Actueel uit Stad & Ambt


Heracles neemt nieuw kunstgrassysteem in gebruik


Sinds 2003 is TenCate hoofdsponsor van Heracles Almelo. Deze Betaald Voetbal Organisatie werd in dat jaar door de UEFA aangewezen als pilot om wedstrijden op kunstgras te gaan spelen. In de twee jaren daarna deden alle betrokken partijen veel ervaring op met kunstgras voor profvoetbal. Met name de samenwerking tussen de voetbalbonden UEFA, FIFA en KNVB werd steeds hechter.


Alle ervaringen van de spelers en technische staf – van trainers tot onderhoudsmensen – zijn nauwkeurig gevolgd, geregistreerd en geanalyseerd. Het research & development team van TenCate en de toenmalige projectpartners verwerkten die kennis tot het kunstgrasveld dat in 2005 nieuw werd aangelegd in het Polman Stadion.




Foto's:Martin Snuverink, Joost Baars fotografie en Alex Kamp


Het nieuwe kunstgrassysteem van Heracles Almelo in het Polman Stadion is de jongste (r)evolutie in kunstgrassystemen voor voetbal. Een evolutie vanwege de bijzondere kenmerken en het samenstel van alle componenten van het kunstgrassysteem. Een revolutie vanwege de unieke meetbaarheid met behulp van sensoren. Heracles Almelo beschikt nu over het eerste ‘slimme kunstgrassysteem´ ter wereld. Het veld voldoet aan de hoogste normen van de FIFA en UEFA, wat noodzakelijk is voor voetbal op topniveau.


Evolutie in kunstgrassystemen
Dankzij de systeemaanpak van hoofdsponsor TenCate en haar designpartners Edel Grass, Sekisui Alveo en Oranjewoud, is een uitgebalanceerd systeem van componenten bereikt. Op vele gebieden hebben in de afgelopen tijd ontwikkelingen plaatsgevonden die in het nieuwe kunstgrassysteem zijn verwerkt. Onder andere op het gebied van de shockpad, de vezelsamenstelling, het instrooisel en de wijze van tuften van de toplaag. De realisatie van het kunstgrassysteem is gezamenlijk verzorgd door Edel Grass en Oranjewoud in samenwerking met TenCate en de normeringsinstituten



De opbouw van het systeem en de onderlinge verwevenheid van de componenten bepalen de unieke speeleigenschappen van het kunstgrasveld. Dat geeft de spelers en technische staf van Heracles Almelo – én haar tegenstanders – de zekerheid die zij zoeken om het voetbalspel op topniveau te kunnen uitoefenen. De speeleigenschappen van het veld zijn in nauwe samenwerking met de technische staf en spelers van Heracles Almelo tot stand gekomen.




De sensoren in dit Grass Sensor System meten diverse activiteiten op het voetbalveld. Zo wordt bijvoorbeeld het aantal speeluren gemeten op verschillende plekken van het kunstgrasveld. Daarnaast worden ook de frequentie en de intensiteit van het onderhoud geregistreerd. Naast het monitoren van het kunstgrasveld met spelers erop, wordt nu ook de fysieke gesteldheid van het veld in de gaten gehouden. Op grond van de meetgegevens en analyses hiervan, wordt geregeld advies uitgebracht aan de sporttechnische staf van Heracles Almelo. Tegelijkertijd zullen deze meetgegevens weer input zijn voor nieuwe ontwikkelingen en innovaties in kunstgrassystemen in de nabije toekomst.










Met de speciale combinatie van twee kunstgrasvezels – de zachte, veerkrachtige TenCate Monoslide™Pro vezel en de TenCate Tapeslide™XT vezel die o.a. de infill inkapselt – en een 50 procent hogere dichtheid van het kunstgras, zijn de gewenste balrol en balstuit voor langere tijd verzekerd. Ook de andere systeemcomponenten – zoals de speciaal voor dit veld ontwikkelde infill, de backing en het geotextiel van TenCate, tezamen met de shockpad van Sekisui Alveo en de stabiele onderlaagstructuur – dragen bij aan de karakteristieken en kwaliteiten van dit nieuwe kunstgrassysteem. Zo zijn de veerkracht, veldstabiliteit en slidingvriendelijkheid voor meerdere jaren veiliggesteld.




Het nieuwe kunstgrasveld benadert natuurgras heel dicht, dankzij de speeleigenschappen, de aanblik van het veld en hoe het aanvoelt. Dat is niet alleen van belang voor de veldbeleving tijdens wedstrijden, maar ook voor de weergave van competitiewedstrijden op televisie. Zowel bij daglicht als bij kunstlicht ziet het veld er natuurlijk uit.








De KNVB onderwierp vanmiddag de grasmat al aan een keuring












Het werk zit er op, nu de punten nog.

Nieuwsbericht | Fotopagina | Diavoorstelling

Terug naar vorige pagina