlijk is en is geweest. Met meerdere kleefmonsters is aangetoond dat er geen enkele asbestvezel buiten het werkterrein zijn aangetroffen. Dit is voor ons op dit moment de belangrijkste conclusie, aldus Erwin Tijhof van Ter Steege Vastgoed.

Een tweede belangrijke conclusie is dat uit de bemonstering van 20.000 m3 reeds vrijgekomen puingranulaat aantoonbaar is gebleken dat deze asbestvrij is. Het puingranulaat wordt in verband met kwaliteitseisen periodiek bemonsterd door een onafhankelijke en gecertificeerde instantie (ingenieursbedrijf Mol uit Wateringen). Uit gegevens blijkt dat elke 5.000 ton is gecontroleerd en dat geen elke keer asbest vrij was.

Deze eerste uitkomsten bevestigen dat de tendentieuze berichtgeving van de vereniging Stedelijk Leefmilieu voor onnodige opschudding heeft gezorgd in Almelo. Op het terrein zijn woensdag 13 april jl. direct door sloopbedrijf RGS maatregelen genomen. Het aanwezige puin en puingranulaat is volledig afgedekt en het sloopterrein wordt continu nat gehouden om eventuele verdere verspreiding te voorkomen. De arbeidsinspectie heeft de maatregelen eerder deze week goedgekeurd.

Het uitvoerige onderzoek wordt, mede in verband met het paasweekend, volgende week afgerond. De volledige resultaten worden dan overhandigd aan de gemeente Almelo en de arbeidsinspectie. Ter Steege Vastgoed en RGS zien de uitkomsten met vertrouwen tegemoet. Beiden benadrukken nogmaals dat de slooplocatie als niet asbestverdacht was aangemerkt.

Directe aanleiding voor het onderzoek waren de geuite beweringen van milieuadviseur Marcel Middelkamp uit Almelo die zichzelf toegang verschafte tot het terrein en zelf monsters nam. Zijn uitlatingen leidde tot grote commotie bij de directies van de basisscholen aan De Bosrand, vooral nadat de Arbeidsinspectie daarop de werkzaamheden stopzette.

Lees ook het AW.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina