Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
27-01-2011  

Rumoer over recht op huurwoning


De heren Nijhuis en Baas over 'scheefwonen' in sociale huurwoningen
 

ALMELO – Het wordt er voor de middeninkomer niet gemakkelijker op een sociale woning te huren of te kopen, gelet op de Europese regel dat de bovengrens qua inkomen voor een sociale huurwoning 33.000 euro per jaar bedraagt.
Een koopwoning is in dat geval ook vaak niet mogelijk. Bovendien worden zittende huurders in een sociale huurwoning met een hoger inkomen in de toekomst getroffen door extra huurverhogingen.
De grondslag van de Europese maatregel is dat hogere inkomensgroepen niet mogen meeprofiteren van de goedkopere gesubsidieerde sociale huurwoningen. De regel is per 1 januari jl. ingegaan. Minister Donner is bovendien bezig om de extra huurverhoging wettelijk mogelijk te maken. De lokale politici en Herman Baas (Stichting Huurdersbelangen Beter Wonen) en Piet Nijhuis (oud-vz Huurders Advies Raad St. Joseph) gingen daarover in debat. Veel politici zagen niet veel in de opgelegde regel en zochten het in verkoop van de gehuurde woning en meer nieuwbouw van starterswoningen.
Ook werd nog even gediscussieerd over de duurte van het 'sobere' stadhuis dat men voornemens is te bouwen op de plek van het gesneuvelde Fortezza dat altijd nog een investering van bijna 60 miljoen kost. De kale bouwkosten bedragen volgens wethouder Andela 25 miljoen euro e de rest zit in bijkomende kosten als grondkosten 12.000.000 euro, verhuizing, inrichting et cetera. 
De column werd uitgesproken door Rembrandt de Vries, oud gemeenteambtenaar en PvdA'er die tot de 'zilveren generatie' behoort maar 'goud' wil via de nieuwe seniorenpartij 50+ van Jan Nagel. Ook sprak hij over de lobbyisten in de Eerste Kamer en de komende verkiezing op 2 maart a.s.
De muziekale omlijsting was in handen van het echtpaar Willem Habers en Esther Hagenaars, beide werkzaam in het onderwijs.  

Luister hier
naar de discussie op Radio Almelo.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina