Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-07-2008  

EK Stadsomroepen Zegt het voort….

 

Het gaat hier om het Europees Kampioenschap Omroepen 2008. The Ancient and Honourable Guild of Town Criers heeft het Europees Kampioenschap gegund aan de organisatie in de gemeenten Almelo en Hellendoorn.
Om deze reden is de stichting Gilde der Stadsomroepers opgericht die de organisatie van dit EK voor haar rekening neemt.

Het Europees Kampioenschap Omroepen 2008 vindt plaats op 1 en 2 augustus.
Op vrijdag 1 augustus m.n. in Almelo op het terrein van de Almelose Havendagen (Haven Noordzijde) en op zaterdag 2 augustus ’s morgens in Almelo op het Waagplein en ’s middags in het centrum van Nijverdal.

Wetenswaardigheden
Er hebben zich ongeveer 60 omroepers voor dit kampioenschap aangemeld uit zeven verschillende Europese landen, t.w. België, Engeland, Wales, Schotland, Duitsland, Finland en Nederland.
Van een aantal steden zal de burgemeester met de stadsomroeper meereizen om hun stad hier in Almelo en Nijverdal te promoten. Het is voor hen een vorm van City management.
Daarnaast zijn er omroepers uit Australië en de Verenigde Staten, die een zgn. “Benchmark Cry” zullen doen; d.i. een voorbeeldroep. De man uit de VS heet John Karsten en woont in Holland Michigan. Hij is geboren in Oldenzaal en hij is voorzitter van het Amerikaanse gilde van stadsomroepers.
Tenslotte is er nog een omroeper uit Bermuda, die als omroeper verbonden is aan een plaats in Engeland.

Huidige Europees Kampioen.
De stadsomroeper van het Belgische Ninove, Hans van Laethem zal zijn vorig jaar verworven titel gaan verdedigen. Als huidige kampioen van Europa zal hij het ondermeer moeten opnemen tegen de kampioenen van Engeland en van België.

Jurering
De jurering van de optredens van de stadsomroepers richt zich op vijf aspecten:
• de beste omroeper
• de best geklede omroeper
• het best geklede omroeperspaar
• de beste escort (begeleider)
• de beste ambassadeur
In alle categorieën worden Europese titels toegekend.
Vanuit het Europese gilde voor omroepers zal de Secretaris Generaal, dhr. Gilbert Demaringo gedurende het hele Kampioenschap aanwezig zijn om de organisatie te begeleiden.

Archief
Terug naar vorige pagina