Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
14-01-2011  

Almelose wint Overijssels scholierendebat

 

ZWOLLE – De Almelose Marieke Kral is winnaar geworden van de eerste Overijssel Debat Award voor scholieren. De 17-jarige scholiere van het Pius X College ontving de prijs uit handen van commissaris van de Koningin, Ank Bijleveld. De jury typeerde haar debatstijl als ‘overtuigend, helder en gedegen’.
In totaal deden er 14 scholen mee aan de Overijssel Debat Award. Via twee voorrondes waren uit een groep van 115 leerlingen de 26 beste ‘debaters’ geselecteerd voor de grote finale in het provinciehuis. De organisatie was in handen van de provincie Overijssel, in samenwerking met het Pius X College en de Jongerenraad Overijssel.

Finale
Uiteindelijk wees de jury Tim Borger van het Carmel College Salland uit Raalte en Marieke Kral van het Pius X College uit Almelo aan als finalisten. Telleman: “Tim sprong er uit door zijn manier van argumenteren en zijn verassende gezichtpunten. Marieke wist haar inbreng heel goed en gedegen op te bouwen, op een rustige manier.” Uiteindelijk vond de jury dat Marieke in het finaledebat het meest overtuigend overkwam. Bovendien waardeerden ze manier waarop ze haar argumenten wist neer te zetten en het persoonlijke tintje wat ze er aan wist te geven. Marieke reageerde enigszins beduusd na de bekendmaking van de jury. “Ik had het niet verwacht, want ik had niet direct het idee dat het zo goed ging. Ik vond het een erg leuke middag en ik wil hier zeker mee doorgaan. Het maakt me een stuk mondiger.”

Jury
De jury werd gevormd door Statenlid Jan Telleman (vice-voorzitter Provinciale Staten), Gert-Jan van de Veen (lid Jongerenraad Overijssel) en Karsten de Vreugd (debattrainer). Aan hun was de taak om de twee finalisten aan te wijzen, na afloop van drie debatrondes van tien minuten. De voorzitter van de jury, Jan Telleman, noemde het niveau hoog. “Ik heb met bewondering zitten kijken en luisteren. Deze jongeren waren in staat om hun standpunten helder neer te zetten in een korte tijd. Dat maakte het erg lastig om de finalekandidaten te selecteren.”

 

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina