Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
31-10-2010  

Hoger beroep gijzeling stadhuis is maandag a.s.

 

ARNHEM – Maandag 1 november dient het hoger beroep over de gijzeling van 16 juni 2008 in het Almelose stadhuis bij het Gerechtshof in Arnhem. Op die dag gijzelde Ahmed O. met pistolen gewapend de toen nog in functie zijnde wethouder Kuiper en vier ambtenaren omdat O. kwaad was op de gemeente en verhaal wilde halen bij inmiddels ex- wethouder Sjoers maar hem niet aantrof.
Aanleiding was de al meer dan een jaar durende strijdt van de echtgenote van O. met de gemeente om een vergunning voor restaurant De Rechter in het voormalige V&D pand. Zowel ambtelijk als bestuurlijk waren toezeggingen gedaan en was alles verbouwd volgens de ambtelijke adviezen. Tegelijkertijd werd bestuurlijk de vergunning getraineerd omdat zoals uit het VARA TV-programma ZEMBLA later bleek, de gemeente geen vergunning wilde geven omdat volgens de visie het pand in 2017 zou moeten wijken voor de vernieuwing van de binnenstad (Nu zit er wel een eethuisje met vergunning). Ook startte ex- burgemeester Knip een BIBOB-onderzoek via het ministerie van Justitie waarbij bevindingen over het ondernemerspaar en personeelsleden heen en weer gingen en werden aangepast.
Ook de provinciale ombudsman tikte de gemeente gevoelig over de vingers inzake een onwettige ontruiming van het terras bij restaurant De Rechter. De bestuursrechter deed dat eveneens bij het onthouden van een ontheffing voor het tappen van bier tijdens Koninginnedag op het Waagplein en sprak zelfs van "detournement de pouvoir" (gebruik maken van wetgeving waarvoor het niet is bedoeld) toen de burgemeester na de weigering ook het bezwaar weigerde te erkennen.
Ahmed O. werd het allemaal teveel, en stak op 16 juni 2008 eerst het restaurant van zijn vrouw in de fik, sjeesde naar het stadhuis waar hij zijn auto eveneens in de hens stak voordat hij de trappen van het stadhuis opstormde op zoek naar wethouder Sjoers.
Door de rechtbank in Almelo werd Ahmed O. in oktober 2009 veroordeeld tot 9 jaar cel wegens vrijheidsberoving en maandag a.s. dient nu het hoger beroep.
Advocaat mevrouw mr. M. Goris heeft het Hof in Arnhem weten te overtuigen om enkele nieuwe getuigen te laten oproepen voor verhoor. Deze getuigen, waaronder ambtenaren, werden in de aanloop naar de zitting in Almelo alleen door de Rechter Commissaris gehoord en niet door de rechtbank. Onder hen is ook de eigenaar van het pand die moet getuigen hoe de halvering van het huurcontract onder druk van de gemeente tot stand kwam.
De hele affaire leidde tot een onderzoeksrapport van KPMG waarin honderden verbeteradviezen t.a.v. het vergunningenbeleid werden omschreven.

Update 08-11-2010
Lees ook dit
Een Link naar het commentaar van de juridisch adviseur van de echtgenote van gijzelnemer Ahmed O. De echtgenote was de exploitante van Restaurant 'De Rechter' en is op meerdere fronten met de gemeente in een juridische strijd verwikkeld.

Archief
Terug naar vorige pagina