Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
13-01-2011  

VVD/D66: 'Gok er maar op los in deze wereldstad'

 

ALMELO – De liberalen in het Almelose ‘parlement’ predikten donderdagavond in het radioprogramma Rumoer van de Twentsche Courant Tubantia en de bibliotheek Almelo de vrijheid, want VVD-fractievoorzitter en onderwijsman Herman Nijhuis heeft geen enkele moeite met een gokhal op het Amaliaplein. “In een complete stad hoort een amusementshal thuis”, aldus de liberaal. Gina Rozema (D66) had er ook geen probleem mee, want bij haar in de buurtwinkel worden ook krasloten bij de vleet verkocht.

Al tientallen jaren houdt de politiek de vestiging van een gokhal tegen omdat het niets goeds zou brengen maar alleen ellende voor diegenen die zich niet kunnen beheersen. In partnerstad Iserlohn had men al eens van de ellende vernomen die daar de gokhallen met zich meebrengen en voor jaren geleden werd ook al eens een reisje georganiseerd door ondernemer Schepers die een speelhal wilde beginnen en daarvoor diverse raadsleden op sleeptouw nam. Het kwam er niet van. Het CDA was en is mordicus tegen en had er in het verleden zelfs een coalitiebreuk voor over toen de geluiden in de raad wat al te toegevig werden.

Nu sprak fractievoorzitter Irene ten Seldam een onverbiddelijk nee en werd daarbij gesteund door fractiegenoot Jan Brand. De raadsleden van andere partijen waren voorzichtiger en reageerden genuanceerder hoewel enkele niet een direct nee lieten horen nadat woordvoerder Willy Bijen namens Voskamp Vastgoed liet weten dat het niet om een gokhal gaat maar om een amusementshal met speelautomaten.
Voskamp Vastgoed, die zijn pand heeft verhuurd aan Grolsch, vreest leegstand omdat de brouwer van het edele gerstenat geen pachter kan vinden na de zelfmoord van de Groningse horecatycoon Kooistra. Voskamp Vastgoed kreeg bij de bouw van het futuristische pand al acht euroton van de gemeente om de bouw mogelijk te maken. Als dekking stond toen eveneens een casinoachtige lokaliteit in het concept en dat werd toen uit het plan geschreven. Voskamp kreeg bovendien het pand Kerkstraat 10 om niet, zodat ruim een miljoen euro compensatie werd gegeven voor de bouw.
Nu komt het plan voor een 'amusementshal' plotsklaps weer bovendrijven.
In een bestemmingsplan van 1943 kun je echter niet de vestiging tot alleen dat pand beperken, en er liggen honderden aanvragen in de gemeentelijke archieven die alle in kennis gesteld moeten worden indien de gemeente de ban opheft. Over een jaar is er dan geen leegstand meer in de binnenstad. Las Vegas aan de Aa?

< fotoreportage - Jan Bril

Uitzending gemist? klik hier

Fotoreportage (5 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina