Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-10-2010  

Schoolexcursies tijdens ‘Week van de Techniek´

 

ALMELO – In de voor Almelo eerste ‘Week van de Techniek’ bezochten basisscholen diverse bedrijven voor een kijkje in de keuken om kennis te maken met de carrièrekansen die technische bedrijven bieden. De Industriële Kring Twente afdeling Almelo en deelnemende bedrijven als PANanalytical, Aeronamic Aircraft subsystems, VDL Enabling Technologies, Sensata Technologies, Urenco, Munsterhuis Autobedrijven, Bolletje, Schmits Chemical Solutions te Almelo en Groothuis Bouw te Harbrinkhoek organiseerden de ‘Week van de Techniek’ samen met het onderwijs in Almelo.

< De leerlingen van De Noorderborch brachten een bezoek aan Groothuis Woningbouw.

Op steenworp afstand van basisschool Noorderborch staat, een beetje verscholen in het groen, het complex van Groothuis Woningbouw. De meeste kinderen uit groep acht wisten niet eens dat het bestond. Tot dinsdag 19 oktober; de dag dat ze kennismaakten met de bouw en zich konden verbazen over het bouwbedrijf Groothuis en wat ze er allemaal kunnen (maken). En waar ook ultra korte workshops werden gegeven door de VVBA e.o.
De Noorderborch is een van de twaalf basisscholen die meedoen aan de allereerste Week van de Techniek in Almelo. De leerlingen uit de groepen zeven en acht van die scholen, bezoeken een of meer van de tien bedrijven in de Week van de Techniek hun deuren openen voor jonge gasten. De Week van de Techniek wordt gehouden om kinderen te laten zien en ervaren dat het leuk is om een technisch vak te leren.
Bij Groothuis woningbouw was er een topprogramma. Met niet één, maar twee leuke onderdelen (een rondleiding door het hele bedrijf en miniworkshops metselen, timmeren, tegelzetten en hand- en sluitwerk demonteren) en een wedstrijdje. De rondgang begon in een enorme hal waar ruw houten planken worden verwerkt tot complete kozijnen. De kinderen stonden overal met de neus bovenop en konden precies zien hoe dat in z’n werk gaat. Om het allemaal extra leuk te maken, moesten de jongens en meisjes van Groothuis vragen beantwoorden over het productieproces. Onder de beste deelnemers wordt een hijskraan van lego verloot. Tweede onderdeel bij Groothuis werd verzorgd door de VVBA e.o. Die liet de kinderen zelf timmeren en zagen, tegels zetten en metselen. Natuurlijk met een beetje hulp van een klein peloton inmiddels gepensioneerde vakkrachten. Bij Groothuis woningbouw beleefden de medewerkers ook veel plezier aan het jeugdige bezoek. ‘We doen mee aan de Week van de Techniek in Almelo omdat we het belangrijk vinden. Er zijn altijd kinderen die met hun handen willen werken. Wij kunnen ze laten zien dat je in de bouw heel veel verschillende beroepen hebt en dat de bouw hartstikke leuk is’, aldus Raymond Rolefes van Groothuis woningbouw.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina