Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-12-2010  

Almelo loopt groter risico bij Van der Looy-deal

 

Het college van B&W stelde de gemeenteraad tegelijkertijd voor op de Fortezza-bouwplek aan de Haven NZ een nieuw ‘sober’ stadhuis te bouwen. Dit omdat de 71 miljoen vergende nieuwbouw op de hoek Wierdensestraat/Marktplein werd afgeblazen.
Volgens het raadslid Stork van ALA/AOV heeft het college de gemeenteraad niet alle details verstrekt die in de terugkoopregeling met Van der Looy zijn overeengekomen. Dat blijkt uit een brief die Van der Looy eind oktober stuurde. In de brief staat namelijk dat de gemeente ook het risico op zich neemt van een lopende procedure betreffende een BTW-vordering van de fiscus op Van der Looy. In de brief wordt gemeld dat het de aankoop Beukenhorst betreft. Een uitleg daarover wordt niet vermeld, maar de claim van de fiscus zou ongeveer een kwart miljoen euro bedragen.

Verder staat in de brief dat de gemeente zich moet inspannen om de beslagleggingprocedure op de bouwgrond van Fortezza door het bouwbedrijf Van Wijnen uit Eibergen stop te zetten.
Van Wijnen was de beoogde aannemer voor Fortezza en heeft kennelijk al de nodige kosten gemaakt voor de bouw en liet mogelijk andere opdrachten schieten. Van der Looy trok op het allerlaatste moment de stekker uit het project ondanks de miljoenensubsidie die door de rijksoverheid en de provincie Overijssel toezegden. Waarna de gemeente besloot de grond over te nemen en er een stadhuis te bouwen.
Feitelijk koopt de gemeente Almelo de door van der Looy onbetaalde grond terug en moet de gemeente alle risico’s van Van der Looy overnemen tegen finale kwijting. Ook mag Van der Looy, zoals eerder reeds werd gemeld, elders in het centrum 77 appartementen bouwen die al waren verkocht in het project Fortezza.

Stork zegt verbijsterd te zijn door de inhoud van de brief. “Onbegrijpelijk dat dit niet aan de gemeenteraad is gemeld toen dit aan de orde was. De brief was binnen voor de begrotingsbehandeling maar het college van B&W heeft dat niet gemeld. Sterker het lijkt er op dat dit bewust is verzwegen. Als dit op dat moment op tafel gekomen was, had de gemeenteraad nooit ingestemd met de terugkoopregeling. De gemeente loopt nu risico’s die miljoenen kunnen gaan kosten,” aldus de raadsnestor.

bron: Twents Opinieweekblad De Roskam - 03-12-2010.
update: 06-12-2010 // Lees ook TC Tubantia

Archief
Terug naar vorige pagina